Leestijd: 2 minuten.

Natuurgebied de Haere is een veelzijdig natuurgebied op de Veluwe ten zuidwesten van ’t Harde. Door het aanwezige actieve zandstuifgebied is het gebied erg populair. De Haere leent zich uitstekend voor wandelen, fietsen of paardrijden. En met een beetje geluk spot je tijdens je bezoek aan de Haere ook nog (wilde) dieren!

Natuurgebied de Haere op de Veluwe

De Haere is een natuurgebied met een zeer afwisselend landschap op de Veluwe. Om precies te zijn ligt de Haere tussen Doornspijk en ’t Harde. Rond het actieve stuifzand dat zich in het natuurgebied bevindt, vind je dennenbossen en heide met jeneverbes. Wist je dat dit gebied in natuurwetenschappelijk opzicht erg belangrijk is? Dit komt door de verschillende dier- en plantensoorten die hier voorkomen. Denk hierbij aan: jeneverbesstruiken, roodborsttapuit, de zandhagedis en de bruine vuurvlinder.

Zandverstuiving de Zoom

Naast de bijzondere dier- en plantsoorten die in het gebied voorkomen, is er nog iets wat het de Haere bijzonder maakt: de zandverstuiving. De zandverstuiving staat zowel bekend onder de naam zandverstuiving de Zoom als zandverstuiving de Haere. Een zandstuifgebied is een onbegroeid gebied midden in de heide waar zand stuift. Houd er rekening mee dat honden op de zandverstuiving het heel jaar los mogen lopen.

Wandelen in natuurgebied de Haere

Er lopen verschillende wandelroutes door het natuurgebied heen. Denk bijvoorbeeld aan Klompenpad het Thornspiccerpad. Dit is een wandelroute van 21 km die stat en eindigt in het plaatsje Elburg. Rondom de zandverstuiving ligt nog een andere wandelroute. Deze route staat bekend als de blauwe route en is ongeveer 3 km.

Minidierentuin

Het meest verrassende van natuurgebied de Haere is toch wel de mini dierentuin! Wanneer je opeens een zebra, kamelen en andere dieren tegenkomt, heb je het gevoel dat je op safari bent in Afrika. Maar niks is minder waar: je bent gewoon in Nederland! De minidierentuin bevindt zich aan de zuidkant van de zandverstuiving en is in beheer van een particuliere eigenaar.

Parkeren natuurgebied de Haere

Aan het einde van de Badweg in Doornspijk kun je je auto parkeren. Vanaf hier is het een klein stukje lopen naar natuurgebied de Haere en de zandverstuiving.

Meer plekken in Nederland ontdekken? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links