De wijk Balat in Istanbul is met haar vele kleurrijke straatjes, cafeetjes en antiekwinkeltjes één van de meest hippe wijken van de stad. Daarnaast ademt de wijk ook geschiedenis uit. Genoeg te zien en te ontdekken dus. Wanneer je in Istanbul bent, mag een bezoek aan deze wijk dus zeker niet ontbreken.

Geschiedenis van de wijk Balat in Istanbul

De wijk Balat in Istanbul is gelegen aan de westkant van de Gouden Hoorn naast de wijk Fener. Vaak worden de wijken Fener & Balat genoemd als één. Van oudsher is Balat een echte multiculturele wijk. Er woonden vroeger vooral veel Joden en Grieken. Toen zij zo’n 50 jaar geleden besloten te vertrekken, raakte de wijk in verval. Gelukkig besloot UNESCO in 1999 geld te investeren in het herstellen van deze historische wijk en is de wijk de laatste jaren erg in ontwikkeling.

wijk Balat in Istanbul

Kleurrijke plekjes in Balat

Balat is laatste jaren een echte Instagram hotspot geworden. In dit artikel neem ik je mee naar de meest kleurrijke plekjes van Balat.

1. Gekleurde huizen in Kiremit Caddesi

Één van de meest gefotografeerde plekken in Balat is Kiremit Caddesi (Kiremit Street) met zijn gekleurde huizen. Om bij deze hotspot te komen, loop je vanaf de voet van de heuvel bergopwaarts de straatjes in totdat je de gekleurde huizen ziet. Om teleurstelling te voorkomen: houd er rekening mee dat het maar een paar huizen zijn.

  • Adres: Kiremit Cd.Balat, 34087 Fatih/İstanbul, Turkije

2. Gekleurde paraplu’s bij Dimitrie Cantemir Cafe

Een andere hotspot vind je bij Dimitrie Cantemir Cafe. Hier vind je leuke gekleurde parapluutjes en gekleurde huisjes waarin je kunt zitten om wat te eten of te drinken. Mocht je hier een foto willen maken zonder mensen erop dan raad ik je aan heel vroeg te gaan. Wij hadden geen zin om te wachten dus hebben we het bij deze foto’s gehouden 😉

  • Adres: Balat Mh. Vodina Cd, Sancaktar Ykş. No:6, 34087 Fatih, Turkije

Hoteltip in de wijk Balat
→ Millenium Istanbul Golden Horn

3. Kleurrijke trap bij İncir Ağacı Kahvesi

Hoe vrolijk is deze trap? Je vindt deze kleurrijke trap bij İncir Ağacı Kahvesi. Ook hier vind je weer heel veel mensen en is het (bijna) onmogelijk om een foto te maken waar je alleen op staat.

  • Adres: Balat, Merdivenli Mektep Sk. No:1, 34000 Fatih/İstanbul, Turkije

4. Street art

In Balat vind je ook verschillende muurschilderingen en graffiti. Ik raad je aan om echt wat dieper de wijk in te gaan om zo alle toffe street art te spotten.

Street art in Balat: Istanbul

Wat is er nog meer te zien en te doen?

Naast alle leuke kleurrijke plekjes die er te vinden zijn in de wijk Balat, is er nog meer te doen en te zien. Zo raad ik je aan om lekker rond te slenteren door de wijk en binnen te lopen in één de vele antiekwinkeltjes en cafeetjes. Daarnaast vind je ook moskeeën en kerken in de wijk. Eén van de bekendste is de Pammakaristoskerk. Dit is een voormalige Byzantijnse kerk uit de 12e eeuw. Je vindt hier net als in de Hagia Sophia veel bijzondere mozaïeken. Sinds 1591 is het gebouw een moskee. Verder vind je in de wijk ook nog veel vervallen en verlaten gebouwen. Persoonlijk vind ik dat contrast erg fascinerend om te zien.

wijk Balat in Istanbul

Meer plekken in Turkije ontdekken? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links