De Noord-Spaanse stad Pamplona staat vooral bekend om het stierenrennen maar gelukkig heeft de stad nog veel meer te bieden. In de historische binnenstad vind je namelijk genoeg leuke bezienswaardigheden. Wist je trouwens dat dit de eerste grote stad is waar pelgrims doorheen wandelen tijdens de Camino Francés? In dit artikel geef ik je 8 tips voor een stedentrip Pamplona!

DIT GA JE LEZEN:
Waar ligt Pamplona?
Hoe kom je er?
Tips voor een stedentrip Pamplona.
Tips voor accommodaties.

Waar ligt Pamplona?

Pamplona ligt in de regio Navarra in het noorden van Spanje.

Hoe kom je er?

 • Auto: Vanaf Rotterdam is het 1.337 km tot aan Pamplona. Dit is een autorit van ongeveer 14 uur.
 • Vliegtuig: Het dichtsbijzijnde vliegveld is die van Bilbao. Vanaf hier kun je de trein of bus pakken naar Pamplona.

TIP: Transavia heeft goedkope vliegtickets naar Bilbao vanaf €49!

Tips voor een stedentrip Pamplona

Voor mij was een bezoek aan de stad Pamplona onderdeel van etappe 3 Camino Francés. Omdat Pamplona niet mijn eindpunt was van die dag en ik weer verder moest, heb ik niet heel de dag rond kunnen dwalen in de stad. Maar ik ben er wél lang genoeg geweest om jou te voorzien van leuke tips voor een stedentrip Pamplona!

1. Bezoek de kathedraal.

Ik begin mijn rijtje met tips voor een stedentrip Pamplona met een bezoek aan de imposante kathedraal Santa Maria la Real. Deze kathedraal is in de 14e en 15e eeuw gebouwd op de restanten van een Romaanse kerk uit de 6e eeuw. Pelgrims die de kathedraal bezoeken, kunnen hier een stempel halen voor in hun pelgrimspaspoort.

 • Website: Kathedraal Pamplona
 • Adres: C. Dormitalería 1 – 31001 Pamplona
 • Openingstijden & prijzen: In de lente & zomer geopend van 10:30 tot 19:00 uur. In de herfst & winter geopend van 10:30 tot 17:00 uur. Een kaartje kost €5,00.

De Kathedraal Santa María la Real.

2. Stadsmuren van Pamplona.

Wist je dat de stadsmuren van Pamplona (Spaans: Murallas de Pamplona) behoren tot de best bewaarde militaire bouwwerken van het land? Je kunt zelfs een wandeling maken van zo’n vijf kilometer over de stadsmuren waarbij je ongetwijfeld langs de mooie Portal de Francia komt. Dit is de oudste en enige poort die intact is gebleven.

De stadsmuren van Pamplona.

3. Citadel.

Net buiten het historische centrum van Pamplona ligt de Citadel van Pamplona (Spaans: Ciudadela de Pamplona). Dit voormalig militair fort is gebouwd tussen de 16e en 17e eeuw ter verdediging van de stad. Tegenwoordig is het een openbare ruimte met grote groengebieden, tuinen en verschillende bezienswaardigheden. Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van de Citadel? Bezoek dan het Citadelmuseum.

 • Adres: Av. del Ejército s/n – 31001 Pamplona

4. Plaza del Castillo.

Plaza del Castillo is het centrale plein van Pamplona. Je vindt hier kleurrijke huizen, restaurantjes en barretjes. Ik raad je aan om hier lekker neer te ploffen op één van de terrasjes en mensen te kijken.

 • Adres: Plaza del Castillo s/n – 31001 Pamplona

Plaza del Castillo.

5. Proef de lekkerste pinchos.

Eén van de leukste, of beter gezegd, lekkerste tips voor een stedentrip Pamplona is het proeven van pinchos. Pinchos (Baskisch: pintxos) zijn vergelijkbaar met tapas maar dan meestal net wat groter. In het oude centrum van de stad zitten genoeg barretjes waar je terecht kunt voor deze lekkere hapjes. Helemaal leuk is om het pinchofestival bij te wonen. Dit ‘Semana Del Pincho’ festival vind jaarlijks plaats en is één van de belangrijkste gastronomische evenementen in Navarra.

Pinchos in Burgos.

6. Wandel door Jardines de la Taconera.

Het stadspark Jardines de la Taconera is het oudste park van Pamplona. Dit park heeft een oppervlakte van maar liefst 90.000 vierkante meter en is gelegen langs de oude stadsmuren. In het park vind je naast verschillende bloemen, planten en bomen ook een kleine dierentuin/kinderboerderij en verschillende sculpturen.  

 • Adres: C. Taconera 6 – 31001 Pamplona
 • Openingstijden & prijzen: Het park is vrij toegankelijk en altijd geopend.

Jardines de la Taconera.

7. Het stadhuis.

Het stadhuis van Pamplona speelt een belangrijke rol tijdens de San Fermín feesten en is leuk om even langs te lopen. Op 6 juli, de eerste dag van het feest, verzamelen duizenden mensen zich hier op het plein voor de chupinazo. Dit is een kleine vuurwerkraket die vanaf het balkon van het gemeentehuis wordt afgeschoten. Dit is dé aftrap voor het feest dat een week lang duurt.

 • Adres: Pl. Consistorial s/n – 31001 Pamplona

Het stadhuis van Pamplona.

8. Ontdek de omgeving van Pamplona.

Heb je nog tijd over en wil je meer van de omgeving van Pamplona ontdekken? Denk dank aan een wijntour door La Rioja of een bezoek aan las Bardenas Reales, een indrukwekkend half-woestijn landschap met hoge vlakten, heuvels en ravijnen gelegen op 92 km van Pamplona.

Tips voor accommodaties in Pamplona.

Hieronder deel ik mijn tips voor accommodaties in Pamplona:

 • Gran Hotel La Perla: dit hotel is gelegen in het centrum van Pamplona en was de favoriete bestemming van Ernest Hemmingway als hij de stad bezocht.
 • Pamplona Catedral Hotel: een gunstig gelegen hotel middenin het centrum van Pamplona.

PAN HIER JE STEDENTRIP PAMPLONA:
Vergelijk hier de goedkoopste vliegtickets naar Bilbao
Vergelijk hier de leukste hotels in Pamplona
Koop een reisgids en ga goed voorbereid op pad
Boek hier je activiteiten & tours in Pamplona
Auto huren in Pamplona

Meer plekken in Spanje ontdekken? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links