Koblenz is prachtige historische Duitse stad waar de Moezel & de Rijn samenkomen. Koblenz ligt op maar drie en een half uur rijden vanaf Rotterdam en is daarom een prima bestemming voor een weekendje weg. In dit artikel deel ik 5 tips voor een stedentrip Koblenz!

Waar ligt Koblenz?

Koblenz ligt in de deelstaat Rijnland-Palts in het westen van Duitsland.

Hoe kom je er?

  • Auto: Vanaf Rotterdam is het zo’n 332 km. tot Koblenz. Dit is een autorit van ongeveer 3 en een half uur.
  • Trein: Vanuit Nederland ben je met de trein heel snel in Koblenz. Vanaf Utrecht doe je er ongeveer 3 uur en 15 minuten over met maar één tussenstop in Düsseldorf of in Keulen. Tickets boeken doe je heel makkelijk via NSInternational.nl.

Tip: Boek je treinticket op tijd zodat je kunt profiteren van super scherpe prijzen!

Tips voor een stedentrip Koblenz

Waarschijnlijk zul je bij een stedentrip niet meteen aan de stad Koblenz denken, maar ik kan je verzekeren dat er genoeg leuks te doen is. Hieronder deel ik mijn 5 tips voor een stedentrip Koblenz!

1. Bezoek Deutsches Eck

Eén van de bekendste plekken in Koblenz is Deutsches Eck: een kunstmatige landtong waar de riveren de Moezel & de Rijn samen komen. Op Deutsches Eck staat een super groot standbeeld van maar liefst 37 meter hoog ter nagedachtenis aan keizer Wilhelm I. Het leuke is dat je doormiddel van het beklimmen van een aantal trappen het standbeeld ook in/op kunt. Vanaf hier heb je een nog mooier uitzicht over de rivieren en de omgeving.

Extra tip: Op een steenworp afstand van Deutsches Eck bevindt zich een Biergarten. Tijdens een stedentrip in Koblenz kunnen een curryworst en een biertje hier natuurlijk niet ontbreken!

2. Maak een ritje met de kabelbaan

De kabelbaan van Koblenz is één van de meest modernste kabelbanen van Europa. Vanuit de kabelbaan geniet je van een prachtig uitzicht over de rivieren en de stad. Enkele cabines van de kabelbaan beschikken over een glazen vloer. Zo zie je de Rijn niet alleen naast je, maar ook onder je. De kabelbaan is 890 meter lang en op het hoogste punt 112 meter hoog. Tijdens een stedentrip Koblenz mag een ritje in de kabelbaan zeker niet ontbreken!

  • Kosten: Er zijn verschillende tickets voor de kabelbaan verkrijgbaar. Een retourtje voor een volwassenen kost €11,00 & een enkeltje €8,00.

3. Ga naar Fort Ehrenbreitstein

Fort Ehrenbreitstein is een fort met een geschiedenis die terug gaat naar de 11e eeuw. Het fort bevindt zich op een steile rots, op zo’n 118 m boven de Rijn. In het fort bevinden zich momenteel enkele musea waaronder het Landesmuseum Koblenz (over de geschiedenis van de regio), Haus der Archäologie en Haus der Fotografie. Je kunt zowel wandelend als met de kabelbaan naar dit fort.

  • Kosten: De prijs voor een retourtje met de kabelbaan en de entree van het fort kost €13,80.

4. Bezoek de Sint Kastor Basiliek

De Sint-Kastor Basiliek is de oudste nog bestaande kerk in Koblenz. Het gebouw, zoals het er nu uitziet, dateert voornamelijk uit het midden van de 12e eeuw. De kerk ligt vlakbij het eerder genoemde Deutsches Eck en is zeker de moeite waard om even te bezichtigen.

  • Adres: Kastorhof 4, 56068 Koblenz, Duitsland
  • Prijs: Gratis

5. Wandel door het historische centrum

Ik vind het tijdens een stedentrip altijd heerlijk om door de stad te wandelen en nieuwe dingen te ontdekken. In Koblenz kun je prima een aantal uurtjes slenteren door de steegjes om vervolgens neer te ploffen op één van de leuke pleintjes en daar te genieten van een heerlijk Duits biertje of wijntje. Het bekendste plein is Jesuitenplatz. De foto hieronder is daar genomen.

Jesuitenplatz Koblenz

Tips voor accommodaties in Koblenz

  • Camping: Tijdens ons bezoek aan Koblenz verbleven wij op Knaus Campingpark. Deze camping ligt aan het water en beschikt over een klein restaurantje en prima sanitair. Uiteraard zijn er ook nog genoeg andere campings in de buurt.
  • Hotel: Overnacht je liever in een hotel? Ook dit kan. In Koblenz zijn er genoeg leuke hotels te vinden!

Meer lezen over Duitsland? Lees dan ook:

*Dit artikel bevat affiliate links