Leestijd: 7 minuten.

Wat moet er mee in je tas als je de Camino Francés gaat lopen? Dat is een vraag die veel pelgrims stellen wanneer ze belissen om de Camino te gaan lopen. Tijdens mijn zoektocht naar de ultieme paklijst voor de Camino heb ik veel online research gedaan en andere pelgrims gesproken. Uiteindelijk is het mij gelukt om mijn uitrusting bij elkaar te verzamelen. In dit artikel deel ik mijn paklijst Camino Francés!

DIT GA JE LEZEN:
VOORAF
1. Paklijst Camino Francés.
2. Rugzak.
3. Schoenen.
4. Kleding.
5. Persoonlijke verzorging.
6. Geld & documenten.
7. Gadgets & extra’s.
8. Eten & drinken voor onderweg.
9. Hoe zwaar weegt mijn tas?
ACHTERAF
10. Had ik alles nodig? Miste ik nog wat?

Paklijst Camino Francés.

Hieronder deel ik mijn Camino paklijst en vertel ik wat er allemaal in mijn tas zit. De meeste items heb ik nieuw aangeschaft, enkele dingen had ik al. Ik heb bij de aanschaf van mijn spullen rekening gehouden met dat het zo licht mogelijk moest zijn en het liefst ook sneldrogend. Met veel liefde heb ik mijn lijstje samengesteld. Ik hoop dan ook dat ik alles in heb gepakt wat ik nodig heb en dat er geen onnodige dingen in mijn tas zitten. Wanneer ik terug ben van mijn avontuur zal ik hier nog op terug komen.

paklijst Camino Francés
Dit zit er in mijn tas.

# Schoenen

Ik begin dit rijtje uitrusting voor de Camino Francés met de aanschaf van schoenen. Wat precies de juiste schoenen zijn voor op de Camino is voor iedereen anders. Zo wandelt de één het liefst op bergschoenen en de ander weer op wandelschoenen, trailrunners of zelfs sandalen. Tijdens mijn zoektocht naar de geschikte schoenen voor op Camino begon ik met deze Hanwags, maar ben ik uiteindelijk toch over gegaan op lichtere trailrunners.

Dit doe ik aan:

Dit zit er in mijn tas:

 • Slippers: Adidas (had ik al).

Hoka speedgoat 5.

# Rugzak/backpack

Samen met de aanschaf van je schoenen is dit denk ik één van de belangrijkste beslissing die je gaat nemen voor op de Camino. Je rugzak zal je tenslotte 5 weken op je rug dragen. Ik was er dan ook snel over uit dat ik voor een kleine rugzak zou gaan en zo min mogelijk mee wilde nemen. Ergens op een zondagochtend ben ik naar de Bever gegaan en heb daar wat backpacks gepast. Al snel kwam ik tot de conclusie dat de volgende backpack voor mij het best geschikt was:

 • Osprey Tempest 30 (dit is een backpack speciaal voor vrouwen). Ik heb hier nog apart een regenhoes bij gekocht.

# Kleding

Qua kleding was het voor mij heel simpel: zo min mogelijk en het liefst sneldrogend en licht van gewicht. Voor mij betekent dit dat ik in totaal 3 setjes heb. Eén setje doe ik aan en de andere twee heb ik in mijn tas zitten. Om mijn kleding zo makkelijk en compact mogelijk op te bergen, maak ik gebruik van de packing cubes van Reismonkey.

Dit doe ik aan:

Dit zit er in mijn tas:

Mijn kleding netjes in packing cubes.

# Slaapuitrusting

Tijdens mijn research naar het slapen op de Camino kwam ik allerlei verschillende verhalen tegen. Om het zekere voor het onzekere te nemen, heb ik een slaapzak aangeschaft zodat ik geen kou hoef te lijden. Ik heb bij mijn keuze gelet op de comforttemperatuur en het gewicht.

Dit zit er in mijn tas:

 • Slaapzak: Nomad Pegasus 340. Deze slaapzak heeft een comforttemperatuur van 0°C en 5°C voor vrouwen en een gewicht van 675 gram.

# Persoonlijke verzorging

En dan komen we bij de persoonlijke verzorging.

Dit zit er in mijn toilettas:

EHBO

Ik heb niet echt een EHBO kit mee, maar wel wat kleine dingetjes zoals:

 • Tape + schaartje: Tijdens het trainen kreeg ik last van mijn hiel. Ik ben meteen naar de fysio gegaan en die heeft mij laten zien hoe ik mijn hiel kan intapen.
 • Pincet
 • Paracetamol
 • Ijzertabletten

Mijn toilettas.

# Geld & documenten

 • Contant geld + pinpas
 • Paspoort
 • Pelgrimspaspoort

# Gadgets & extra’s

Naast de ‘standaardspullen’ heb ik ook een aantal extra dingen in mijn tas zitten. Welke gadgets & extra’s je mee neemt is natuurlijk helemaal persoonlijk.

Dit zit er in mijn tas:

 • Telefoon + oplader: Ik heb een Samsung Galaxy S20 waar ik onderweg foto’s mee wil maken voor mijn blog (mijn camera laat ik thuis).
 • Powerbank: Mijn iMoshion® Powerbank gaat mee.
 • Statief: Ook neem ik een klein statief mee zodat ik foto’s van mezelf kan maken (misschien een beetje overdreven, maar ik kan hem altijd nog ergens achterlaten).
 • Wandelgids: Rother wandelgids Spaanse St. Jacobsroute (Camino Francés)
 • Wandelstokken: ADVENTURIDGE wandstokken van de Aldi.
 • Jacobsschelp: Ik heb een jacosschelp aan mijn tas hangen.
 • Heuptas: Hier doe ik mijn belangrijke spullen in (denk aan paspoort & geld).
 • Waslijn met universele stop: aangeschaft bij Camino Comfort.
 • Karabijnhaak
 • Hoofdlampje

Extra’s.

Tips voor de aanschaf van Camino spullen
Zelf heb ik de meeste spullen aangeschaft bij:
ANWB Webwinkel
Camino Comfort
Bol.com
Bever

Eten & drinken voor onderweg

Tijdens het wandelen is eten & drinken natuurlijk erg belangrijk. Voor nu zit er nog niks in mijn tas, maar dit zal er op de dag dat ik er ben natuurlijk nog wel bij komen. Ik heb trouwens wel een spork mee, een combinatie van een vork, mes en lepel.

Hoe zwaar weegt mijn tas?

Mijn tas weegt 6,4 kg. Dit is dus exclusief eten & drinken. Ik ben benieuwd of mijn paklijst voor de Camino Francés ook echt klopt en of ik de juiste spullen heb meegenomen en de juiste spullen thuis heb gelaten. Als ik terug ben van de Camino kom ik hier op terug en zal ik dit artikel waar nodig aanpassen.

Alles bij elkaar weegt mijn tas 6,4 kg.

Zoals beloofd, kom ik nog even terug op mijn paklijst voor de Camino Francés. Achteraf gezien ben ik heel tevreden met de spullen die ik mee heb genomen. Het enige wat ik niet gebruikt heb is mijn statief. Van te voren leek het mij een leuk idee om foto’s en video’s te maken, maar tijdens het wandelen had ik geen zin om dat ding er steeds uit te halen dus heb ik ‘m lekker heel de tocht laten zitten. Verder heb ik mijn hoofdlampje maar 1 keer gebruikt dus die was achteraf niet perse nodig geweest. Wat ik gemist heb onderweg? Eigenlijk niks. Of nouja, misschien had een plastuit wel handig geweest. Op sommige plekken was plassen als vrouw namelijk wel een uitdaging en een plastuit maakt het dan toch net even wat makkelijker.

Meer lezen over de Camino? Lees dan ook: