Saint-Jean-Pied-de-Port is een middeleeuws dorpje aan de voet van de Pyreneeën in Frans Baskenland. Dit dorp staat vooral bekend als hét startpunt van de Camino Francés. Maar ook als je niet van plan bent om de Camino te lopen, is Saint-Jean-Pied-de-Port echt de moeite waard om te bezoeken. In dit artikel vertel ik je wat te doen in Saint Jean Pied de Port!

DIT GA JE LEZEN:
1. Waar ligt Saint Jean Pied de Port?
2. Hoe kom je er?
3. Wat te doen in Saint Jean Pied de Port?
4. Tips voor accommodaties.

Waar ligt Saint Jean Pied de Port?

Saint-Jean-Pied-de-Port ligt in Frans Baskenland in het zuiden van Frankrijk.

Hoe kom je er?

 • Auto: Vanaf Rotterdam is het zo’n 1.260 km naar Saint-Jean-Pied-de-Port. Dit is een autorit van ongeveer 13 uur.
 • Trein: Vanuit Nederland is het heel makkelijk om met de trein in SJPDP te komen. Zelf heb ik het volgende traject afgelegd: Rotterdam Centraal – Paris Nord – Paris Montparnasse – Bayonne – Saint-Jean-Pied-de-Port. Tickets koop je bij NSInternational.

Station Saint-Jean-Pied-de-Port
Treinstation Saint-Jean-Pied-de-Port

Lees ook: Treinreis naar Saint-Jean-Pied-de-Port.

Wat te doen in Saint-Jean-Pied-de-Port? 7 tips!

Saint-Jean-Pied-de-Port (Baskisch: Donibane Garazi) staat bekend als één van de mooiste dorpen van Frankrijk. Hieronder vertel ik je wat te doen in Saint-Jean-Pied-de-Port.

Saint-Jean-Pied-de-Port
Uitzicht vanaf de Citadel.

1. Bezoek de kerk

Een belangrijke bezienswaardigheid in SJPDP die je zeker niet over mag slaan, is de Église Notre-Dame de Saint-Jean-Pied-de-Port. Na de kathedraal van Bayonne is dit het belangrijkste gotische gebouw van heel Frans Baskenland. Opvallend aan het gebouw is dat de klokkentoren een poort heeft (Porte d’Espagne) die naar de hoofdstraat leidt. Pelgrims die vanuit SJPDP naar Santiago de Compostela wandelen, passeren deze poort en wandelen over de brug om vervolgens aan hun tocht door de Pyreneeën te beginnen.

 • Adres: 2 Rue de la Citadelle – 64220 Saint-Jean-Pied-de-Port

Kerk Saint-Jean-Pied-de-Port

2. Wandel langs de stadsmuren

Wat erg leuk is om te doen in Saint-Jean-Pied-de-Port is een wandeling maken langs de middeleeuwse stadsmuren. De stadsmuren zijn gebouwd in de 13e eeuw en voor een gedeelte gerenoveerd in de 19e eeuw. Dankzij deze verbetering is het mogelijk om langs de muur te lopen van de Porte de Navarra tot de Porte Saint-Jacques.

3. De Citadel

Bovenop de top van de heuvel van Mendiguren bevindt zich de Citadel van SJPDP. De Citadel is gebouwd rond 1625-1627 en is in de loop der jaren aangepast en verbeterd. Het is helaas niet mogelijk om de citadel van binnen te bewonderen, omdat er momenteel een middelbare school in het gebouw zit. Toch raad ik je zeker aan om naar de Cital te wandelen. Vanaf hier heb je namelijk een spectaculair uitzicht over de stad en de omliggende heuvels.

TIP: In de maanden juli en augustus organiseert het VVV kantoor rondleidingen door de Citadel. Bekijk hier de mogelijkheden.

4. Bezoek de Bisschoppengevangenis

In Rue de la Citadelle bevindt zich een interessant museum: Prison des Évêques, oftewel de bisschoppengevangenis. De naam van dit museum verwijst naar twee verschillende historische realiteiten: de aanwezigheid van bisschoppen van het bisdom Bayonne aan het einde van de 14e en het begin van de 15e eeuw & de penitentiaire roeping die het gebouw vanaf het einde van de 18e eeuw had. Tegenwoordig doet het gebouw dus dienst als museum en vind je er zowel permanente als tijdelijke tentoonstellingen.

 • Adres: 41 Rue de la Citadelle – 64220 Saint-Jean-Pied-de-Port
 • Openingstijden & prijzen: Van Pasen tot Allerheiligen elke dag geopend behalve dinsdag van 11:00 tot 12:30 en van 14:30 tot 18:30 uur. In juli en augustus elke dag geopend van 10:30 tot 19:00 uur. Een kaartje kost €5,00.

5. De pelgrimsshop

De Pelgrimsshop (Frans: la Boutique du Pélerin) bevindt zich ook in Rue de la Citadelle. Mocht je nog iets vergeten zijn om mee te nemen dan kun je dit hier ongetwijfeld kopen. Zo was ik bijvoorbeeld mijn kabeltje voor mijn powerbank vergeten en heb ik die hier mooi kunnen scoren. De eigenaar van de winkel wees mij trouwens op de gevel van het pand waarop het jaar 1510 staat. Hiermee is dit pand één van de oudste panden van SJPDP.

 • Website: Pelgrimsshop
 • Adres: 32 rue de la citadelle 4220 St-Jean-Pied-dePort
 • Openingstijden: Elke dag geopend van 07:00 tot 19:30 uur.

Lees ook: Paklijst Camino Francés: dit neem ik mee!

6. Het pelgrimsbureau

Voor wie Saint-Jean-Pied-de-Port bezoekt als startpunt voor de Camino Francés is een bezoek aan het pegrimsbureau bijna een verplichte stop. Hier word je voorzien van alle nodige informatie (of de Route Napoleon open is of niet?), kun je een pelgrimspaspoort kopen en krijg je je eerste stempel.

 • Website: Pelgrimsbureau
 • Adres: 39 rue de la Citadelle – 64220 Saint-Jean-Pied-de-Port
 • Openingstijden: Elke dag geopend van 07:30 tot 12:00 uur en van 13:30 tot 20:00 uur.

7. Fabrique de Macarons

Zin gekregen in wat lekkers? Dan raad ik je aan om een bezoekje te brengen aan Fabrique de Macarons. Hier worden macarons nog op ambachtelijke wijze gemaakt. Smullen maar!

 • Adres: 25 rue de la Citadelle 64220 Saint Jean Pied de Port
 • Openingstijden: Elke dag geopend van 10:00 tot 13:00 & van 14:00 tot 19:00.

Tips voor accommodaties Saint-Jean-Pied-de-Port

Het soort accommodatie dat je kiest tijdens je verblijf in SJPDP hangt natuurlijk sterk af van de reden van je bezoek. Zo kan ik me voorstellen dat je als pelgrim voor een goedkope accommodatie gaat en als toerist voor iets luxers. Daarom maak ik hieronder onderscheid tussen twee verschillende soorten accommodaties.

Albergues

Hotels

 • Hôtel des Pyrénées: een 4-sterrenhotel gevestigd in een voormalig koetshuis op slechts 400 meter van de citadel.

Bewaar dit artikel op Pinterest om later te herlezen:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links