Een plastic zee aan de Costa de Almería? Dat klinkt misschien een beetje gek en onaantrekkelijk. En om eerlijk te zijn is dat is het ook. De term verwijst naar de grote hoeveelheid plastic kassen die zich aan de Costa de Almería bevinden. Bijna al onze groenten en fruit komen uit deze plastic kassenzee in Spanje.

De plastic zee aan de Costa de Almería

De plastic zee aan de Costa de Almería is dus geen echte zee, maar een super grote oppervlakte van ongeveer 30.000 hectare met plastic kassen. In 1963 is men begonnen met het bouwen van deze kassen. Wist je dat dit gebied als enige (door de mens gemaakte constructie) te zien is vanuit de ruimte?

Plastic zee: Costa de Almería

Het economisch wonder van El Ejido

De plastic kassenzee in Almería wordt ook wel ‘het economisch wonder van El Ejido’ genoemd. Dit gebied was tot 40 jaar geleden één van de armste gebieden van Spanje, maar sinds de ontdekking dat de regio zich uitstekend leent voor groenteteelt in de kassen is er een enorme economische groei ontstaan. Een groot deel van de groenten die hier verbouwd worden, is voor de Europese markt. Ook in Nederlandse supermarkten vind je producten terug die hier gekweekt zijn.

Plastic zee: Costa de Almería

Slechte werkomstandigheden

Toen ik in 2015 als reisleidster aan de Costa de Almería werkte, heb ik zelf met de auto door dit gebied gereden en heb ik de plastic kassen in Almería van dichtbij gezien. Het leek wel alsof ik door het Westland in Nederland reed, maar dan net een beetje anders. Langs de weg zag ik krotten en de leef- en werkomstandigheden zagen er niet al te best uit. Onder barre omstandigheden worden de groenten door, meestal Afrikaanse, arbeidsmigranten geplukt. Een groot deel van hen is illegaal en werkt zonder papieren.

Merk je iets van de kassen tijdens je vakantie?

Wanneer je op strandvakantie gaat naar de Costa de Almeria is dit natuurlijk niet iets wat je graag ziet, maar het is wel de realiteit. Of je er iets van merkt tijdens je vakantie? Alleen tijdens de rit van het vliegveld naar het hotel. Eenmaal op bestemming merk je hier niks meer van.

Waar vind je de plastic zee?

Je vindt de plastic zee in de deelregio Poniente Almeriense van de provincie Almería in de regio Andalusië. De plastic kassen bevinden zich tussen het dorpje Níjar in het oosten tot aan het dorpje Dalías in het westen.

Meer lezen over Spanje? Lees dan ook:

*Dit artikel bevat affiliate links