Istanbul heeft iets magisch. De skyline met minaretten, het glinsterende water van de Bosphorus, de altijd toeterende auto’s, de geuren, de kleuren, het uitzicht. Als je er voor de eerste keer komt, weet je niet waar je moet kijken. Overal om je heen gebeurt er iets, ook op het gebied van eten. Street food eten in Istanbul is iets wat je echt gedaan moet hebben. In dit artikel neem ik je mee naar 10 dingen die de moeite waard zijn om te proeven in Istanbul!
10x street food eten in Istanbul
Tijdens een stedentrip Istanbul kom je op elke hoek van de straat karretjes en kraampjes tegen waar je eten kunt halen. Loop ze niet zomaar voorbij en laat je verrassen!
1. Simit (bagels)
Hier kun je niet om heen. Dit is het meest verkochte product op straat en op elke straathoek staat wel een straatverkoper met een kar verse simit. Simits zijn een soort Turkse bagels met sesamzaadjes. Het ringvormige broodje wordt gemaakt van gevlochten deeg met veel sesamzaadjes, ze worden gedompeld in een badje met vloeibare siroop. Ze worden vaak gegeten bij het ontbijt of als tussendoortje. Als je honger krijgt, weet je zeker dat je ze zo kunt halen. Heerlijk voor onderweg dus als je toeristje gaat uithangen.

2. Midye dolma (gekruide rijst met mosselen)
De mosselen zijn eerst gekookt, dan worden ze uit de schelp gehaald, daarna worden ze gevuld met rijst, daarop wordt de gekookte mossel gelegd. Je gebruikt het bovenste deel van het schelp als lepel. Je werkt het zo naar binnen. Vergeet vooral geen citroensap overheen te sprenkelen, dit maakt het snackje echt af. Je kan er zoveel eten als je wilt, je hoeft vooraf niet te zeggen hoeveel je er wilt. De verkoper telt de lege schelpen en dan weet je precies wat je moet betalen. Smullen maar!
3. Mısır (Mais)
Mısır verkopers zijn niet weg te denken uit het straatbeeld van Istanbul. Geroosterd, gekookt en gezouten. Genieten van dit snackje op straat kan dus overal in Istanbul. Je ziet de rode karretjes vanzelf staan.


4. Köfte ekmek (broodje gehaktbal)
Heb je net geluncht en kom je ze tegen door de geur en rook die op je afkomt ga je vanzelf weer twijfelen of je maag wel echt vol zit. Köfte is gemaakt van lamsgehakt, rundergehakt of een mengsel en wordt op smaak gebracht met ui, peterselie en komijn. De Turkse köfte is niet per se rond, maar bestaan in allerlei vormen en varianten. Doe je zelf dus een plezier en laat dit broodje dus niet staan.
5. Kestane (Kastanje)
Eerst is er van een afstand rook. Dichterbij ruik je iets dat je doet denken aan barbeque. Maar dit is anders. De geur heeft iets weg van geroosterd vlees, maar veel subtieler. Je kan hier dus niet zomaar voorbij lopen. Je krijgt ze in een zakje wat warmte tegenhoudt en makkelijk mee te nemen is. ”Kestane kebab” (geroosterde kastanjes) roept de straatverkoper. Voordat de kastanjes één voor één op de warme plaat worden gelegd, maakt de verkoper een inkeping met een scherp mesje om te voorkomen dat ze tijdens het roosteren ‘ontploffen’.


6. Dürüm (wrap)
Dit gerecht kent waarschijnlijk iedereen. In Nederland genieten we hier vooral van in de nacht na een drankje te veel op met döner erin. Sla en knoflooksaus maakt dit echt af. Kip of kalfsvlees zijn de keuzes die je hierin hebt.
7. Balık ekmek (broodje vis)
Tussen Eminönü en Karaköy heb je de Galata brug. Hier staan vissers (het gewone volk) de gehele dag met hun hengels uit vissen te vangen. Zelfs in de avond zie je ze nog staan. Dit verkopen ze dan ook aan de restaurants. Bosphorus zit er vol mee. Onder de brug heb je allemaal vis restaurantjes en muziek gelegenheden waar een avondje uit een must is. (Wij vierden hier ons oudejaarsavond). Veel mensen uit alle landen komen een weekendje uit om hier zeker wat te eten en te genieten van de muziek en de buikdanseressen. De authentieke vissersbootjes die langs de kade van Eminönü liggen, that’s the place to be voor balik ekmek, die rijkelijk gevuld zijn met kruiden en geroosterd zijn om met een scheutje citroen naar binnen te werken. Je betaalt er slechts tussen de 10 en 15 lira voor, (minder dan een euro) een eerlijk en heerlijk lunch dus. Best te doen met turşu suyu erbij.


8. Kumpir (gepofte aardappel)
Wat ook een populaire Turkse snack is, is Kumpir. Een grote gepofte aardappel met een vulling die je zelf kan samenstellen uit ingrediënten zoals groene en zwarte olijven, mais, tafelzuur, erwtjes, wortel, rode bietjes, geraspte kaas, augurk, worst, champignons, sambal, ketchup en mayonaise. Niks is hierin te gek! Uiteraard zijn er meerdere plekken met andere soorten toppings. Heerlijk als lunchgerecht!
9. Lahmacun (Turkse pizza)
Filterdunne pizza bedekt met gehaktmengsel. Hier doe je sla, tomaat, peterselie op en besprenkel je met citroen. Houd je van sausjes dan gaat knoflooksaus er het lekkerst op. (Lekkerste en beste zijn toch van van mijn moeder). Drink hierbij een gekoelde ayran, yoghurt met water en aangevuld met zout. Het smaakt ongeveer als karnemelk en is de nationale drank van Turkije.
10. Çiğ köfte (gekruid rauwe gehaktballetjes)
Ik sluit mijn rijtje street food eten in Istanbul af met çiğ köfte. Fijn gemalen tarwe, die bedekt wordt met ingrediënten als fijn gesneden milde uien, sjalotten, peterselie, tomaten, knoflook, tomatenpuree en muntblaadjes. Onmisbaar is ‘isot’, een donkere, zwarte en speciaal gedroogde scherpe peper. Çiğ köfte wordt dan opgerold in een blad sla wat gelijk verfrissend is in je mond, vooral met de hete pepers erin. Ook dit eet je met een gekoelde ayran erbij. Vooral ayran met een schuimkraagje is er heerlijk bij.

Meer lezen over Turkije? Lees dan ook:
Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!