In een Limburgse vakwerkhoeve aan de rand van Munstergeleen ligt de geboortekamer en de Kapel van Pater Karel. Na de heiligverklaring van Pater Karel door Paus Benedictus XVI in 2007 is de populariteit van dit pelgrimsoord enorm toegenomen. In dit artikel neem ik je mee naar het pelgrimsoord in Munstergeleen.
Wie was Pater Karel?
Pater Karel was een Nederlandse pater van de Congregatie der Passionisten. Hij werd geboren op 11 december 1821 in een vakwerkhoeve in het Limburgse dorpje Munstergeleen. Bij zijn geboorte kreeg hij de naam Johannes Andreas Houben.
Engeland en Ierland
Pater Karel bracht een groot deel van zijn leven door in Ierland en Engeland. Hij werkte enkele jaren als pastoor in Engeland en werd later overgeplaatst naar het klooster Mount Argus in Dublin. Met mensen praten was voor Pater Karel erg lastig, omdat hij slecht Engels sprak. Luisteren en troosten kon hij daarentegen wel als de beste. Veel mensen kwamen naar hem toe voor zijn genezende gaven en zo werd hij ‘de man met de helende handen’ genoemd.
Overlijden
Pater Karel overleed op 5 januari 1893 en werd begraven op het kerkhof van de Passionisten. Na de dood van Pater Karel bleven de mensen naar Mount Argus in Dublin komen om zijn hulp en zegen af te smeken.
Heiligverklaring
Tientallen jaren na zijn dood, in het jaar 1937, werd het proces tot heiligverklaring gestart. Dit leidde tot zijn zaligverklaring in 1988 en tot zijn heiligverklaring in 2007 door paus Benedictus XVI.
Pelgrimsoord: de Pater Karel Kapel
Na de heiligverklaring van Pater Karel werd niet alleen Mount Argus in Dublin, maar ook Munstergeleen een drukbezocht pelgrimsoord. Jaarlijks komen er duizenden bezoekers naar de Pater Karel Kapel. Veel mensen vinden er rust en stilte.
Wist je dat zich in deze monumentale vakwerkhoeve ook een B&B bevindt?


Het museum & de winkel
Sinds oktober 2012 zijn er een museum en een winkeltje gevestigd. Het museum bevindt zich aan de achterkant van de Pater Karel Kapel en is gratis toegankelijk. In de winkel kun je verschillende boeken en dvd’s kopen, maar ook pelgrimsboekjes, prentjes, beelden, rozenkransen, kaarten en kaarsen.
- De winkel en het museum zijn van dinsdag t/m zondag geopend van 14:00 tot 17:00 uur.

De tuin
Rondom de vakwerkhoeve ligt een tuin die is verdeeld in drie delen:
- Het kruiswegbos: hier vind je kruiswegstaties die gemaakt zijn door Jos Herman.
- De ontmoetingstuin: rondom de Mariagrot vind je een zevental beelden terug. Dit zijn beelden die verwijzen naar groepen mensen die niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Denk hierbij aan mensen die op de vlucht zijn, te maken hebben met huiselijk geweld of gebroken gezinnen.
- De stiltetuin: dit is een een tuin om stil te worden en stil te zijn.



Praktische informatie
- Adres: Pater Karelweg 1, 6151 LB – Munstergeleen
- Openingstijden: De tuin & kapel zijn elke dag geopend van 09:00 tot 18:00. De winkel & het musem zijn open op di t/m zo van 14:00 tot 17:00.
- Prijs: Gratis.
- Parkeren: Je kunt gratis parkeren naast de kapel.
- Website: www.paterkarelkapel.nl
Meer plekjes in Nederlad ontdekken? Lees dan ook:
- Wijnwandeling Limburg: Route des Vins Winthagen
- Het Verscholen Dorp in Vierhouten
- Een bezoek aan het Blauwe Meer in Drenthe
- Een dagje uit in eigen land: varen in Giethoorn
Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!
*Dit artikel bevat affiliate links
Klinkt interessant. Ik kende dit helemaal niet, leuk dat zo’n plek gewoon ook gratis te bezoeken is.
Nu ben ik hier echt vaak voorbij gefietst, maar dit wist ik niet. Klinkt als een interessante plek.