Wie Schiedam zegt, zegt molens. In de 18e en 19e eeuw groeide Schiedam uit tot internationale jeneverhoofdstad en de molens speelden hierbij een belangrijke rol. Zij maalden namelijk graan, het hoofdingrediënt van jenever. Leuk feitje is dat de Schiedamse molens de hoogste klassieke windmolens ter wereld zijn. Die moet je toch gewoon een keer bezoeken?

DIT GA JE LEZEN:
De Schiedamse molens: de hoogste ter wereld
1. Molen de Kameel
2. Molen de Palmboom
3. Molen de Noord
4. Molen de Vrijheid
5. Molen de drie Koornbloemen
6. Molen de Walvisch
7. Babbersmolen
8. Noletmolen

De Schiedamse molens: de hoogste ter wereld

Staat er een dagje Schiedam op de planning? Sla dan zeker de Schiedamse molens niet over. Van de ooit meer dan 30 molens zijn er vandaag de dag nog 6 historisch molens over in de binnenstad van Schiedam. Wil je de molens aan het werk zien en een kijkje nemen binnen in de molens? Dan raad ik je aan om Schiedam te bezoeken tijdens Nationale Molendag.

Molen de Kameel

Met zijn 30,5 meter is Molen de Kameel een vrij bescheiden molen. De Kameel werd namelijk gebouwd tijdens de begin jaren van de jeneverindustrie. Om precies te zijn in het jaar 1715. Tegenwoordig vind je de molen aan het Doeleplein 6, maar vroeger lag de molen een stukje verder. Tijdens Nationale Molendag 2011 draaide de nieuwe Kameel voor het eerst officieel. Bijzonder aan deze molen is dat hij beschikt over een soort grot. Via een halfronde doorgang konden kleine schepen vroeger tot in de molen varen om te laden en lossen.

 • Adres: Doeleplein 6 – 3111 PA Schiedam

Molen de Kameel

Molen de Palmboom

Molen de Palmboom is gebouwd in 1781 om grondstoffen voor de jeneverproductie te malen. In 1901 is de molen volledig uitgebrand waarbij alleen de molenstomp overeind is gebleven. Deze is herbouwd in 1991-1993. Tot februari 2018 heeft molen de Palmboom dienst gedaan als museummolen, daarna heeft molen de Walvisch dit overgenomen.

 • Adres: Noordvest 34 – 3111 PH Schiedam

Molen de Palmboom: Schiedam

Molen de Noord

Met zijn 33,3 meter is Molen de Noord de hoogste klassieke windmolen van Schiedam. De molen, zoals we hem nu kennen, is gebouwd in 1803. Maar er hebben al eerder molens op deze plek gestaan. Rond het jaar 1400 stond er namelijk een houten molen en in het jaar 1707 werd deze vervangen door een stenen molen. Omdat deze molen toch te klein bleek te zijn, werd hij een eeuw later afgebroken en vervolgens dichterbij de waterkant herbouwd. Wist je dat je tegenwoordig ook kunt eten in Molen de Noord? De onderste zalen worden namelijk verhuurd aan restaurant de Noordmolen.

 • Adres: Noordvest 38 – 3111 PH Schiedam

Molen de Noord: Schiedam

Molen de Vrijheid

Het bijzondere aan Molen de Vrijheid is dat deze molen nog veel oorspronkelijke onderdelen van vroeger heeft én daarnaast de enige molen in Schiedam is die nog volledig dienst doet als werkende molen. Net als de andere Schiedamse molens was dit een brandersmolen die gebruikt werd voor het malen van verschillende soorten graan voor de distilleerderijen in de stad. Tot ongeveer 1950 was de molen nog in gebruik. De meelproducten van Molen de Vrijheid worden verkocht in Museummolen de Walvisch.

 • Adres: Noordvest 40 – 3111 PH Schiedam

Molen de Drie Koornbloemen

De in 1770 gebouwde Molen de Drie Koornbloemen, is de oudste authentieke brandersmolen van Schiedam. Bijzonder aan deze molen is dat het de enige brandersmolen in Schiedam met aangebouwd molenaarshuis is. Door de jaren heen is de molen gebruikt voor verschillende doeleinden. Denk aan het zagen van mahoniehout, het pellen van rijst en het malen van graan, erwten, maïs en bonen en voor de verwerking van veevoer.

 • Adres: Vellevest 5 – 3111 PR Schiedam

Molen de Walvisch

Molen de Walvisch werd gebouwd in 1794. Sinds het jaar 2002 bevindt er zich een winkeltje in Molen de Walvisch waar je terecht kunt voor bakartikelen. In het jaar 2018 is Molen de Walvisch ook een museummolen geworden. In het museumgedeelte, dat onderdeel is van het Jenevermuseum, maak je kennis met de mout- of brandersmolens.

 • Adres: Westvest 229 – 3111 BT Schiedam
 • Prijs:
 • Openingstijden: woensdag t/m zaterdag geopend van 11.00 tot 17.00 uur

Molen de Walvisch: Schiedam

De Babbersmolen

De Babbersmolen is buiten het centrum gelegen aan de Poldervaart in het volkstuinencomplex ‘De Vijfsluizen’. Deze in 1710 gebouwde molen, is de oudste stenen poldermolen van Nederland. Naast de molen is een mini-Babberspolder gecreëerd; dit is een watereducatieproject. 

 • Adres: Schiedamsedijk 2A – 3117 HA Schiedam
 • Prijs: €1,50
 • Openingstijden: van half maart tot eind oktober elke zaterdag geopend van 11.00 tot 16.00 uur

Noletmolen

Ondanks dat Molen de Nolet niet behoort tot de historische molens van Schiedam, wil ik hem toch graag benoemen. De Noletmolen is met een hoogte van 42,5 meter namelijk niet alleen de hoogste molen van Schiedam, maar zelfs van de hele wereld.

 • Adres: Hoofdstraat 14, 3114 GG Schiedam

Meer plekken in Nederland ontdekken? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!