Leestijd: 7 minuten.

Fez, ook wel Fés genoemd, is de oudste koningsstad van Marokko en de op één na grootste stad van het land. De stad staat bekend om zijn grootste medina van de wereld, maar naast de medina er zijn nog tal van andere activiteiten en bezienswaardigheden in deze prachtige stad. In dit artikel deel ik 10 tips voor Fez!

DIT GA JE LEZEN:
1. Waar ligt Fez?
2. Hoe kom je er?
3. Tips voor een bezoek aan Fez.
4. Tips voor accommodaties in Fez.

Waar ligt Fez?

Fez ligt in het noorden van Marokko en is opgedeeld in drie delen: Fès el Bali, Fès-Jdid en Ville Nouvelle. Het oudste deel van de stad, Fès el Bali, staat sinds 1981 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad Fez is net als Marrakech, Meknes en Rabat één van de vier koningssteden van het Marokko.

Hoe kom je er?

  • Vliegtuig: De makkelijkste manier om in Fez te komen is met het vliegtuig. Ryanair biedt goedkope vluchten aan vanaf Amsterdam, Eindhoven en Maastricht. Transavia vliegt vanaf Rotterdam.

Vergelijk hier vliegtickets
→ vliegtickets Fez

Tips voor een bezoek aan Fez

In Fez is van alles te beleven. Hieronder deel ik mijn 10 tips voor Fez!

1. Verdwaal in de medina

De medina van Fez is de grootste medina van van de wereld en bestaat uit een wir war van steegjes. Het is heerlijk om hier rond te lopen en je te verwonderen over alles wat er om je heen gebeurd. Grote kans dat je tijdens jouw wandeling ezels en paarden tegenkomt in de drukke smalle steegjes! In eerste instantie lijkt het misschien een beetje eng om zomaar rond te gaan lopen in de medina van Fez, maar als je weet dat er 2 hoofdstraten zijn: Talaa Seghira en Talaa Kebira en je deze twee straten als oriëntatiepunt gebruikt, is het al een stuk makkelijker. Daarnaast zijn er speciaal voor toeristen routes uitgezet in de medina. De routes herken je aan de gekleurde markeringen, die vaak hoog aan de muur hangen.

TIPS VOOR EXCURSIES
Fez ontdekken door middel van een excursie?

→ Ga mee met een rondleiding door de medina
→ Proef heerlijke Marokkaanse gerechten tijdens een food walking tour door Fez

→ Neem kookles bij een lokale chef

2. Wandel door de Joodse wijk Mellah

Wanneer je de wijk Mellah binnen loopt, merk je dit meteen aan de architectuur. De huizen in deze wijk zijn namelijk anders dan die in de rest van Fez. De Joodse huizen kenmerken zich door ramen en balkonnetjes die uitkijken op straat. De wijk Mellah in Fez was de eerste joodse wijk in Marokko. In de wijk vind je onder andere een synagoge en een Joodse begraafplaats.

Joodse wijk Mellah.

3. Loop door Rainbow Street.

Eén van de leukste tips voor Fez vind ik de Rainbow Street. Dit straatje vind je in de medina van Fez en hoort dus eigenlijk een beetje bij tip 1, maar ik benoem hem toch als aparte tip. In Rainbow Street vind je naast een gekleurde regenboog muur en vloer ook allemaal kleurrijke kleden en schilderijen. Bijna alles wat je hier ziet is te koop, maar je bent ook vrij om er gewoon rond te lopen en foto’s te maken.

4. Bezoek de koranschool Medersa Bou Inania

Medersa Bou Inania is een oude koranschool die gebouwd werd in de veertiende eeuw. Op veel plekken in Marokko is het helaas verboden om als niet moslim religieuze plekken te betreden, maar gelukkig is de koranschool Mederse Bou Inania hier een uitzondering op en mag je als niet moslim dus gewoon naar binnen.

5. De toegangspoort: Bab Boujloud

De medina van Fez wordt omringd door stadsmuren en verschillende toegangspoorten. De bekendste toegangspoort is Bab Boujloud. De buitenkant van deze poort bestaat uit mooie blauwe steentjes en de binnenkant uit groene. Wanneer je de medina van Fez binnentreedt, is het alsof de tijd er sinds de 13e eeuw stil heeft gestaan.

Tips Fez: toegangspoort
Photo by: travelwayoflife

6. Bezoek de leerlooierijen

De leerlooierijen zijn een must see tijdens een bezoek aan Fez. Het beste uitzicht over de leerlooierij heb je vanaf het dak. Hiervoor moet je wel eerst door één van de winkeltjes waar medewerkers je gegarandeerd producten proberen aan te smeren. De geur van de leerlooierij is best heftig dus ik raad je aan een sjaaltje voor je neus te dragen of een muntblaadje aan te nemen van één van de verkopers en deze onder je neus te houden.

7. Neem een kijkje bij het Koninklijk paleis

Het Koninklijk paleis Dar el-Makhzen heeft zijn oorsprong in de 13e eeuw en ligt tegenover de Joodse wijk Mellah waar ik het eerder over had. Omdat het Paleis nog steeds eigendom is van de Koninklijke familie van Marokko is het helaas niet toegankelijk voor publiek. Desondanks is het toch de moeite waard om hier even langs te lopen. Het paleis is aan de buitenkant namelijk heel erg mooi versierd!

Tips Fez: koninklijk paleis
Koninklijk paleis Dar el- Makhzen

8. Bezoek paleis mnebhi

Het Mnebhi-paleis was ooit het verblijf van een Franse generaal, maar tegenwoordig bevindt zich er een restaurant. Op de foto hieronder ziet het er een beetje leeg uit, maar dat komt omdat ik in tijdens Ramadan in Fez was.

Mnebhi-paleis.

9. Gluur naar binnen bij de Kairaouine Moskee

Naar binnen gluren bij de moskee? Ja, want als niet moslim is het niet mogelijk om naar binnen te gaan dus blijft het bij gluren, maar ook dit is het zeker waard. De Kairaouine Moskee is in het jaar 859 gebouwd en staat ook wel bekend als al-Qarawiyyin. Wist je trouwens dat dit één van de grootste moskeeën van Afrika is? Vanaf de buitenkant zou je dit niet zeggen, maar de Moskee is echt mega groot!

10. Bezoek het houtmuseum Fondouk el-Neijarin.

Het houtmuseum Foundouk Nejjarine ligt in de medina van Fez en telt 3 verdiepingen. In dit museum vind je verschillende soorten houtsnijwerken. Het museum heeft ook een dakterras. Vanaf het dakterras heb je een heel mooi uitzicht op de medina. De bijbehorende fontein met prachtige mozaïek en stucwerk dateert uit het midden van de 19e eeuw.

Tips Fez: houtmuseum Fondouk el-Neijarin
Fondouk el-Neijarin.

Tips voor accommodaties in Fez.

Ga je voor een hotel, riad of hostel? Het kan allemaal in Fez. Hieronder zet ik mijn favorieten op een rij:

  • Fes Marriott Hotel Jnan Palace: dit hotel is gelegen in het hart van Fez in de wijk la Ville Nouvelle op zo’n 3 km van het Koninklijk Paleis van Fez. Het hotel beschikt over een buitenzwembad en wellness en spa faciliteiten.
  • Riad Sidrat Fes: deze riad is gelegen op 1,9 km van het Koninklijk Paleis van Fes en op 1,4 km van Medersa Bouanania. De hele dag door kun je hier genieten van gratis thee en koffie.

HANDIG VOOR JE STEDENTRIP NAAR FEZ

Vergelijk hier de goedkoopste vliegtickets naar Fez.
Vergelijk hier de leukste hotels en riads in Fez.
Koop een reisgidsen en ga goed voorbereid op pad.
Boek hier je activiteiten & tours in Fez.
Auto huren in Fez.

GEORGANISEERD NAAR FEZ
Wil je liever georganiseerd naar Fez? De onderstaande reisaanbieders bieden complete rondreizen aan:

Djoser
Shoestring
Sawadee
Koningaap

Meer tips voor Marokko? Lees dan ook deze artikelen:

*Dit artikel bevat affiliate links

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!