Leestijd: 5 minuten.

Voor pelgrims die onderweg zijn naar Santiago de Compostela is O Cebreiro vaste prik. Maar dit magische dorp is veel meer dan alleen een tussenstop op de Camino Francés. Ook voor andere reizigers is een bezoek aan dit dorp met haar traditionele stenen hutjes meer dan de moeite waard. In dit artikel neem ik je mee naar O Cebreiro in Galicië!

DIT GA JE LEZEN:
1. Waar ligt O Cebreiro?
2. Hoe kom je er?
3. Korte geschiedenis.
4. Wat te doen in O Cebreiro?
5. Tips voor accommodaties.

Waar ligt O Cebreiro?

O Cebreiro ligt in het noordwesten van Spanje in de regio Galicië.

Hoe kom je er?

  • Auto: Vanaf Rotterdam is het ongeveer 1.800 km naar O Cebreiro. Dit is een autorit van zo’n 17 uur.
  • Vliegtuig: Het best vlieg je vanuit Nederland naar Santiago de Compostela. Vanaf hier kun je met een huurauto of met de bus naar O Cebreiro.

Korte geschiedenis van O Cebreiro.

O Cebreiro heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de vroege middeleeuwen. Oorspronkelijk werd dit gebied bewoond door Keltische stammen. De traditionele ronde stenen huizen met rieten daken, bekend als ‘pallozas‘, dateren uit deze tijd en zijn een erfenis van de Keltische cultuur. Ook wordt de geschiedenis van dit dorpje sterk beïnvloed door het belang ervan op de Camino de Santiago. Daarover later meer…

O Cebreiro: Galicië.

Wat te doen in O Cebreiro?

Voor mij was een bezoek aan O Cebreiro onderdeel van de Camino Francés. Ondanks dat het dorpje erg klein is en je er in principe zo doorheen bent, ben ik er toch vrij lang blijven hangen. Er is namelijk genoeg interessants te zien en te ontdekken. Helaas kon ik niet blijven slapen in O Cebreiro en moest ik weer verder wandelen, maar mocht jij wel de tijd hebben om in O cebreiro te overnachten dan zou ik dat zeker doen. Zo kun je in alle rust genieten van het dorp en genieten van een spectaculaire zonsondergang (als het weer het toe laat).

Tip: Zorg voor geschikte kleding en uitrusting. Het weer kan vanwege de hoogte namelijk onvoorspelbaar zijn.

1. Bewonder ‘pallozas’ van O Cebreiro.

Iets waar je niet om heen kunt tijdens een bezoek aan O Cebreiro zijn de pallozas, oftewel de traditionele stenen hutjes met rieten daken. Deze typische hutjes zijn gebouwd met stenen muren en rieten daken en waren ideaal om de barre weersomstandigheden van het bergachtige gebied, inclusief regen en sneeuw, te weerstaan. Deze hutjes vind je vooral in de regio Galicië in het noordwesten van Spanje, maar soorgelijke huisjes vind je ook in sommige delen van Asturië en León.

Pallozas in O Cebreiro, Galicië
Pallozas: traditionele stenen hutjes met rieten daken.

2. Bezoek het Palloza museum.

Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe een palloza er van binnen uit ziet? Dan raad ik je aan om een kijkje te nemen in het Palloza museum. Je stapt hier een traditioneel hutje binnen dat herinnert aan de landelijke manier van leven in Galicië. Het museum is vrij klein dus je bent er snel doorheen, maar het is zeker leuk om even gezien te hebben.

  • Adres: O Cebreiro – 27671 O Cebreiro
  • Openingstijden & prijzen: In de winter geopend van dinsdag t/m zaterag van 11:00 tot 18:00 uur. In de zomer van dinsdag t/m zaterdag van 08:30 tot 14:30 uur. Een bezoek aan het museum is gratis.

Palloza museum.

3. De kerk van O Cebreiro.

Eén van de meest iconische bezienswaardigheden van het dorp is de kerk Santa María a Real. De kerk gebouwd in de 9e eeuw en is hiermee de oudste kerk op de Camino Francés die volledig bewaard is gebleven. Net als de traditionele huizen in het dorp is de kerk ook gebouwd met dikke stenen om zo de inwoners te beschermen tegen het ruige klimaat van de regio.

  • Adres: Rúa Cebreiro s/n – 27671 O Cebreiro

Kerk van O Cebreiro, Galicië
De kerk van O Cebreiro.

4. Geniet van spectaculaire uitzichten.

Naast de kerk vind je een uitzichtpunt waar je een adembenemend uitzicht hebt over de omliggende heuvels en valleien. Dit is een populaire plek om foto’s te maken en te genieten van het prachtige landschap. Als je de weg iets meer volgt richting het dorp dan kom je uiteindelijk uit op het punt dat je hieronder op de foto ziet. Prachtig toch?

Uitzicht in O Cebreiro, Galicië
Uitzicht vanuit O Cebreiro op de bergen.

Lees ook: Wat te doen in Galicië? Groenste regio van Spanje.

5. Proef de lokale keuken.

O Cebreiro staat bekend om zijn heerlijke Galicische keuken. Iets wat je zeker geprobeerd moet hebben wanneer je in O Cebreiro bent is de smaakvolle zachte kaas ‘Queixo do Cebreiro‘. Ook de ‘Caldo Gallego,’ een traditionele Galicische soep, is een aanrader. In het dorp vind je enkele restaurantjes waar je kunt genieten van deze Galisische specialiteiten. Denk aan: Mesón O Cebreiro, Taberna Moreno en Restaurante Casa Carolo.

O Cebreiro, Galicië

6. O Cebreiro & de Camino de Santiago.

O Cebreiro is één van de oudste nederzettingen langs de Camino de Santiago. Door de eeuwen heen heeft dit dorpje ontelbare pelgrims verwelkomd op hun reis naar Santiago de Compostela. Het was een cruciale halte voor pelgrims, omdat het dorp beschutting bood tegen de barre weersomstandigheden van de bergen. Wanneer je na een lange klim O Cebreiro in Galicië bereikt, raad ik je aan om hier even uit te rusten met een bak koffie om daarna vol goede moed je weg weer te vervolgen.

O Cebreiro, Galicië
O Cebreiro op de Camino Francés.

Tips voor accommodaties in O Cebreiro.

  • La Venta Celta: Dit hotel is gevestigd in een oud gerestaureerd herenhuis en beschikt over een ba en restaurant. Bekijk hier de boekingsmogelijkheden.

TIPS VOOR JE BEZOEK AAN O CEBREIRO
Vergelijk hier de goedkoopste vliegtickets.
Vergelijk hier de accommodaties in O Cebreiro.
Koop een reisgids en ga goed voorbereid op pad.
Boek hier je activiteiten & tours in Galicië.
Auto huren in Galicië.

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links.