Ben je op zoek naar een weekendje weg dichtbij huis? Wat dacht je van een stedentrip Dinant? Deze gezellige Belgische stad aan de Maas wordt beschouwd als één van de leukste stadjes van de Belgische Ardennen. In dit artikel geef ik je 7 tips voor een stedentrip Dinant!

1. Bezoek de Citadel

Eén van de hoogtepunten tijdens een stedentrip Dinant is het bezoeken van de Citadel van Dinant. Dit verdedigingsbouwwerk bevindt zich op een 100 meter hoge rots en is van verre al te zien. Er zijn twee manieren om bij de Citadel te komen: te voet (408 tredes) of met de kabelbaan. Boven aan de citadel zijn twee gratis parkeerterreinen voor bussen en auto’s en er is een fietsenstalling.

  • Adres: Chemin de la Citadelle, 1 à B-5500 Dinant
  • Prijs: Volwassenen: 11.00, Kinderen (4 tot 12 jaar) : 9.00 €
  • Openingstijden: van april tot september van 10:00 tot 18:00 uur.

Stedentrip Dinant

2. Collegiale kerk Onze-Lieve-Vrouw van Dinant

Onderaan de Citadel van Dinant vind je de Collegiale kerk Onze-Lieve-Vrouw van Dinant. De kerk stamt uit de 13e eeuw en is gratis te bezoeken. Wat ik persoonlijk erg mooi vind aan deze kerk zijn de glas in lood ramen. De glas in lood ramen van de kerk behoren tot de grootste van Europa.

  • Adres: Avenue Colonel Cadoux 7, 5500 Dinant

HOTEL TIPS
Op zoek naar een hotel in Dinant? Mijn aanbevelingen zijn:

→ *** Panamá
→ **** La Merveilleuse by Infiniti Resorts

Is dit toch niet helemaal wat je zoekt? Vergelijk hier dan zelf hotels in Dinant.

3. Wandel over de Charles de Gaulle brug 

De Charles de Gaulle brug verbindt beide oevers van het centrum van Dinant. De brug is opgedragen aan een Franse generaal en in het jaar 2014 is er aan het begin van de brug een standbeeld van hem geplaatst. Verder vind je op de brug enkele gekleurde saxofoons. Dit komt omdat Dinant de stad van de saxofoons is. Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon, is geboren in Dinant. Het huis van Adolphe Sax kun je gratis bezichtigen en vind je aan Rue Sax 37.

  • Adres: Rue de la Station 4, 5500 Dinant
Stedentrip Dinant

4. Bezoek de grot van Dinant

Wist je dat er ondergronds ook wat te beleven is in Dinant? In Dinant bevindt zich namelijk de grot La Merveilleuse. De grot werd ontdekt in 1904 en wordt gezien als één van de mooiste grotten van België. Elk uur kun je er met een rondleiding mee. De rondleidingen zijn in het Nederlands, Frans of Engels.

  • Adres: Route de Philippeville 142, 5500 Dinant

5. Eet Dinantse koek

Wanneer je op stedentrip bent in Dinant raad ik je zeker aan om Dinantse koek (op z’n Frans: Couque de Dinant) te proeven. Dezy typische Dinantse koek wordt gemaakt van bloem en zuiver honing en gebakken in de oven. De Dinantse koek is vrij hard en best lastig te eten. De koek lijkt qua smaak het meeste op een kruising tussen taai taai en peperkoek. Je kunt de koek bij verschillende patisserieën in Dinant kopen.

Dinantse koek

6. Rots Bayard

Tussen Dinant en Anseremme bevindt zich de Rots Bayard. Bij het in- en uitrijden van de stad via de rots zal je sterk onder de indruk zijn. Je rijdt hier namelijk door een smalle kloof die in de 17de eeuw door de troepen van Lodewijk XIV werd aangelegd en later werd uitgebreid.

  • Adres: Rue Defoin, 5500 Dinant

7. Maak een rondvaart over de Maas

Tijdens een bezoek aan Dinant is een boottocht over de Maas een echte aanrader. Je kunt kiezen uit verschillende boottochten die varieren van 45 minuutjes tot 2 uur. Tijdens een rondvaart heb je prachtig zicht op de stad en de omliggende dorpen. Het is vooral erg bijzonder om de Collegiale Onze-Lieve-Vrouwekerk en de rots Bayard vanaf het water te zien.

Hoe kom je er?

  • Auto: Vanaf Rotterdam is het zo’n 235 km naar Dinant. Dit is een autorit van ongeveer 2,5 half uur.
  • Trein: Uiteraard is het ook mogelijk om met de trein richting Dinant te reizen. Vanuit Utrecht doe je hier ongeveer 4 uur en 40 minuten over. Tickets boeken doe je heel makkelijk via NSInternational.nl.

Tip: Boek je treinticket op tijd zodat je kunt profiteren van super scherpe prijzen!

Meer lezen over België? Lees dan ook:

*Dit artikel bevat affiliate links