Leestijd: 5 minuten.

Bij het plannen van de Camino de Santiago heb je met een aantal dingen te maken. Denk bijvoorbeeld aan trainen en het zoeken van de juiste schoenen en backpack. Maar wist je dat je ook rekening moet houden met papierwerk? Tijdens de Camino ‘moet’ je namelijk stempels verzamelen in je pelgrimspaspoort. Hoe dit verzamelen van stempels in je pelgrimspaspoort voor de Camino de Santiago in zijn werk gaat, vertel ik je in dit artikel!

DIT GA JE LEZEN:
1. Wat is een pelgrimspaspoort?
2. Waarom heb ik een pelgrimspaspoort nodig?
3. Waar koop je een pelgrimspaspoort?
4. Wat kost een pelgrimspaspoort?
5. Hoe kom ik aan stempels voor in mijn paspoort?
6. Bijzondere stempels.
7. Tips pelgrimspaspoort.
8. Mijn ervaring.

1. Wat is een pelgrimspaspoort?

Een pelgrimspaspoort (Spaans: Credencial del Peregrino) is een persoonlijk document dat toegang geeft tot albergues langs de Camino. Albergues zijn speciale pelgrimsherbergen. Het pelgrimspaspoort lijkt een beetje op een stempelkaart en zal je tijdens jouw pelgrimstocht naar Santiago de Compostela elke dag nodig hebben. Niet alleen om in pelgrimsherbergen te kunnen overnachten, maar ook om stempels te verzamelen. Op alle plekken waar je overnacht, krijg je namelijk een stempel met datumvermelding. Eenmaal aangekomen in Santiago de Compostela kun je hiermee bewijzen dat je de hele tocht hebt afgelegd.

Let op! Voor het verkrijgen van de ‘Compostela‘ is het belangrijk om minimaal 2 stempels per dag te hebben in de laatste 100 km te voet of te paard en in de laatste 200 km met de fiets

Pelgrimspaspoort Camino de Santiago.
Pelgrimspaspoort voor de Camino de Santiago.

2. Waarom heb ik een pelgrimspaspoort nodig?

Het pelgrimspaspoort is dus een vereiste om toegang te krijgen tot de speciale pelgrimsaccommodaties. Daarnaast heb je dit document ook nodig om op het pelgrimskantoor in Santiago de Compostela de ‘Compostela’ in ontvangst te nemen.

3. Waar koop je een pelgrimspaspoort?

Je kunt het pelgrimspaspoort op verschillende plekken aanschaffen. Denk aan:

 • Pelgrimsbureaus: In veel steden langs de route kun je bij officiële pelgrimsbureaus een pelgrimspaspoort aanschaffen.
 • Kerken en kloosters: Sommige kerken en kloosters langs de route verkopen pelgrimspaspoorten. Houd er wel rekening mee dat dit vaak alleen in grote steden is.
 • VVV kantoor: Veel toeristische informatiepunten langs de Camino bieden pelgrimspaspoorten aan.
 • Albergues: Bij sommige pelgrimsherbergen is het mogelijk om een pelgrimspaspoorten kopen.
 • Online: Het aller makkelijkste is misschien nog wel om je pelgrimspaspoort alvast voor vertrek online te bestellen. Dit kan via officiële websites van pelgrimsgemeenschappen of pelgrimsverenigingen. Je ontvangt het paspoort dan per post.

Pelgrimspaspoort Camino de Santiago.
Mijn verzamelde stempels.

4. Wat kost een pelgrimspaspoort?

Een andere veel gestelde vraag is wat een pelgrimspaspoort precies kost? Hier is geen eenduidig antwoord op te geven omdat er instellingen zijn die maar een kleine prijs vragen voor het paspoort en andere plekken waar je bijvoorbeeld veel meer betaald. Maar over het algemeen kan gezegd worden dat de kosten van een pelgrimspaspoort uiteen lopen van €0,50 tot ongeveer €5,00.

5. Hoe verzamel ik stempels voor in mijn paspoort?

Stempels (Spaans: sellos) zijn een belangrijk onderdeel van het pelgrimspaspoort. De stempels dienen als bewijs van je pelgrimstocht en de plaatsen die je hebt bezocht. Tijdens de verschillende pelgrimstochten zijn er geen officiële stempelposten. Je dient er alleen voor te zorgen dat je elke dag je paspoort laat stempelen. Je kunt ervoor kiezen om dit meerdere keren per dag te doen, maar in principe is één keer per dag voldoende. Vanaf de laatste 100 kilometer moet je er voor zorgen dat je er 2 per dag hebt. De meest voorkomende plekken om een stempel te halen zijn:

 • Albergues: Bijna elke albergue langs de Camino biedt stempels aan.
 • Kerken en kathedralen: Veel kerken en kathedralen langs de route hebben ook stempels beschikbaar. Vaak kun je deze stempel zelf zetten en soms worden ze op aanvraag verstrekt door een priester of een kerkelijk lid.
 • Hotels en restaurants: Sommige hotels, restaurants en bars langs de route bieden ook stempels aan. Vooral langs de populaire etappeplaatsen.
 • Stadskantoren en pelgrimsbureaus: In veel steden en dorpen kun je stempels krijgen bij de plaatselijke stadskantoren of pelgrimsbureaus.

Eerste stempel in pelgrimspaspoort Camino de Santiago.
Stempelen van het pelgrimspaspoort.

6. Bijzondere stempels.

Op sommige plekken langs de Camino kun je speciale waxstempels krijgen. Deze stempels zien er net wat leuker en origineler uit dan de normale stempels. Het is niet verplicht om deze stempels te halen, maar wel erg leuk voor de verzameling. Kijk maar naar de twee voorbeelden hieronder.

Hieronder deel ik enkele tips voor het pelgrimspaspoort voor de Camino de Santiago.

 • Koop je pelgrimspaspoort voor vertrek. Zo hoef je je hier tijdens je reis geen zorgen meer over te maken. Een paspoort koop je heel gemakkelijk bij CaminoComfort.
 • Zorg ervoor dat je je pelgrimspaspoort goed en veilig opbergt zodat je hem niet kwijtraakt en hij niet nat kan worden.
 • Houd er rekening mee dat er maar een x aantal plekken zijn in je pelgrimspaspoort voor stempels. Ben je van plan om veel stempels te verzamelen? Ga er dan vanuit dat je meerdere paspoorten nodig zult hebben.

Zelf heb ik in april en mei 2023 de Camino Francés gelopen. Voor mijn vertrek naar Saint-Jean-Pied-de-Port heb ik alvast een pelgrimspaspoort aangeschaft. Ik deed dit online bij CaminoComfort en betaalde hier €4,00 voor. De eerste stempel haalde ik op mijn startdag op het pelgrimsbureau in Saint-Jean-Pied-de-Port en alle andere stempels haalde ik vervolgens bij de accommodatie waar ik die nacht verbleef. Dit betekent dus dat ik elke dag maar 1 stempel haalde. Toen de laatste 100 kilometer ingingen, zorgde ik er uiteraard voor dat dit 2 stempels per dag waren.

Meer lezen over de Camino? Lees dan ook:

TIPS VOOR HET PLANNEN VAN JOUW CAMINO:
Vergelijk hier de goedkoopste vliegtickets / treintickets / bustickets.
Bekijk hier de leukste albergues.
Koop een reisgids of boek en ga goed voorbereid op pad.

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links