Het dorp Spakenburg, gelegen in de provincie Utrecht, heeft een prachtige oude vissershaven die erg goed bewaard is gebleven. Je vindt er onder andere botters, een botterwerf en een visafslag. Duik terug in de geschiedenis en maak kennis met het visserijverleden in de museumhaven Spakenburg.

Korte geschiedenis Spakenburg

Spakenburg is ontstaan in de 15e eeuw en was door de ligging aan de Zuiderzee eeuwenlang een belangrijk vissersdorp. Door de aanleg van de Afsluitdijk en daarmee de afsluiting van de Zuiderzee, zo’n 100 jaar geleden, moesten de vissers in Spakenburg de visserij opgeven voor een baan aan wal. In de museumhaven Spakenburg vind je vandaag de dag nog veel terug van het visserijverleden.

Zien & doen in Museumhaven Spakenburg

Wat je allemaal kunt zien & doen in de museumhaven Spakenburg? Dat vertel ik je hieronder.

1. Scheepstimmerwerf Nieuwboer

Het pronkstuk van museumhaven Spakenburg is scheepstimmerwerf Nieuwboer. Dit is de oudste nog werkende botterwerf van Nederland. Scheepstimmerwerf Nieuwboer bestaat sinds 1829, maar precies op dezelfde plek was er jaren eerder al een “schuytenmaekereye”, namelijk in 1583. De botterwerf is nog dagelijks in gebruik. Grote kans dus dat je hier vakmensen aan het werk ziet tijdens een bezoek aan de haven.

  • Adres: Oude Schans 86, 3752 AH Bunschoten-Spakenburg

2. Een bottertocht maken

In de oude haven van Spakenburg vind je nog ongeveer 30 botters waaronder ook de grootste bottervloot ter wereld. Wist je dat het ook mogelijk is om met één van de botters mee te gaan op bottertocht? Je kunt kiezen uit verschillende tochten van 2 uur tot een compleet verzorgde dag.

Museumhaven Spakenburg

3. De visafslag

Aan de kop van de haven vind je de visafslag van Spakenburg. Het gebouw zoals het er nu staat, stamt uit 1923. Echter stond er op dezelfde plek al veel eerder een visasfslag. Deze was van hout. In 1986 is de afslag buiten gebruik gesteld.

  • Adres: Havendijk 28, 3751 AJ Spakenburg
Museumhaven Spakenburg: Visafslag

4. De oude vissershuisjes

Aan de kade van de haven vind je oude pittoreske visserhuisjes. Ook deze huisjes horen bij het visserij verleden van de stad en maken het beeld van de musuemhaven Spakenburg compleet.

5. Een museum bezoeken

In Spakenburg vind je twee verschillende musea die beiden erg interessant zijn om te bezoeken.

Museum Spakenburg

In Museum Spakenburg wordt doormiddel van een kennismaking met de visserij, het rijke boerenleven en de klederdracht de geschiedenis tot leven gebracht. In het museumcafe kun je terecht voor een bakje koffie, thee of fris en kun je Spakenburgse lekkernijen proeven.

  • Adres: Oude Schans 47-63, 3752 AH Bunschoten-Spakenburg
  • Openingstijden & prijzen: Check de website voor acuele prijzen & openingstijden.
Museumhaven Spakenburg: Museum Spakenburg

Klederdracht- & Visserijmuseum

Wil je nog meer weten over de klederdracht en visserij van Spakenburg? Bezoek dan ook het klederdracht en visserijmuseum

  • Adres: Kerkstraat 20, 3751 AR Bunschoten-Spakenburg
  • Openingstijden & prijzen: Check de website voor actuele prijzen & openingstijden

De Visserijdag

Wil je een echt totaalbeeld van het er vroeger aan toe ging in de haven van Spakenburg? Dan raad ik je aan Spakenburg te bezoeken tijdens de Visserijdag. Deze vindt plaats op elke eerste zaterdag van september. Tijdens de Visserijdag wordt alles wat met de visserij en de oude vissersschepen te maken heeft uitgebreid gedemonstreerd en nagespeeld.

Meer plekken in Nederland ontdekken? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!