Dat een roadtrip niet altijd ver van huis hoeft te zijn, bewijst de toffe roadtrip N34 Hunebed Highway. De Hunebed Highway is, zoals de naam eigenlijk al verklapt, een route langs de hunebedden in de provincie Drenthe. In mei 2019 hebben Mehtap en ik een stukje van deze route afgelegd en in dit artikel vertel ik je alles over deze leuke route!

De N34 Hunebed Highway in Drenthe

De Hunebed Highway is een route langs de hunbedden in Drenthe. Om precies te zijn loopt de route dwars door de provincie Drenthe van Zuidlaren tot Coevorden. Van de 52 hunebedden die Drenthe telt, bevinden zich er 47 hunebedden aan de N34 Hunebed Higway. De Drentse hunebedden zijn genummerd van D1 t/m D54 (D33 is ontmanteld en D48 bleek geen hunebed te zijn). Mocht je de route in de lente rijden dan raad ik je aan om ook de tulpenvelden in Drenthe te bezoeken. Eén van de velden ligt vlakbij hunebed D52.

Borden langs de N34 Hunebed Highway

Het doel van de N34 Hunebed Higway is om meer bezoekers te trekken naar het Hondsruggebied. Om de route aantrekkelijker te maken voor toeristen zijn er speciale borden ontworpen die een beetje lijken op die van Route 66 in Amerika. Geweldig toch? En als je denkt dat er alleen maar hunbedden te zien zijn langs de route dan heb je het mis, want je rijdt ook langs mooie dorpjes terwijl je geniet van het unieke Drentse landschap.

N34 Hunebed Highway

Wat zijn hunebedden eigenlijk?

Hunebedden zijn stenen grafkamers waarin vroeger meerdere mensen werden begraven. De Nederlandse hunebedden zijn in de periode tussen 3.400-3.200 voor Chr. gebouwd door de mensen van de Trechterbekercultuur. De overledenen kregen eten en drinken in potten mee, maar ook gereedschap, wapens en sieraden. De hunebedden zijn de bekendste archeologische monumenten in Nederland. Komt het je nog een beetje bekend voor van vroeger op de basisschool? 😉

N34 Hunebed Highway

Het grootste hunebed D27 & het hunebeddencentrum

Het grootste hunebed is hunebed D27 in Borger. Als je er naast staat kom je er eigenlijk pas achter hoe groot en indrukwekkend hij is. Vlakbij dit hunebed vind je ook het hunebedcentrum. Het hunebedcentrum bestaat uit een museum, een oertijdpark en een keientuin.

N34 Hunebed Highway

Ik moet eerlijk bekennen dat wij niet alle hunebedden van de route hebben bezocht, omdat wij tussendoor ook foto’s wilden maken en dit aardig wat tijd in beslag nam. Maar dat neemt niet weg dat het echt een super leuk initiatief is van de provincie Drenthe om de N34 om te toveren tot ‘Hunebed Highway’ om zo meer toeristen naar het Hondsruggebied te trekken. Wij gaan graag een keertje terug.

Meer plekken in Nederland ontdekken? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!