Ben je op zoek naar een leuke stadswandeling? Wat dacht je van een wandeling door de historische stad Delft? In dit artikel deel ik 4 interessante wandelroutes die ook nu, tijdens de lockdown, nog gewoon te doen zijn. Houd er tijdens het wandelen wel rekening mee dat je 1,5 meter afstand houdt en dat sommige punten van de wandelroutes (musea) op dit moment gesloten zijn.

1. De Keramiek route

Bij de stad Delft denk je waarschijnlijk meteen aan Delfts blauw en laat er in Delft nou ook een heuse Keramiekroute zijn. Hoe tof is dat? De Keramiekroute bestaat uit 14 stops en tijdens de route kom je onder andere langs: de Delftse koe, Hommage aan Gaudi, de Bonte Ossteeg, de Keramiekenkaart, Delftse Tegelmannen en de Hamtunnel. Al deze punten zijn op dit moment tijdens de lockdown gewoon nog te bezoeken. Andere hoogtepunten op de route, zoals Galerie Terra Delft & het Royal Delft museum zijn helaas gesloten, maar ook zonder een bezoek aan deze 2 stops is de route een echte aanrader! Meer lezen over de Keramiekroute en de precieze route bekijken? Klik dan hier.

2. Vermeer-wandeling

Delft is natuurlijk ook de stad van de wereldberoemde schilder Vermeer. Wil je meer weten over het leven van Vermeer? Dan raad ik je aan de Vermeer-wandeling te doen. Tijdens deze route ontdek je de belangrijkste plekken uit het leven van de schilder. Op verschillende plekken in de stad vind je ‘Vermeer-kubussen’. Op deze kubussen staat informatie over de plek en het verband met de schilder. De Vermeer-wandeling kost €2,50 en is te koop bij VVV Delft en het Vermeer Centrum Delft, maar ik kan je alvast verklappen waar de 6 kubussen staan. Ze staan namelijk in de Vlamingstraat, Voldersgracht, Markt, Beestenmarkt, Oude Lagendijk en Oude Delft.

3. Hugo de Groot route

Een andere bekende Delftenaar is Hugo de Groot. Ook over zijn leven is een wandelroute gemaakt. De Hugo de Groot route is erg kort, maar zeker de moeite waard als je van geschiedenis houdt en meer wilt weten over zijn leven. Tijdens deze route wandel je vanaf het geboortehuis van Hugo de Groot via het graf in de Nieuwe Kerk naar zijn standbeeld op de Markt. Meer weten over de Hugo de Groot route? Klik dan hier.

Stadswandeling Delft: Hugo de Groot

4. Antoni van Leeuwenhoek route

Iedereen kent Antoni van Leeuwenhoek wel door zijn zelf gefabriceerde microscoop, maar wist je ook dat van Leeuwenhoek uit Delft komt? Van Leeuwenhoek kwam namelijk op 4 oktober 1632 ter wereld in woonhuis in Delft. Mocht je het leuk vinden om meer te weten te komen over het leven van Antoni van Leeuwenhoek dan raad ik je aan de Antoni van Leeuwenhoek route te wandelen. Deze route bestaat uit 12 stops en begint bij de Oostpoort. De Oostpoort is de enige van de ooit 8 stadspoorten van Delft. Tijdens de wandeling kom je verder onder andere langs het geboortehuis van Antoni van Leeuwenhoek, de Nieuwe Kerk en het Meisjeshuis. Houd er rekening mee dat je bepaalde musea op dit moment niet kunt bezoeken. Meer weten over Antoni van Leeuwenhoek en de wandelroute? Klik dan hier.

Meer inspiratie voor Delft? Lees dan ook: