Wéris is een klein dorpje in de Belgische Ardennen dat wordt beschouwd als één van de mooiste dorpen van Wallonië. Dit dorpje staat niet alleen bekend om de schoonheid, maar ook om de megalieten die je hier vindt. Wist je dat Wéris ook wel het Belgische Stonehenge wordt genoemd? In dit artikel vertel ik je meer over het dorpje Wéris en de megalieten!

Het dorpje Wéris

Wij bezochten Wéris in de augustus 2020 tijdens ons weekendje weg in de Belgische Ardennen. Toen wij in het dorpje aankwamen, maakten we eerst een wandeling en vervolgens bezochten we de megalieten waar het dorp bekend om staat. Tijdens de wandeling kwamen we langs een kerk, enkele kapelletjes en een aantal super mooie huizen. Het dorpje is erg klein, maar erg mooi. Ook de omliggende omgeving is prachtig en echt de moeite waard om te bezoeken.

Wéris Belgische stonehenge

Wéris: het Belgische Stonehenge

En dan nu waar Wéris bekend om staat: de megalieten. De megalieten in Wéris zijn bijna vijfduizend jaar geleden in het prachtige heuvellandschap geplaatst. De megalieten rondom Wéris bestaan vooral uit menhirs en dolmens. De megalieten hebben duidelijke verwantschap met de hunebedden die je in Nederland vindt. De hunebedden en de megalieten stammen uit dezelfde periode, maar de hunebedden zijn groter. In het dorpje is ook een Megalietenhuis (Maison des Mégalithes). In het Megalietenhuis is een klein museum ingericht. Je kunt hier een routekaart kopen die je langs de megalieten in de omgeving brengt.

Hoe kom je er?

  • Auto: Vanaf Utrecht is het zo’n 261km naar Wéris. Dit is een autorit van ongeveer 3 uurtjes.
  • Trein: Het is ook mogelijk om met de trein richting Wéris te reizen. Ik zeg richting, want Wéris zelf heeft geen treinstation. Je reist namelijk naar het treinstation van Barvaux. Vanuit Utrecht doe je hier ongeveer 4 uur en 15 minuten over. Tickets boeken doe je heel makkelijk via NSInternational.nl.

Tip: Boek je treinticket op tijd zodat je kunt profiteren van super scherpe prijzen!

Tips voor accommodaties in Wéris

In Wéris zelf vind je geen accommodaties. Ik raad je aan om te overnachten in Durbuy. Wij verbleven in een particulier huisje op vakantiepark Residence Durbuy

Meer tips voor de Belgische Ardennen? Lees dan ook:

Meer lezen over hunebedden? Lees dan ook:

*Dit artikel bevat affiliate links