Goederedee is een stad vol historie waar het lijkt of de tijd stil gestaan heeft. Je vindt er smalle straatjes met oude monumentale panden, een oude haven, een hoge toren en nog veel meer. Ga je mee Goedereede ontdekken?

Korte geschiedenis Goedereede

Goedereede is de enige stad op het schiereiland Goeree-Overflakkee, in de provincie Zuid-Holland. Vroeger was het een belangrijke visserijstad met stadswallen. De naam Goedereede betekent dan ook “veilige haven/ankerplaats”. In 1312 kreeg de stad stadsrechten. Door aanslibbing werd de haven steeds moeilijker bereikbaar. Rond het jaar 1600 stapten de vissers daarom over op landbouw. De huizen aan de haven kwamen leeg te staan en raakten in verval. Op de plekken waar de vervallen gebouwen stonden, kwamen agrarische schuren.

Goedereede

Wat valt er te ontdekken in Goedereede?

Goederedee is niet heel groot, maar dit stadje is zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Hieronder zet ik de hoogtepunten van Goederedee op een rijtje.

1. De toren van Goedereede

Iets wat meteen opvalt wanneer je in Goedereede bent, is de grijze vierkante toren. Deze toren is van oorsprong een kerktoren die gebouwd is tussen 1467 en 1512. Al vrij snel werd de toren in gebruik genomen als vuurturen waar op het platte dak open vuur gestookt werd. Later werd er een gaslicht geïnstalleerd op het dak en nog iets later een elektrisch licht. Door inpolderingen kwam Goedereede steeds verder van de zee af te liggen en is er uiteindelijk een nieuwe toren gebouwd in Ouddorp. Tegenwoordig dient de toren in Goedereede als museum en kun je de toren beklimmen. Vanaf het dak van de toren heb je een mooi uitzicht over de stad en de omgeving. Leuk feitje is dat de toren nu niet meer aan de kerk vast zit.

  • Prijs: €3,00.
  • Openingstijden: 16 juli t/m 3 september op donderdag en zondag van 11:00 tot 16:30. De rest van het jaar op donderdag en zondag van 13:30 tot 16:30

De toren van Goedereede

2. De Sint-Catharina kerk

Achter de toren vind je de Sint-Catharinakerk. De kerk kent een lange geschiedenis die terug gaat naar het jaar 1300. Wil je meer weten over de geschiedenis van de Sint-Catharina kerk? Dan verwijs ik je graag naar deze brochure. Naast de kerk vind je een standbeeld van Paus Adrianus VI. In zijn handen houdt hij de tekenen van zijn waardigheid vast.

3. De haven

De haven van Goedereede is erg belangrijk geweest in de geschiedenis van de stad. Aan de oude haven vind je het stadsplein met monumentale gebouwen en enkele cafés en restaurants. Ik raad je aan hier neer te ploffen en te genieten van hapje & een drankje.

De oude haven van Goedereede

4. De Gouden Leeuw Goedereede

Aan de haven, op het stadsplein, bevindt zich hotel-restaurant de Gouden Leeuw. Bijzonder aan dit gebouw is dat dit vroeger het woonhuis was van Paus Adrianus VI, de enige Nederlandse geestelijke die het tot Paus van Rome gebracht heeft. Op de eerste verdieping is dan ook de Pausenkamer nog te vinden

5. Pieterstraat

Een leuk straatje om doorheen te wandelen is de Pieterstraat met haar pittoreske huizen. Dit is de mooiste en meest gefotografeerde straat van Goeree-Overflakkee.

Goedereede

6. Windmolen de windvang

Nederland staat bekend om molens en ook in Goedereede vind je er één: molen de Windvang. Het bijzondere aan de molen in Goedereede is dat het de enige molen in Nederland is met twee buitentrappen. Via deze trappen is de maalzolder van de molen te bereiken. De foto van de molen maakte uit vanuit de Nieuwstraat. Hier zag ik nog enkele elementen van de visserij terug. Vandaar de rechter foto.

6. Kanonnen

Van de vestingwerken van Goedereede is niet veel meer overgebleven. Alleen deze twee kanonnnen herrineren aan de plaats waar vroeger het vestingwerk gestaan heeft.

Kanonnen Goedereede

Sfeerbeelden Goedereede

Omdat Goedereede mij zo verrast heeft en ik niet kon stoppen met foto’s maken, volgen hier nog wat foto’s van deze prachtige stad.

Goedereede

Meer plekken in Nederland ontdekken? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!