Leestijd: 7 minuten.

Heb je zin in een avontuurlijke wandeling dichtbij huis? Denk dan eens aan route 2 van de Mullerthal Trail in Luxemburg. Dit is de meest avontuurlijke route van de trail en voert door het hart van Luxemburgs klein Zwitserland. Tijdens de route kom je langs spectaculaire rotsformaties, wandel je door mooie bossen en moet je jezelf soms door smalle rotsspleten wurmen. In dit artikel deel ik praktische info en geef ik je tips voor route 2 van de Mullerthal trail.

DIT GA JE LEZEN:
1. Wat is de Mullerthal trail?
2. Route 2 in het kort.
3 Hoogtepunten op route 2.
4. Route 2 in 1 of meerdere dagen?
5. Route 2 uitbreiden met extra tour.
6. Markering op de Mullerthal trail.
7. Eten & drinken op route 2.
8. Waar overnachten op route 2?
9. Tips Mullerthal trail route 2.
10. Persoonlijke ervaring.

Wat is de Mullerthal Trail?

De Mullerthal Trail is een populaire wandelroute in het Mullerthal (Luxemburgs: Mëllerdall) in Luxemburg. De wandelroute bestaat in totaal uit 3 lussen die samen ongeveer 112 km zijn. Hieronder vind je een korte uitleg van alle 3 de routes van de Mullerthal Trail:

 • Route 1: deze route is 36 km lang en gaat door bossen en weiden die typisch zijn voor de streek.
 • Route 2: deze route is 38 km lang en gaat door het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. Onderweg kom je langs spectaculairste rotsformaties en nauwe rotsspleten. Route 2 wordt beschouwd als de mooiste en zwaarste route van de Mullerthal Trail.
 • Route 3: deze route is 38 km slang en staat vooral bekend om de romantische burchten die je onderweg tegenkomt.

Mullerthal trail route 2.

Route 2 in het kort.

Dit artikel gaat over route 2 van de Mullerthal trail. Deze heb ik in september 2023 samen met Mehtap gelopen.

 • Lengte: 38 km.
 • Hoogte: 387 m.
 • Begin- en eindpunt: Je kunt route 2 van de Mullerthal trail op verschillende plekken starten. De meeste mensen starten in Echternach, maar het is ook mogelijk om in Berdorf, Mullerthal, Hersberg of Scheidgen te starten.

Hoogtepunten op route 2.

Ik kan me goed voorstellen dat je tijdens de voorbereiding op de wandeling graag wil weten waar je precies gaat wandelen en wat je onderweg tegen gaat komen. Hieronder deel ik daarom de hoogtepunten van route 2.

1. Wollefsschlucht

Vlakbij het plaatsje Echternach vind je de indrukwekkende Wollefsschlucht, oftewel de Wolvenkloof. Er wordt gezegd dat de naam van de kloof verwijst naar de wolven die hier vroeger aanwezig waren. In het midden van de kloof, waarvan de wanden zo’n 50 meter hoog zij, zit een wandelpad die in het jaar 1881 werd opengesteld voor toerisme.

2. Perekop

Perekop is een druk bezochte reuzenrots aan de weg van Berdorf naar Echternach die met ladders kan worden beklommen

3. Huel Lee

De Huel Lee of Hohllay, wat letterlijk holle steen betekent, is een grot die is ontstaan door het uithakken van molenstenen. Je kunt hier nog steeds sporen van de uitgehakte molenstenen terugvinden. Vlakbij de grot vind je het amfitheater de Breechkaul. Dit amfitheater is in 1979 gebouwd en functioneert tot op de dag van vandaag nog steeds als openluchttheater.

Huel Lee rots.

4. Schéissendëmpel

De Schéissendëmpel waterval wordt beschouwd als hét symbool van de regio Mullerthal. Het is een kleine, maar erg mooie waterval gelegen bij het dorpje Müllerthal. Als ik mijn eerlijke mening mag geven: de waterval is mooi, maar ik heb mooiere plekken gezien tijdens de trail.

5. Kuelscheier

Houd je van spanning? Dan is de rotsformatie Kuelscheier een echte uitdaging. De Kuelscheier is een rots passage van ongeveer 100 meter lang die op sommige plaatsen zo smal is dat er alleen eenrichtingsverkeer mogelijk is. Om wat te kunnen zien, heb je een hoofdlampje nodig of kun je het licht van je telefoon gebruiken.

Ingang Kuelscheier.

Route 2 in 1 dag of meerdere dagen.

De 38 km van route 2 van de Mullerthal trail kan je in 1 dag lopen, maar kan ook in 2 of meer etappes bewandeld worden. Wanneer je onderweg ook wil genieten en af en toe wil stoppen om foto’s te maken raad ik je aan om er 2 dagen van te maken.

Route 2 uitbreiden met een extra tour.

Krijg je geen genoeg van de mooie landschappen en wil je meer wandelen? Dat kan! Route 2 kan namelijk uitgebreid worden met een extra tour die de dorpen Bech en Altrier met elkaar verbindt. De extra tour wordt goed aangegeven op de borden en door markeringen op de bomen. Dit keer met een wit vierkant met daarin een oranje M.

Extra tour C:

 • Lengte: 9,1 km.
 • Hoogte: 396 m.

Extra tour C.

Bewegwijzering op de Mullerthal Trail.

Verdwalen op de Mullerthal trail kan bijna niet. De route wordt namelijk heel goed aangegeven doormiddel van bordjes zoals hieronder op de foto en door markeringen op de bomen.

Bewegwijzering Mullerthal trail.

Eten & drinken op route 2.

Op route 2 kun je in de dorpen Echternach, Berdorf, Mullerthal, Hersberg of Scheidgen iets eten en drinken. Aanraders zijn: Le Bon Repos in Scheidgen en Trail-Inn Restaurant in Berdorf. Houd er rekening mee dat er tussendoor geen mogelijkheden zijn om iets te kopen. Zorg er dus altijd voor dat je voldoende eten en drinken in je tas hebt tijdens de tocht.

Tips voor accommodaties op de Mullterthal trail.

Als je op zoek bent naar een leuke accommodatie op de Mullterthal trail, is het natuurlijk het makkelijkst om in één van de dorpen die aan de route liggen te slapen. Op route 2 vind je de meeste keuze in Echternach, maar ook in Berdorf of Scheidgen kun je terecht om te overnachten. Hieronder deel ik mijn tips voor het overnachten op de Mullerthal trail route 2.

 • B&B Alferweiher: Een bed & breakfast met continentaal ontbijt in Echternach. Bekijk hier de mogelijkheden
 • Youth hostel: Dit hostel is gelegen aan het meer van Echternach. Bekijk hier de mogelijkheden.
 • Trail-Inn Natur & Sporthotel: Dit is hotel in Berdorf. Bekijk hier de mogelijkheden.
 • Camping du Rivage: Oké, deze camping ligt niet op de route, maar wil ik toch even benoemen omdat wij hier zelf geweest zijn en het zo goed beviel. Bekijk hier de mogelijkheden.

Tiny house XL, Camping du Rivage.

Persoonlijke ervaring.

Voordat Mehtap en ik vertrokken naar Luxemburg hadden we bedacht om route 2 te verdelen in twee etappes. Uiteindelijk werden het niet 2, maar 3 wandeldagen. Op wandeldag 1 liepen we van Echternach naar Müllerthal (klik hier voor een persoonlijk verslag van wandeldag 1). Op wandeldag 2 liepen we van Müllerthal naar Scheidgen (klik hier voor een persoonlijk verslag van wandeldag 2) en op wandeldag 3 wandelden we van Scheidgen naar Echternach (klik hier voor een persoonlijk verslag van wandeldag 3). De reden dat we er uiteindelijk toch 3 dagen van hebben gemaakt, is omdat het ontzettend warm was (30+ graden) en op wandeldag 2 de Mullerthal Ultratrail aan de gang was. Tijdens het wandelen, kwamen de trailrunners ons in tegenovergestelde richtging tegemoet en omdat wij hen steeds voor wilde laten gaan, ging onze wandeling niet heel snel. Het was echt een super toffe wandeling die ik iedereen aan raad.

Tips Mullerthal trail route 2.

Ik sluit dit artikel af met een rijtje tips voor de Mullerthal trail route 2:

 • Neem voldoende eten en drinken mee in je tas. Tijdens de trail zijn er weinig voorzieningen.
 • Zorg dat je een hoofdlampje mee hebt. Tijdens de trail wandel je door verschillende donkere rotsformaties.
 • Beschik je over wandelstokken? Neem ze dan zeker mee. Heb je ze nog niet? Overweeg dan om ze aan te schaffen.
 • Neem regenkleding mee. Zelf vind ik deze poncho erg fijn.
 • Stop een EHBO kitje in je tas.
 • Maak gebruik van het gratis OV in Luxemburg. Download hier de app.
 • Neem iets mee waar je vuil in kunt doen. Je vindt namelijk niet veel prullebakken langs trail.
 • Boek je accommodatie op tijd.
 • Ga na wanneer de UTML is. Het is namelijk niet fijn als je met de trailrunners rekening moet houden tijdens het wandelen.

PLAN HIER JOUW MULLERTHAL TRAIL:
Vergelijk hier de goedkoopste treintickets & hier bustickets.
Bekijk hier de leukste hotels & hier de leukste campings.
Koop een reisgids of boek en ga goed voorbereid op pad.

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links.