Leestijd: 9 minuten.

De Camino Francés is de beroemdste pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Met een lengte van ongeveer 780 kilometer begint deze route in Saint-Jean-Pied-de-Port in Frankrijk en eindigt in Santiago de Compostela in Spanje. Voor iedereen die van plan is deze wandeltocht te lopen, heb ik een artikel geschreven met mijn persoonlijke ervaring en praktische tips voor de Camino Francés.

DIT GA JE LEZEN:
1. Wat is de Camino Francés?
2. Uit hoeveel etappes bestaat de Camino Francés?
3. Hoogtepunten Camino Francés.
4. Voorbereiden op de Camino Francés.
5. Paklijst: wat moet er mee?
6. Vervoer: hoe kom je er?
7. Het pelgrimspaspoort.
8. Compostela.
9. Overnachten op de Camino Francés.
10. Eten & drinken.
11. Praktische tips op een rijtje.

De Camino Francés is de populairste pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Het is een langeafstandswandeling van zo’n 780 kilometer lang die begint in het Zuid-Franse Saint-Jean-Pied-de-Port en eindigt in Santiago de Compostela in het noordwesten van Spanje. Van oorsprong is de Camino Francés een religieuze wandeling, maar tegenwoordig lopen mensen deze wandeltocht ook om andere redenen. Denk aan spirituele, sportieve en culturele overwegingen. Zelf liep ik de Camino Francés als sportieve uitdaging.

De Camino Francés bestaat officieel uit 31 etappes. Je kunt er voor kiezen om deze etappes allemaal in één keer achter elkaar te lopen, wat dus neerkomt op 31 wandeldagen. Maar je kunt er ook voor kiezen om de route in delen te lopen. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die vanwege beperkt vrij kunnen krijgen op werk ieder jaar een weekje lopen en zo dus in bijvoorbeeld 5 jaar de route voltooien. Daarnaast is het ook mogelijk om af te wijken van de officiële etappes. Je bent namelijk niet verplicht om te stoppen op de genoemde etappeplaatsen. Zo kun je wanneer je energie hebt dus gewoon doorlopen en wanneer je moe bent eerder stoppen.

Tips Camino Francés.

Tijdens de Camino Francés kom je langs veel magische plekken. Hieronder neem ik je mee naar enkele hoogtepunten van de Camino Francés.

Tijdens etappe 1 van Saint-Jean-Pied-de-Port naar Roncesvalles heb je meteen al een hoogtepunt te pakken, letterlijk en figuurlijk. Houd er rekening mee dat je ruim 1400 meter klimt en 650 meter daalt in de Pyreneeën. Met helder weer geniet je hier van prachtige vergezichten.

De Pyreneeën.

Tijdens etappe 4 van Pamplona naar Puente la Reina passeer je Alto de Perdón. Op deze 770 meter hoge heuvel vind je het ‘Monument voor de pelgrim’ dat wandelaars uit alle tijdperken vertegenwoordigt. Tot de 19e eeuw stond hier een klein kerkje. Pelgrims die hier voorbijkwamen kregen vergeving van hun zonden, voor het geval ze de tocht naar Santiago toch niet konden afmaken.

Cruz de Ferro, oftewel het ijzeren kruis, kom je tegen tijdens etappe 22 van Foncebadón naar Ponferrada. Met zijn 1.500 meter is dit het hoogste punt van de Camino Francés en degene met de grootste symboliek. Op de top werd een ijzeren kruis geplaatst om pelgrims in de winter de weg te wijzen, als de Camino zelf met sneeuw bedekt was. Verder bestaat dit monument uit een grote opeenhoping van stenen die door pelgrims van over de hele wereld zijn meegebracht.

Het magische bergdorpje O Cebreiro bereik je tijdens etappe 24 wanneer je van Villafranca del Bierzo naar O Cebreiro loopt. In dit dorpje vind je de bekende pallozas, oude traditionele stenen hutjes met rieten daken.

Overal op internet lees je verschillende theorieën over hoe je je het best kunt voorbereiden op de Camino Francés. Op de ene blog lees je dat je veel moet oefenen en op de andere blog lees je juist weer dat je je zelf traint tijdens de Camino en dat training dus niet echt nodig is. Waar je ook voor kiest, doe wat voor jou goed voelt. Luister goed naar je lichaam, zorg dat je schoenen ingelopen zijn voordat je aan de Camino begint en dat je al een keer geoefend hebt met het wandelen met een rugzak.

Het wandelen van de Camino Francés is niet alleen een fysieke maar ook een mentale kwestie. Je zult te maken krijgen met je eigen grenzen, je lichamelijke beperkingen (blaren, vermoeidheid), belemmerende gedachten en tegenslagen.

Om de vraag ‘Wat neem je allemaal mee als je de Camino Francés gaat lopen?’ te kunnen beantwoorden, moet je rekening houden met verschillende punten. Denk aan het seizoen waarin je de Camino gaat lopen of je een tent mee neemt of in albergues slaapt etc. Het belangrijkste is natuurlijk dat je zorgt voor een goede rugzak en goede wandelschoenen. Daarnaast is het van belang om zo min mogelijk mee te nemen. Want wat je thuis laat, is mooi meegenomen.

>> Klik hier voor mijn uitgebreide artikel over de ultieme paklijst voor de Camino Francés.

Paklijst Camino Francés.
Dit zat er allemaal in mijn tas.

Er zijn verschillende manieren om bij het beginpunt van de Camino Francés in Saint-Jean-Pied-de-Port te komen. Hieronder licht ik de opties kort toe:

  • Trein: De meest makkelijke manier om in SJPDP te komen is met de trein. Je kunt op elk willekeurig treinstation in Nederland opstappen en met 3 keer overstappen sta je in ongeveer 10 uurtjes in SJPDP. Tickets koop je heel gemakkelijk bij NSInternational.
  • Bus: Het is ook mogelijk om met Flixbus vanuit Nederland naar Bayonne te reizen. Vanuit hier kun je vervolgens de trein pakken naar SJPDP.
  • Vliegtuig: SJPD heeft geen vliegveld dus wanneer je wilt vliegen moet je kiezen voor een vliegveld in buurt. Denk bijvoorbeeld aan Bordeaux, Pamplona, Bilbao of Madrid. Vanaf hier pak je vervolgens de trein en/of bus richting SJPDP. Transavia heeft vaak mooie aanbiedingen.

>> Klik hier voor mijn uitgebreide artikel over de treinreis naar Saint-Jean-Pied-de-Port waarin ik mijn ervaring deel en tips geef.

Treinreis naar Saint-Jean-Pied-de-Port.

Een pelgrimspaspoort (Spaans: Credencial del Peregrino) is een persoonlijk document dat toegang geeft tot albergues langs de Camino. Je hebt dit document ook nodig om op het pelgrimskantoor in Santiago de Compostela de ‘Compostela’ in ontvangst te nemen. Om de Compostela te kunnen ontvangen dien je stempels te verzamelen in je pelgrimspaspoort. Dit doe je bij de herbergen, cafeetjes of langs de weg.

>> Klik hier voor mijn uitgebreide artikel over het pelgrimspaspoort voor de Camino de Santiago.

Eenmaal aangekomen in Santiago de Compostela kun je bij het pelgrimsbureau een Compostela halen. Dit is een certificaat als bewijs dat je de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela hebt voltooid. Om in aanmerking te komen voor een Compostela moet je als pelgrim minimaal de laatste 100 kilometer te voet of te paard, of 200 kilometer per fiets hebben afgelegd. Daarnaast moet je dit aan kunnen tonen doormiddel van het verzamelen van stempels in je pelgrimspaspoort. Naast de Compostela kun je op het pelgrimsbureau ook een certificaat van afstand (certificado de distancia) krijgen. Hierop staat hoeveel kilometer je hebt afgelegd en vanaf welke startplaats je bent vertrokken.

Er zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden op de Camino Francés. Zo kun je ervoor kiezen om te overnachten in B&B’s, hotels of campings. Maar de meest gebruikelijke slaapoptie is toch wel de albergue, een speciale pelgrimsherberg. Albergues kun je vaak heel makkelijk boeken via Booking.com. In enkele gevallen kan dit niet en dien de je albergue te contacteren of gewoon even binnen te wandelen. Op de website Gronze en Wise Pilgrim vind je gedetailleerde lijsten van albergues, herbergen en andere accommodaties op de Camino.

>> Klik hier voor mijn uitgebreide artikel over overnachten op de Camino waarin ik praktische informatie geef en tips deel.

Albergue op de Camino Francés.

Er zijn genoeg mogelijkheden om te eten en drinken op de Camino Francés. Bijna alle albergues langs de route serveren ’s avonds een warme maaltijd en bieden ’s ochtends ontbijt aan. Is dit niet het geval? Dan zijn er bijna altijd wel barretjes waar je wat kunt eten. Wil je liever zelf koken? Houd er tijdens het boeken van een albergue dan rekening mee dat de albergue beschikt over een keuken waar je gebruik van kunt maken.

Zelf heb ik de Camino Francés gelopen in april & mei 2023. Vanuit Rotterdam Centraal pakte ik de trein naar het Franse Saint-Jean-Pied-de-Port waar ik twee nachtjes verbleef zodat ik bij kon komen van de reis en uitgerust aan de eerste etappe kon beginnen. Ik startte mijn wandeltocht op 15 april en in 34 wandeldagen bereikte ik Santiago de Compostela. Het was een tocht om nooit te vergeten en ja, ook ik ben besmet met het Camino virus. Ik zou heel graag een andere route willen lopen. Misschien ooit de Camino del Norte?

Tips voor de Camino Francés.

Ik sluit dit artikel af met enkele tips voor de Camino Francés:

  • Zorg dat je schoenen goed ingelopen zijn.
  • Luister naar je lichaam en vind je eigen ritme.
  • Zorg dat je voldoende stempels haalt. De laatste 100 km zijn dat er in ieder geval 2 per dag.
  • Neem niet te veel mee. Alles wat je thuis laat is tenslotte mooi meegenomen.
  • Voor de vrouwen onder ons: neem een plastuit mee.
  • GENIET!

TIPS VOOR HET PLANNEN VAN JOUW CAMINO:
Vergelijk hier de goedkoopste vliegtickets / treintickets / bustickets.
Bekijk hier de leukste albergues.
Koop een reisgids of boek en ga goed voorbereid op pad.

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links.