Het charmante Durbuy is één van de mooist bewaard gebleven stadjes van de Ardennen en daarmee één van de mooiste plekken in België. Dit kleine historische stadje ligt op maar 2 uur rijden van de Nederlandse grens en is erg populair onder Nederlandse toeristen.

Waar ligt Durbuy?

Durbuy is een stad gelegen in Belgische provincie Luxemburg.

Hoe kom je er?

 • Auto: Vanaf Utrecht is het zo’n 259km naar Durbuy. Dit is een autorit van ongeveer 3 uurtjes.
 • Trein: Uiteraard is het ook mogelijk om met de trein richting Durbuy te reizen. Ik zeg richting, want Durbuy zelf heeft geen treinstation. Je reist namelijk naar het treinstation van Barvaux. Vanuit Utrecht doe je hier ongeveer 4 uur en 15 minuten over. Tickets boeken doe je heel makkelijk via NSInternational.nl.

Tip: Boek je treinticket op tijd zodat je kunt profiteren van super scherpe prijzen!

7 tips voor Durbuy

In dit artikel geef ik je 7 tips voor Durbuy.

Durbuy

1. Neem het toeristentreintje

Oké, ik geef het toe een ritje met een toeristentreintje is misschien niet heel erg spannend, maar dit is wel dé manier om alle hoogtepunten van Durbuy in één keer te zien. Het mooie is dat je tijdens het ritje ook nog informatie krijgt over de geschiedenis van de stad. Het toeristentreintje in Durbuy vertrekt vanaf het plein Place aux Foires. Op dit plein staat een automaat waar je heel makkelijk zelf kaartjes kunt kopen. Het hoogtepunt van de tour is het uitzicht vanaf de uitkijktoren. Vanuit de toren heb je namelijk een prachtig uizicht over het stadje Durbuy.

 • Prijs: volwassen €6,00, kinderen €4,00.

Tips Durbuy: toeristentreintje

2. Zoek het avontuur op in Adventure Valley

Op zoek naar wat avontuur en spanning? Net buiten het centrum van Durbuy vind je Adventure Valley, het grootste avonturenpark van België. Dit park beschikt over zowel indoor- als outdoor activiteiten voor jong en oud. Je kunt hier onder andere ziplinen, kajakken, mountainbiken, lasergamen etc.

 • Prijs: er zijn verschillende soorten passen beschikbaar. De prijs is afhankelijk van de activiteiten die je wilt doen. Tickets kun je aanschaffen op de website.
 • Openingstijden: maandag, woensdag, vrijdag en zondag van 9:00 tot 19:00. Dinsdag, donderdag en zaterdag van 9:00 tot 21:00.

3. Speel minigolf

In het centrum van Durbuy vind je een kleine minigolfbaan met 18 holes waar je je prima even een uurtje kunt vermaken. Vanaf de baan heb je een prachtig uitzicht op de bekende Falize rots, ookwel de Homalius rots genoemd.

 • Prijs: vanaf €5,00.
 • Openingstijden: heel het jaar geopend vanaf 10:00.

tips Durbuy: minigolf

4. Ga naar het Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst

In het Museum voor de Moderne en Hedengaase Kunst in Durbuy vind je een scala aan werken die representatief zijn voor de moderne en hedendaagse kunst van België. De vaste collectie van het museum is gewijd aan Marcel Lucas. Naast de vaste collectie houdt het museum twee keer per jaar tijdelijke tentoonstellingen.

 • Prijs: €5,00. Elke eerste zondag van de maand is het bezoeken van dit museum gratis.
 • Openingstijden: maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 17.00. Zaterdag en zondag van 10.00 tot 18.00.

5. Wandel door het historische centrum

Wandelend nieuwe plekjes ontdekken vind ik altijd een goed idee. Het fijne van Durbuy is dat het historische centrum grotendeels autovrij is en je dus rustig om je heen kunt kijken. In de smalle straatjes vind je een paar leuke unieke winkeltjes en enkele gezellige cafés en heel goede restaurants.

6. Bezoek het Labyrint van Durbuy

Het Labyrint van Durbuy is een super groot doolhof van meer dan 11 hectare groot. Het Labyrinth van Durbuy bestaat uit 9 zones om te ontdekken. Zo kun je bijvoorbeeld de zintuigen op de proef stellen in de Donkere Wereld of de voeten prikkelen doormiddel van het stappen op verschillende materialen op blote voeten.

 • Prijs: volwassen €15,00, kinderen €12,00.
 • Openingstijden: juli en augustus elke dag geopend van 10:00 tot 19:00. September en oktober in het weekend van 11:00 tot 17:00.

7. Bezoek deelgemeente Wéris

Tijdens je bezoek aan Durbuy raad ik je zeker aan om ook even naar Wéris te gaan. Wéris is een deelgemeente van Durbuy en maakt deel uit van de mooiste dorpen in Wallonië. Door de aanwezigheid van verschillende megalieten wordt Wéris ook wel het Belgische Stonehenge genoemd. Verder vind je in dit stadje ook een oude kerk terug die dateert uit de 11e eeuw. Rondom de kerk liggen allemaal mooi gerestaureerde huisjes.

Tips voor accommodaties in Durbuy

In Durbuy zijn genoeg leuke hotelletjes te vinden. Wij verbleven samen met mijn ouders in een particulier huisje op vakantiepark Residence Durbuy. Het leuke aan het huisje was dat we een sauna in de slaapkamer hadden en dat er een algemeen buitenzwembad was.

*Dit artikel bevat affiliate links