Leestijd: 8 minuten.

In de voorbereiding op de Camino de Santiago zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Naast de aanschaf van de juiste schoenen en de juiste backpack is het ook handig om alvast te weten waar je slaapt tijdens jouw pelgrimstocht. In dit artikel geef ik antwoord op meestgestelde vragen over het overnachten op de Camino.

Overnachten op de Camino: praktische info + tips.

In dit artikel komt alles wat te maken heeft met het slapen op de Camino aan bod. Zelf heb ik in april en mei 2023 de Camino Francés gelopen. Dit betekent dus dat ik geen ervaring heb met de andere Caminos, maar toch denk ik dat dit artikel ook heel goed op de andere Caminos van toepassing is, omdat de overnachtingsmogelijkheden veelal hetzelfde zijn.

Roncesvalles Pilgrims’ Hostel.

GA METEEN NAAR:
1. Wat kost overnachten op de Camino?
2. Waar slaap ik op de Camino?
3. Moet ik reserveren op de Camino?
4. Hoe kan ik een slaapplek reserveren?
5. Is er een lijst met accommodaties voor op Camino?
6. Zijn er bedwantsen op de Camino?
7. Tips voor slapen op de Camino.
8. Mijn persoonlijke ervaring.

Wat kost overnachten op de Camino?

Eén van de meestgestelde vragen over slapen op de Camino is: wat kost overnachten op de Camino? Uiteraard hangt dit natuurlijk helemaal af van het soort accommodatie dat je kiest. Kies je voor een slaapzaal in een albergue of ga je voor wat meer luxe op een privékamer? Over het algemeen variëren de prijzen van het slapen in een albergue op de Camino van zo’n €7,00 tot €15,00 en voor een privékamer ben je minimaal €20,00 euro kwijt. In het kopje hieronder lees je meer over de verschillende overnachtingsmogelijkheden en de prijzen.

Waar slaap ik op de Camino?

De meeste pelgrims kiezen ervoor om tijdens hun pelgrimstocht te overnachten in albergues. Albergues zijn hostels of herbergen speciaal voor pelgrims waar je vaak alleen kunt slapen op vertoon van je pelgrimspaspoort. Maar naast de populaire albergues zijn er nog veel meer soorten accommodaties waaruit je kunt kiezen. Het is namelijk niet verplicht om in albergues te slapen. Hieronder licht ik alle overnachtingsmogelijkheden op de Camino kort toe zodat je op de hoogte bent van de verschillende mogelijkheden en een weloverwogen keuze kunt maken.

1. Gemeentelijke albergues.

Gemeentelijke herbergen (Spaans: Albergue Municipal) worden beheerd door lokale gemeenten of overheidsinstanties en zijn over het algemeen wat eenvoudig van opzet.

 • Faciliteiten: Slaapzaal met stapelbedden, gedeelde toiletten en douches, keuken en gemeenschappelijk ruimte.
 • Pelgrimspaspoort verplicht: Ja.
 • Kan ik reserveren?: Soms.
 • Prijs: tussen €7,00 en €10,00.
 • Pluspunten: goedkoop, gezamenlijke diners in sommige albergues, medepelgrims ontmoeten.
 • Minpunten: geen privacy, snurkende pelgrims.

Albergue de peregrinos Siervas de María: Astorga.

2. Particuliere albergues.

Naast de gemeentelijke albergues zijn er ook particuliere albergues (Spaans: albergues particulares). Deze worden doorgaans beheerd door particuliere eigenaren of organisaties.

 • Faciliteiten: Slaapzaal met stapelbedden, gedeelde toiletten en douches, keuken en gemeenschappelijk ruimte.
 • Pelgrimspaspoort verplicht: Ja.
 • Kan ik reserveren?: Soms.
 • Prijs: tussen €10,00 en €15,00.
 • Pluspunten: Goedkoop, gezamenlijke diners in sommige albergues, medepelgrims ontmoeten.
 • Minpunten: Geen privacy, snurkende pelgrims.

3. Donativos.

Donativos zijn plekjes (denk aan pelgrimsherbergen of kerken) waar je kunt slapen op de Camino op basis van een donatie. Dit betekent dat je als pelgrim een vrijwillige bijdrage geeft in ruil voor accommodatie, maaltijden, of andere diensten.

 • Pelgrimspaspoort verplicht: Ja
 • Kan ik reserveren?: Soms.
 • Faciliteiten: eenvoudig, gedeelde kamers.
 • Prijs: In principe mag je hier zelf bepalen hoe veel je wilt geven, maar over het algemeen geldt dat je een bedrag geeft dat je ook in een albergue zou betalen. Denk aan zo’n €7 tot €15.
 • Pluspunten: Goedkoop.
 • Minpunten: Geen privacy, snurkende pelgrims.

4. Pensions, hotels en bed & breakfasts.

Uiteraard zijn er langs de Camino Francés ook reguliere hotels en accommodaties beschikbaar voor pelgrims die op zoek zijn naar meer comfort en privacy tijdens hun reis. Vooral in de grote plaatsen vind je veel hotels.

 • Pelgrimspaspoort verplicht: Nee.
 • Kan ik reserveren?: Ja.
 • Faciliteiten: Comfortabele kamers met eigen badkamer.
 • Prijs: Verschillende klassen en prijsniveaus. Een privékamer heb je al vanaf €20,00.
 • Pluspunten: Privacy, kamer voor je alleen.
 • Minpunten: Duurder, geen contact met andere pelgrims.

5. Kamperen & campings.

Hoewel wildkamperen niet is toegestaan in vele regio’s waar de Camino doorloopt, zijn er wel mogelijkheden om de route met tent af te leggen. Je kunt kamperen op privé terrein wanneer je daar toestemming voor hebt van de landeigenaar. Ook zijn er in diverse gebieden campings aanwezig of kun je in de tuin van een albergue kamperen. Houd er wel rekeneing mee dat de mogelijkheden om te kamperen aanzienlijk minder zijn en het niet de meest voor de hand liggende optie is.

 • Pelgrimspaspoort verplicht: Nee.
 • Kan ik reserveren?: Soms.
 • Faciliteiten: Eenvoudig, gedeelde toiletten en douches.
 • Prijs: Gemiddel €10,00.
 • Pluspunten: Goedkoop.
 • Minpunten: Elke dag opnieuw je tent opzetten, niet altijd contact met medepelgrims.

Moet ik reserveren op de Camino?

Veel pelgrims vragen zich af of reserveren op de Camino nodig is. Mijn antwoord hierop is nee. Het reserveren van een slaapplekje op de Camino is namelijk niet persé nodig, maar soms wel handig. In sommige drukke periodes kunnen albergues namelijk snel vol zitten en als je er zeker van wilt zijn dat je een plekje hebt dan is het wel handig om te reserveren. De drukkere periodes op de Camino zijn tijdens Semana Santa (Pasen) en in de zomermaanden juli en augustus, want dan hebben de Spanjaarden ook vakantie.

Hoe kan ik een slaapplek reserveren?

Een slaapplekje reserveren kan in de meeste gevallen heel makkelijk online via Booking.com. Houd er wel rekening mee dat niet alle accommodatie op deze website staan. In dat geval kun je het best de accommodatie even bellen of mailen. Ik geef zelf de voorkeur aan bellen, omdat dit sneller gaat. De mail wordt soms door de drukte nog weleens vergeten of laat beantwoord en bij een belletje krijg je meteen antwoord. Als je hebt gereserveerd wordt je bed vaak vastgehouden tot 14:00/15:00 uur. Kom je later aan? Bel dan nog even om te bevestigen, want anders geven ze je plekje aan iemand anders. Kom je helemaal niet meer? Bel dan ook even af. Dat is wel zo netjes.

Is er een lijst met accommodaties voor de Camino?

Op de website Gronze en Wise Pilgrim vind je gedetailleerde lijsten van albergues, herbergen en andere accommodaties op de Camino. Zoals eerder aangegeven is Booking.com erg handig voor het reserveren van een slaapplekje. Staat de accommodatie waar jij wilt overnachten hier niet op? Dan is het handig om de accommodatie even te bellen.

Zijn er bedwantsen op de Camino?

Op de Camino wordt er alles aan gedaan om de accommodaties bedwantsvrij te houden. Bijna alle albergues hebben namelijk plastic matrassen en plastic kussens en daarnaast krijg je ook bijna overal een pakketje met daarin een wegwerp hoeslaken en kussensloop. Zelf kun je er ook op letten door je tas nooit op je bed te zetten. Hoewel de kans op bedwantsen (Spaans: chinches) op de Camino klein is, is het toch mogelijk om last te krijgen van deze vervelende diertjes. Mocht dit het geval zijn dan wordt er aangeraden om al je spullen op hoge temperaturen (minstens 60°C) te wassen en drogen om zo de bedwantsen en hun eieren doden.

Wegwerp kussensloop en hoeslaken.

Tips voor slapen op de Camino.

Hieronder zet ik alle tips voor het overnachten op de Camino op een rijtje:

 • Gebruik je eigen slaapzak of slaaplaken. Zelf had ik een lichtgewicht slaapzak van Nomad mee.
 • Controleer je slaapplek op eventuele aanwezigheid van bedwantsen. 
 • Neem voor een optimale nachtrust een paar oordoppen en een slaapmasker mee.
 • Zorg dat je een hoofdlampje binnen handbereik hebt voor het geval dat je er ’s nachts even uit moet. 
 • Kijk van te voren goed of de accommodatie waar je gaat slapen eten aanbiedt of dat zij een keuken hebben.

Mijn persoonlijke ervaring met slapen op de Camino.

Ik sluit dit artikel af met hoe ik het zelf ervaren heb om te slapen op de Camino. Ik ben best wel introvert en had van te voren gedacht dat ik zo nu en dan een hotel zou boeken om me even terug te kunnen trekken, maar uiteindelijk heb ik dit tijdens heel de Camino maar 1 keer gedaan. Het slapen in een slaapzaal in een albergue vond ik namelijk helemaal niet zo erg als dat ik van te voren had gedacht. Ik genoot er zelfs van. Binnenkort komt er een artikel met mijn favoriete albergues op de Camino Francés.

Bewaar dit artikel op Pinterest om later te herlezen:

PLAN HIER JOUW CAMINO:
Vergelijk hier de goedkoopste vliegtickets / treintickets / bustickets.
Bekijk hier de leukste albergues.
Koop een reisgids of boek en ga goed voorbereid op pad.

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links.