Reims is dé perfecte bestemming voor een stedentrip dichtbij huis. Deze Franse stad middenin de Champagnestreek zit vol historie, mooie pleinen en niet te vergeten: Champagne! Tijdens je verblijf in Reims kan een bezoek aan een champagnehuis dan ook zeker niet ontbreken. In dit artikel deel ik 10 tips voor een citytrip Reims!

Waar ligt Reims?

Reims ligt in de Champagnestreek, in het noordoosten van Frankrijk. De stad kent een lange geschiedenis die vooral bekend is vanwege de Notre-Dame Kathedraal en de Champagne die er vandaan komt.

Hoe kom je er?

 • Auto: De makkelijkste manier om in Reims te komen is met de auto. Vanaf Rotterdam is het 374 km. tot Reims. Dit is een autorit van ongeveer 4 uur en 15 minuten.
 • Trein: Het is ook mogelijk om met de trein naar Reims te gaan. Vanaf Rotterdam Centraal leg je de volgende route af: Rotterdam Centraal – Paris Nord – Paris Est -Reims. Tickets koop je hier!
 • Bus: Een andere optie is de bus. Vanaf Rotterdam ben je binnen 11 uur in Reims.

Tips voor Reims in de Champagnestreek

In Reims kun je naast (heel veel) champagne drinken ook nog genoeg andere leuke dingen doen. Hieronder deel ik mijn 10 tips voor Reims!

HANDIG VOOR JE STEDENTRIP REIMS

Hotels in Reims
Taalgidsen Frans
Activiteiten & tour in Reims
Auto huren in Reims

1. Notre-Dame Kathedraal

De Notre-Dame Kathedraal van Reims staat wereldwijd bekend als hét voorbeeld van gotische kunst. Daarom mag een bezoek aan de kathedraal natuurlijk niet ontbreken in mijn rijtje tips voor Reims. Voordat je de Notre-Dame Kathedraal binnen gaat, raad ik je aan om de kathedraal óók van de buitenkant goed te bekijken. De muren en gevels zitten namelijk vol met standbeelden. In totaal zijn het er maar liefst 2.302! Wil je tijdens je bezoek aan de kathedraal meer te weten komen over de geschiedenis? Dan is een bezoek met een gids een aanrader.

EXTRA TIP: In de maanden mei t/m september is er ’s avonds een lichtshow bij de kathedraal. De lichtshow heet “Rêve de couleurs” (Een droom in kleur). Actuele dagen en tijden vind je hier.

 • Adres: Pl. du Cardinal Luçon, 51100 Reims, Frankrijk
 • Prijs: Gratis.

Tips Reims: Kathedraal Notre-Dame

2. Bezoek een champagnehuis

Tijdens een bezoek aan Reims mag een bezoek aan een Champagnehuis natuurlijk niet ontbreken. In Reims vind je onder andere de volgende Champagnehuizen: Pommery, Taittinger, Veuve Clicquot en G.H. Mumm. Wij kozen voor Champagnehuis Pommery en deden daar een tour zonders gids + proeverij. Als je voor deze tour kiest, mag je zelfstandig door de champagnekelders van champagnehuis Pommery wandelen en aansluitend volgt er een Champagneproeverij van de Brut Royal Champagne. Tickets kun je boeken bij Champagne booking.

 • Prijs: De prijzen van een bezoek aan een Champagnehuis verschillen per huis en type bezoek. Prijzen variëren van €23 tot wel €600. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.

Tips Reims: Pommery

TIP: KOOP EEN REIMS CITY PASS
Met de Reims City Pass krijg je:

onbeperkt toegang tot het openbaar vervoer
kortingen bij champagnehuizen
→ kortingen bij bezienswaardigheden

3. Place Drouet d’Erlon & Fontaine Subé

Zin in gezelligheid? Dan moet je op Place Drouet-d’Erlon zijn. Dit is een straat in het centrum van Reims vol met barretjes en restaurantjes. Hier vindt ook het nachtleven van Reims plaats. Ik raad je aan om hier neer te ploffen op een terrasje en te genieten van alles wat er om je heen gebeurt. Vergeet niet om ook een kijkje te nemen bij de Subé-fontein. Onderaan de fontein zijn vier standbeelden te zien die de rivieren (Marne, Vesle, Suite en Aisle) in de regio voorstellen. Op de top zit een gouden engel.

 • Adres: Pl. Drouet d’Erlon, 51100 Reims, Frankrijk

Tips Reims

4. Place du Forum 

Place du Forum is een gezellig plein met barretjes en restaurantjes. Het bijzondere aan dit plein is dat je hier de overblijfselen van een Gallo-Romeinse cryptoportique uit de 3e eeuw terugvindt. Een cryptoportique is een soort gang die vroeger gebruikt werd voor opslag. De cryptoportique van Reims is alleen open tijdens de zomermaanden van van juni tot september.

 • Adres: Pl. du Forum 51100 Reims, Frankrijk

5. Porte de Mars

Porte de Mars is de enige van de vier monumentale Romeinse toegangspoorten van Reims die bewaard is gebleven. Het monument dateert uit de 3e eeuw en staat bekend als de grootste boog van het Romeinse Rijk. De poort dankt haar naam aan de Romeinse god van de oorlog: Mars. De toegangspoort is gelegen aan de Hautes Promenades waar je heerlijk kunt wandelen.

 • Adres: Pl. de la République, 51100 Reims, Frankrijk

Tips Reims: Porte de Mars

6. Markthal: Halles Boulingrin

De Boulingrin hallen zijn overdekte hallen waar op woensdag, vrijdag en zaterdag markt plaatsvindt. Op de markt wordt vooral groente en fruit verkocht, maar je vindt er ook andere producten. Denk bijvoorbeeld aan kaas, vlees en vis.

 • Adres: 50 Rue de Mars, 51100 Reims, Frankrijk

7. Shoppen in Rue de Vesle

Houd je van shoppen? Dan zit je goed in Rue de Vesle. Je vindt hier veel kledingwinkels, maar ook parfumerieën en winkels met leuke accessoires. Ook vind je hier de Franse warenhuisketen: Galeries Lafayette.

Tips Reims: Rue de Vesle

8. Kerk Église Saint-Jacques

De Saint-Jacques kerk is één van de oudste kerken van Reims. De bouw van de kerk begon in het jaar 1122 en rond 1200 was de kerk klaar. De kerk bevindt zich op de hoek van Place Drouet-d’Erlon.

 • Adres: 11 Rue Marx Dormoy, 51100 Reims, Frankrijk.
 • Prijs: Gratis.

9. Place Royale

Place Royale (Koninklijk Plein) is een plein in Reims. In het midden van dit plein staat een bronzen standbeeld van koning Lodewijk XV van Frankrijk. Leuk om even een kijkje te nemen.

 • Adres: Pl. Royale 51100 Reims, Frankrijk

10. Biscuit Rose

Nog een leuke tip voor Reims is de biscuit rose. Dit is hét koekje van Reims. De koek heeft een roze kleur met een wit laagje en is goed te combineren met glas bruisende champagne.

Lekker eten in Reims

In Reims vind je veel bistro’s en restaurants. Mijn tips om lekker te eten in Reims zijn:

Le Clos

Le Clos is een wijnbar/tapasbar tegenover de markthallen. Op dit binnenpleintje waan je je in het zuiden. Je vindt er palmbomen, houten stoelen en tafels en gekleurde paraplu’s.

 • Adres: 25 Rue du Temple, 51100 Reims, Frankrijk

Tips Reims: eten bij Le Clos

Le Millénaire

Wil je culinair eten? Dan is restaurant Le Millénaire een aanrader. Dit restaurant heeft 1 Michelin ster.

 • Adres: 4-6 Rue Bertin, 51100 Reims, Frankrijk

Tips Reims: eten bij Le Millionaire

HANDIG VOOR JE STEDENTRIP REIMS

Hotels in Reims
Taalgidsen Frans
Activiteiten & tour in Reims
Auto huren in Reims

Andere leuke stedentrips ontdekken? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links