Girona, op z’n Spaans Gerona, is een Catalaanse stad in het noorden van Spanje op zo’n 104 kilometer van Barcelona. Girona wordt nog niet zo overspoeld door massatoerisme als Barcelona, maar heeft wel daarentegen wel heel veel te bieden. Bovendien gaan er vanuit Nederland ook goedkope vluchten richting deze stad. Dit maakt Girona tot de perfecte budgetbestemming voor een weekendje weg. In dit artikel deel ik 6 tips voor een stedentrip Girona.

1. Bezoek de kathedraal van Girona

Tijdens een stedentrip Girona mag een bezoek aan de kathedraal zeker niet ontbreken. De kathedraal van Girona, Catedral de Santa Maria, is gevestigd op het hoogste punt van de stad. De kathedraal kent verschillende bouwstijlen waaronder romaans, gotiek en barok. Het gebouw komt aan de verschillende bouwstijlen doordat de bouw van de kathedraal in de 11e eeuw is begonnen, vervolgens werd voortgezet in de 13e eeuw en eindigde in de 18e eeuw. De kathedraal heeft het breedste schip ter wereld (de ruimte van de ingang tot de apsis) en na de Sint-Pieter in Vaticaanstad ook het grootste. Wist je trouwens dat deze kathedraal meerdere keren gebruikt is in de serie Game of Thrones?

 • Adres: Plaça de la Catedral, s/n – 17004 Girona
 • Prijs: €7,00.
 • Openingstijden: Klik hier voor de actuele openingstijden.

Photo by: Stephen Downes

2. Wandel door de Joodse wijk El Call

Ik vind het altijd heerlijk om rond te dwalen door steden. In Girona gaat mijn voorkeur uit naar de Joodse wijk El Call. Deze wijk heeft nog een echte middeleeuwse uitstraling met smalle steegjes en mooie binnenplaatsen. De wijk is ontstaan tussen de twaalfde en vijftiende eeuw en is één van de best bewaarde Joodse wijken ter wereld. Een wandeling door deze wijk is een echte aanrader. Wil je meer weten over de geschiedenis van de Joden? Dan raad ik je aan om het Joods Historisch Museum te bezoeken.

3. Maak een wandeling over de stadmuren

Het hoogtepunt van onze stedentrip Girona vond ik de wandeling over de stadmuren. De stadsmuren van Girona, ookwel Muralles genoemd, zijn één van de belangrijkste trekpleisters van de stad. Ze deden mij een beetje denken aan de Chinese Muur, maar dan net een beetje anders 😉 De stadsmuren van Girona werden in de vierde en vijfde eeuw na Christus gebouwd en zijn daarna enkele keren verwoest geweest. Gelukkig zijn de muren in de negentiende eeuw herbouwd en is het nu mogelijk om een wandeling te maken over deze middeleeuwse muren.

 • Adres: Carrer dels Alemanys, 20 -17004 Girona

4. Bezoek de baños Árabes

Het Arabische badhuis in Girona is niet gebouwd door de Moren, zoals je waarschijnlijk zou denken, maar door de inwoners van de stad zelf. Zij deden dit in de 12e eeuw. Het badhuis bestaat uit een apodyterium (kleedkamer), een frigidarium (koude kamer), een tepidarium (warme kamer), een caldarium (hete kamer) en een furnus (oven en boiler).

 • Adres: Carrer Ferran el Catòlic, s/n – 17004 Girona
 • Prijs: €3,00.
 • Openingstijden: Klik hier voor actuele openingstijden.

5. Hangende huizen aan de rio Onyar

Aan de rivier Onyar vind je veel kleurrijke huizen. Deze huizen staan ook wel bekend als hangende huizen. Vanaf de bruggen heb je een prachtig uitzicht op de mooie gekleurde huizen. Het leuke is dat één van de huizen, Casa Masó, is opengesteld voor publiek en je dus een huis van binnen kunt bezichtigen. Casa Masó is de geboorteplaats van Rafael Masó, een bekende architect in Girona.

 • Adres: Ballesteries, 29 – 17004 Girona
 • Prijs: Volwassenen €6,00, onder de 16 jaar gratis.

Photo by: Enric Rubio Ros

6. Chillen aan de Costa Brava

Wanneer je een stedentrip Girona maakt, raad ik je aan om ook een bezoek te brengen aan de kust. Mijn favoriete badplaats aan de Costa Brava is Calella de Palafrugell. Hier vind je naast een gezellig centrum ook een paar prachtige stranden. Wil je toch liever naar een ander strand? Een overzicht van de mooiste stranden van de Costa Brava vind je hier.

>> Bekijk hier de mogelijkheden van het huren van een auto

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland

 • Vliegtuig: De snelste manier om in Girona te komen, is met het vliegtuig. Er gaan verschillende budget luchtvaartmaatschappijen richting Girona. Denk bijvoorbeeld aan Transavia en Ryanair.
 • Bus: Het is ook mogelijk om met de bus naar Girona te gaan. Vanuit Utrecht rijdt je met FlixBus met maar één tussenstop naar Girona. Houd er wel rekening mee dat een busrit zo’n 24 uur duurt.
 • Auto: Vanaf Rotterdam is het 1.380 km tot Girona. Dit is een autorit van ongeveer 14 uur.

Vanuit Barcelona

 • Trein: Vanuit Barcelona kun je de trein pakken naar Girona. Deze rit duurt ongeveer 1 uur en 15 minuten.
 • Bus: Vanaf het busstation Estació Nord kun je de bus pakken. Dit duurt ongeveer 2 uurtjes.

Meer lezen over Spanje? Lees dan ook:

*Dit artikel bevat affiliate links