Leestijd: 4 minuten.

Tijdens de Camino de Santiago kunnen pelgrims voor verschillende uitdagingen komen te staan, waaronder onvoorspelbaar weer. Waarschijnlijk is regen iets waar je liever niet aan denkt, maar het kan best zou zijn dat er wat druppels vallen. In dit artikel geen ik je tips voor hoe je je het best voorbereid op regen tijdens de Camino.

DIT GA JE LEZEN:
1. Welke Camino ga ik lopen?
2. Wanneer ga ik de Camino lopen?
3. Tips voor regen tijdens de Camino.
4. Persoonlijke ervaring.

Of je veel regen zal hebben op de Camino hangt voor een deel af van welke Camino je gaat lopen. Qua weer kunnen de Caminos namelijk erg van elkaar verschillen. Over het algemeen zijn de routes die door de Noord-Spaanse regio Galicië lopen de routes met de meeste kans op regen. Denk aan de Camino del Norte en de Camino Primitivo.

Voor welke Camino ga jij?

Als je weet welke Camino je gaat lopen, is het tijd om te kijken in welk jaargetijde je dit gaat doen. Over het algemeen worden de maanden april t/m oktober gezien als de beste maanden voor de Camino. Wil je de Camino liever in de wintermaanden lopen? Ook dit is mogelijk. Je hebt dan alleen wel meer kans op kou, regen en zelfs sneeuw. Maar goed, op het weer kun je je kleden. Dus welk jaargetijden je ook kiest, wat mij betreft is de Camino is altijd een goed idee.

Wat te doen met regen op de Camino de Santiago? Dat is een vraag die veel gesteld wordt door pelgrims die zich aan het voorbereiden zijn. Wanneer je weet welke Camino je gaat lopen en wanneer je vertrekt kun je je gaan voorbereiden op jouw tocht. Een goede voorbereiding is tenslotte het halve werk.

Wil je er zeker van zijn dat je tijdens de Camino geen natte voeten krijgt? Dan raad ik je aan om waterdichte schoenen te kopen. In de zomer kunnen deze schoenen echter wel wat warm zijn. Heb je geen waterdichte schoenen? En regent het tijdens de Camino? Dan raad ik je aan om af en toe te stoppen om droge sokken aan te trekken. Zo voorkom je namelijk blaren. Om het droogproces van je schoenen te versnellen, kun je in de albergue je schoenen vullen met oude kranten.

Bij sommige backpacks wordt standaard een regenhoes geleverd, maar zeker niet bij allemaal. Zit er bij jouw backpack geen ingenaaide regenhoes? Dan raad ik je aan er één te kopen. Afhankelijk van de afmetingen van de rugzak of de tas bestaan er speciaal aangepaste regenhoezen. De hoezen berg je makkelijk op in een klein zakje die makkelijk in je backpack past. De hoezen hebben een elastische band waardoor ze als het ware om je backpack hangen. Heb je nog een kleinere tas mee? Zorg dan dat je ook voor die tas een regenhoes hebt.

Regenhoes voor de Camino.
Osprey regenhoes voor je rugzak.

Wanneer het regent tijdens de Camino is goede regenkleding erg belangrijk. Denk aan een regenjas en eventueel een regenbroek. Een goede regenjas moet minimaal voldoen aan de volgende 3 eigenschappen: waterdicht, winddicht en ademend. Een regenbroek is daarentegen niet perse nodig. Je kunt er ook voor kiezen om een sneldrogende wandelbroek aan te doen.

In plaats van een regenhoes voor je backpack kun je er ook voor kiezen om een goede rugzakponcho aan te schaffen. Een rugzakponcho komt net als een gewone poncho tot ongeveer je knieën en heeft daarnaast nog extra ruimte zodat hij over je rugzak past. Als je voor een rugzakponcho kiest, hoef je in principe geen regenhoes voor je tas aan te schaffen omdat de poncho je tas al beschermt tegen regen.

Regen op de Camino
Rugzakponcho van Lowland Outdoor.

Wist je dat er ook pelgrims zijn die ervoor kiezen om een paraplu mee te nemen? Houd er wel rekening mee dat een normale paraplu met wind problemen kan opleveren. Om het wat gemakkelijker te maken, kun je ook kiezen voor een Euroschirm handsfree rugtas paraplu. Naast de bescherming tegen de regen, zorgt hij ook voor schaduw op zonnige dagen.

Wil je er zeker van zijn dat je elektronica en je documenten niet nat worden? Dan kun je eventueel nog extra zakjes of hoesjes kopen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor deze waterdichte hoesjes voor je telefoon en deze hoesjes om je documenten in op te bergen.

Onthoud: na regen komt zonneschijn. En als je geluk hebt, verschijnt er nog een regenboog aan de hemel ook. Wat een mooi cadeau!

Na regen komt zonneschijn.
Regen + zon = regenboog.

Ik heb zelf in april en mei van 2023 de Camino Francés gelopen. Tijdens mijn wandeltocht heb ik maar heel weinig regen gehad. Volgens mij waren het maar 3 dagen. Ik had mezelf van te voren goed ingelezen en was daarom goed voorbereid. Ik had er bewust voor gekozen om niet voor waterdichte schoenen te gaan, maar voor sneldrogende trailrunners. Achteraf was dit een goede keuze, omdat ik dus maar heel weinig regen heb gehad. Verder had ik deze regenhoes voor mijn backpack aangeschaft en daarnaast had ik ook nog deze rugzakponcho en deze waterdichte jas van Sprayway mee. Achteraf was dit misschien een beetje te veel van het goede, maar een jas vond ik ook gewoon fijn om mee te hebben. Ik had trouwens geen regenbroek mee, maar gewoon een sportlegging. Die drogen ook snel.

Meer lezen over de Camino? Lees dan ook:

PLAN HIER JOUW CAMINO:
Vergelijk hier de goedkoopste vliegtickets / treintickets / bustickets.
Bekijk hier de leukste albergues.
Koop een reisgids of boek en ga goed voorbereid op pad.

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links.