In 2020 schreef ik er al over in mijn ultieme travel bucketlist blog en nu is het dan eindelijk zover: ik ga de Camino de Santiago lopen! Of nouja, ik moet nog een kleine twee maanden wachten, maar mijn ticket is in ieder geval al geboekt. Omdat ik best wel wat vragen krijg over mijn avontuur, probeer ik in dit artikel antwoord te geven op al die vragen. Lees je mee?

DIT GA JE LEZEN:
1. De Camino de Santiago in het kort
2. Welke Camino ga ik lopen?
3. Met wie ga ik de Camino lopen?
4. Waarom ga ik de Camino lopen?
5. Wanneer vertrek ik?
6. Wanneer kom ik terug?
7. Waar ga ik slapen & eten?
8. De voorbereidingen

De Camino de Santiago in het kort

Ik kan me best voorstellen dat niet iedereen weet wat de Camino de Santiago precies is. Ik zal je dit even kort proberen uit te leggen. De Camino de Santiago is een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela in het noordwesten van Spanje. Pelgrimeren houdt in dat je reist naar een heilige plaats. In dit geval is dit de kerk in Santiago de Compostela. Er zijn verschillende routes waar je uit kunt kiezen:

 • Camino Francés
 • Camino Portugués
 • Camino del Norte
 • Camino Primitivo
 • Via de la Plata
 • Finisterre-Muxia

Welke Camino ga ik lopen?

Ik heb gekozen voor de meest bekende route: de Camino Francés (Franse route). Dit is een route van ongeveer 800 km. en bestaat uit 31 etappes.

Met wie ga ik de Camino lopen?

De meest gestelde vraag die ik krijg, is met wie ik de Camino ga lopen? Als ik vertel dat ik de Camino alleen ga doen dan kijken mensen mij vaak verbaasd aan. Maar het is echt zo: ik ga dit avontuur alleen aan.

Waarom ga ik de Camino lopen?

En dan de vraag waarom? Voor mij heeft het in ieder geval niks te maken met geloof en religie, want gelovig ben ik niet. Maar waarom wil ik dan die 800 km. gaan wandelen? Mijn reden om de Camino te lopen is de fysieke uitdaging. In 2005 heb ik de Nijmeegse Vierdaagse gelopen en in 2016 de marathon van Rotterdam. Dit wordt nu mijn nieuwe uitdaging. Daarnaast wil ik tijdens het wandelen ook nadenken over wie ik ben en wat ik wil in mijn leven.

Wanneer vertrek ik?

Ik vertrek op zaterdag 15 april met de trein vanaf Rotterdam Centraal naar het Franse Saint-Jean-Pied-de-Port. Dit is het startpunt van de Camino Francés. Ik zal daar in de avond aankomen en wil dan zondag de 16e even uitrusten en mijn pelgrimpaspoort ophalen. Mijn plan is om maandag 17 april te starten met de eerste etappe.

Wanneer kom ik terug?

Wanneer ik precies terug kom weet ik nog niet. Dat is ook de reden dat ik ook geen retourtje heb geboekt. Zoals ik al aangaf, bestaat de Camino Francés dus uit 31 etappes. Dit betekent dat ik binnen 31 dagen in Santiago de Compostela zou kunnen zijn. Ik plak er voor de zekerheid nog een paar dagen aan vast voor als ik een keer een rustdag neem. Ik ben in ieder geval vrij tot en met woendag 24 mei. Dit zijn vanaf mijn startdag 38 dagen. Ik denk dat dit qua tijd wel moet lukken.

Waar ga ik slapen & eten?

Slapen

Ik heb alleen de eerste twee nachten in Saint-Jean-Pied-de-Port alvast vastgelegd. De rest van de dagen wil ik op me af laten komen. Ik zal voornamelijk in refugios (pelgrimsherbergen) salpen. Verder is het natuurlijk ook mogelijk om in hostels, hotels en B&B’s te slapen, maar dit is wat duurder. Mocht ik een keer behoefte hebben aan wat meer luxe of lekker alleen willen zijn i.p.v. met nog tientallen mensen op een slaapzaal dan zal ik vast ook een keer voor een hotel kiezen.

Eten

In veel herbergen kun je ’s avonds een warme maaltijd krijgen. Wel zo makkelijk. Ook zijn er veel restaurants met een speciaal ‘Menu del Peregrino‘. Deze maaltijden zijn (naar wat heb ik gelezen) niet heel speciaal, maar wel erg goedkoop. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om zelf te koken of om wat duurder uiteten te gaan. Ik denk dat ik voor het gemak voor de pelgrimsmaaltijd ga of ergens anders een restaurantje in duik. Zelf koken ga ik sowieso niet doen, want dat doe ik thuis ook niet. Ik kijk vooral erg uit naar de tortilla en pimientos de padrón. Hmm, zo lekker!

De voorbereidingen

Sinds ik de knoop het doorgehakt om er echt voor te gaan, ben ik begonnen met (extra) trainen en spullen verzamelen.

Trainen

Elk weekend maak ik een lange wandeling (denk hierbij aan een wandeltocht van 20 km.) Door de weeks maak ik een kleiner rondje. Dit i.v.m. werk en tijdgebrek. Aankomende zondag wil ik mijn rugzak gaan kopen en oefenen met wandelen met een rugzak. Ook heb ik pas wandelstokken gekocht. Daar wil ik ook nog mee oefenen.

Spullen

Deze spullen heb ik al:

Deze spullen heb ik nog nodig:

 • Rugzak – Mijn oog is gevallen op de Osprey Tempest 34.
 • Handdoek – Ik ben nog op zoek naar een sneldrogende lichtgewicht handdoek.
 • Nekwarmer/buff – Ik twijfel nog of ik die van Icebreaker zal kopen of voor een goedkopere variant van Decathlon ga.
 • Poncho – Ik denk dat ik voor deze ga van Decathlon.
 • Handschoenen
 • Hoofdlampje

Er zullen vast nog wat dingen op mijn lijstje ontbreken. Later zal ik nog een volledige lijst delen van de spullen die ik mee neem.

Meer lezen over de Camino? Lees dan ook: