De molens van Kinderdijk zijn een enorme toeristische trekpleisters. Nergens ter wereld staan er zoveel molens zo dicht bij elkaar als in de polder van Alblasserwaard. Niet zo gek dus dat er vanuit alle uithoeken van de wereld mensen naar Kinderdijk komen om de 19 molens te aanschouwen. In dit artikel vertel ik je alles over deze unieke plek in de wereld!

Geschiedenis van de molens van Kinderdijk

Ongeveer 1000 jaar geleden kwamen de eerste mensen wonen in het gebied in de Albasserwaard. Vanaf dat moment begint ook de strijd tegen het water. Door de eeuwen heen bedenken de bewoners verschillende manieren om het hoofd boven water te houden bij een eventuele overstroming. Denk hierbij aan het bouwen van zandduinen en dijken. Totdat er tijdens een stormachtige novemvernacht in 1421 een grote ramp plaatsvindt. De Sint-Elisabethsvloed verwoest de dijken en er verdrinken duizenden mensen. Na deze ramp moest er iets beters bedacht worden om het water tegen te houden. Je raadt het waarschijnlijk al: molens! De molens die nu nog terug te vinden zijn in Kinderdijk zijn echter pas later gebouwd, in periode tussen 1738 tot en met 1741. Tegenwoordig zorgt een elektrisch gemaal voor de afvoer van water.

De molens van Kinderdijk: UNESCO werelderfgoed

Het molencomplex in Kinderdijk toont de indrukwekkende bijdrage die de Nederlanders hebben geleverd aan de technologie om water onder controle te houden. De Kinderdijkse molens zijn zelfs zo bijzonder dat ze sinds 1997 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed staan. Vanuit heel de wereld komen mensen naar dit molencomplex om dit mooie stukje geschiedenis te aanschouwen. Wil je nog meer molens zien? Gan dan ook eens naar de molens in de Kempen-Broek in Limburg.

Molens Kinderdijk

Een bezoek aan de molens van Kinderdijk

Op het moment dat wij de Kinderdijkse molens bezoeken, is het lekker zonnig. We maken een wandeling langs alle molens en tussendoor stoppen we even om wat foto’s te maken en lezen we de informatieborden. De 19 molens in Kinderdijk worden verdeeld in 3 groepen:

De molens van de Overwaard

Het voormalig waterschap Overwaard telt 8 molens. Molen nummer 4 aan de Overwaard is een museummolen. Deze molen is erg uniek, omdat het de enige molen was die doormiddel van twee schepraden het water twee kanten op kon malen.

De molens van de Nederwaard

Het voormalige waterschap Nederwaard telt 8 molens. Molen nummer 2 aan de Nederwaard is een museummolen. Hier zie je hoe molenaar Hoek, zijn vrouw en dertien (!) kinderen hier vroeger leefden.

De overige 3 molens

De overige 3 molens zijn de molens van polder Lekkerland en de molen van polder Blokweer. De molen van polder Blokweer is een musuemmolen.

Molens van Kinderdijk

De museummolens van Kinderdijk

Wil je ook molens van binnen bezichtigen? Dat kan! Zoals al eerder aangegeven, zijn er 3 museummolens in Kinderdijk. Dit zijn de molens: Nederwaard, Overwaard en Blokweer. In deze molens leer je alles over de geschiedenis van de molens. Voor het bezoeken van de museummolens moet entree worden betaald. Een entreeticket kun je kopen bij het bezoekerscentrum.

Molens van Kinderdijk

Rondvaart Kinderdijk

Als je ervoor kiest om een entreeticket aan te schaffen dan is dit tevens ook je opstapbewijs voor de rondvaartboot. Direct naast het bezoekerscentrum ligt de Jantina. Deze boot vaart in de Lage Boezem van de Nederwaard. De andere boot, de Hopper, vaart een vaste route en brengt je bij museummolen Overwaard en Museummolen Blokweer. Het startpunt van de Hopper is de steiger langs de Middelkade.

Molens Kinderdijk

Hoe kom je er?

De Kinderdijkse molens bevinden zich in een gebied waar je niet met de auto mag rijden. Vlakbij het bezoekerscentrum bevindt zich een kleine parkeerplaats. Je betaalt hier €7,50 voor een parkeerticket. Houd er wel rekening mee dat de parkeerplaats snel vol is. Andere opties zijn het openbaar vervoer, de fiets of de waterbus. De waterbus naar Kinderdijk vertrekt zowel vanuit Dordrecht als Rotterdam.

Praktische informatie

  • Adres: Nederwaard 1b – 2961 AS Kinderdijk
  • Openingstijden: 21 april t/m september: 09.30 – 17.30 uur. Oktober t/m december 12.00-16.00 uur
  • Prijs: op doordeweekse dagen betaal je €16,00 en in het weekend €18,50
  • Parkeren: er is een kleine hoeveelheid parkeerplaatsen beschikbaar bij het bezoekerscentrum. Je betaalt hier €7,50 voor.
  • Eten & drinken: op het terras van het bezoekerscentrum kun je terecht voor een broodje, een ijsje of een drankje.
  • Website: www.kinderdijk.nl

Meer plekken in Nederland ontdekken? Lees dan ook: