Delft, de stad die bekend staat om Delfts blauw, Johannes Vermeer, prachtige grachten en gezellige winkelstraatjes. Dit alles bij elkaar maakt Delft tot dé perfecte stad voor een weekendje weg in eigen land. In dit artikel deel ik 8 tips voor een stedentrip Delft!

1. Bezoek de Oostpoort

Tijdens een stedentrip Delft raad ik je aan een bezoek te brengen aan de Oostpoort. De Oostpoort is de enige (van de ooit 8) overgebleven stadspoorten. De poort is gebouwd rond 1400 en bestaat uit een landpoort en een waterpoort die met elkaar zijn verbonden door resten van een stadsmuur.

Leuk weetje: in themapark Huis ten Bosch in Japan staat een replica van de Stadspoort.

stedentrip Delft: bezoek Oostpoort

2. Bezoek de oude & de nieuwe kerk

Een bezoek aan de Oude en de Nieuwe Kerk is zeker de moeite waard tijdens een weekendje Delft. De Oude Kerk van Delft (ookwel bekend als Scheve Jan) is gebouwd rond het jaar 1050 en dankt zijn bijnaam aan het feit dat de toren scheef staat. De Nieuwe Kerk (de Sint Hippolytuskerk), waarvan de bouw startte in 1351, vind je tegenover het Stadhuis. In deze kerk ligt het mausoleum van Willem van Oranje. Bij de Nieuwe Kerk is het ook mogelijk om de toren te beklimmen!

  • Adres: Heilige Geestkerkhof 25 – 2611 HP Delft & Martk 80 – 2611 GW Delft
  • Prijs: €6,50. Koop hier alvast je ticket.

3. De Keramiekwandeling

Zoals al eerder gezegd, staat Delft bekend om Delfts Blauw. Wist je dat er ook een echte karamiekwandeling is die je langs alle hoogtepunten van de stad brengt? De route is 3,5 kilometer en kost je helemaal niks. Je kunt de route heel makkelijk volgen op je telefoon. Tijdens de Keramiek route wandel je langs prachtige muurschilderingen, Delfts blauwe lantaarnpalen. Mocht je het leuk vinden om een aardewerkfabriek te bezoeken dan kan dit ook. Er zijn namelijk 4 aardewerkfabrieken in Delft die je kunt bezichtigen. De oudste en bekendste is Royal Delft! Dit is de enige overgebleven aardewerkfabriek uit de 17e eeuw waar nog steeds Delfts blauw wordt gefabriceerd.

4. Bezoek een museum

Houd je er van om musea te bezoeken? Dan kun je in Delft je lol op, want er zijn genoeg musea te vinden. Hieronder vind je een lijstje met een aantal interessante musea:

5. De Vermeerwandeling

Wil je meer weten over het leven van Johannes Vermeer? Tijdens de Johannes Vermeer-wandeling kom je langs plekken in Delft die belangrijk waren in het leven van de kunstschilder. Op 6 plekken in de stad staan Vermeer-kubussen zoals te zien op de foto linksonder. Op deze kubussen vind je meer informatie over de plek. De Johannes Vermeer-wandeling kun je voor €2,50 kopen bij VVV Delft.

Ga je met kinderen naar Delft? Lees dan hier wat je kunt doen in Delft met kinderen.

6. Wandel langs de grachten

Delft bestaat uit vele prachtige grachten en gezellige straatjes. Wist je trouwens dat Delft zijn naam te danken heeft aan de grachten? Vroeger werd het woord delf namelijk gebruikt in plaats van gracht.

7. Street art in Delft

Zoals je waarschijnlijk al weet, zijn Mehtap en ik gek op street art. In elke stad die wij bezoeken, gaan we dan ook op zoek naar muurschilderingen. Op de linker muurschildering vind je verschillende historische Delftenaren. Deze mural is te vinden in de Kloksteeg. De rechter muurschildering is te vinden in de Passage Phoenixstraat.

8. Kom tot rust in de botanische tuin

Wil je na al dat drukke wandelen door Delft nog even tot rust komen? Dan raad ik je aan om jouw stedentrip Delft af te sluiten in de botanische tuin van de TU Delft. Deze botanische tuin in Delft is in 1917 aangelegd en bestaat uit verschillende soorten tuinen.

Tips voor accommodaties in Delft

Mijn tip voor een gave accommodatie in Delft is b&b bij Jeanne. Om helemaal in de Delfts blauwe sferen te blijven kies je natuurlijk voor de Delfts Blauw kamer. Is dit toch niet helemaal wat je zoekt? Klik dan hier voor een volledige lijst van alle accommodaties in Delft!

Meer plekken in Nederland ontdekken? Lees dan ook:

*Dit artikel bevat affiliate links