Schiedam: de stad van molens & jenever. Misschien is dit niet de eerste stad die in je opkomt voor een dagje of weekendje weg, maar na het lezen van deze tips over Schiedam sta je waarschijnlijk te popelen om de stad te ontdekken. Wist je bijvoorbeeld dat Schiedam de hoogste molens ter wereld heeft en dé jeneverstad van Nederland is?

Tips voor een dagje Schiedam

In deze dit artikel deel ik 9 tips voor onvergetelijk dagje Schiedam!

Haven Schiedam

1. Bezoek de Schiedamse molens

Bij een dagje Schiedam kan een bezoek aan de Schiedamse molens natuurlijk niet ontbreken. De molens van Schiedam zijn de hoogste molens ter wereld en worden ook wel de reuzen van Schiedam genoemd. In de historische binnenstad vind je nog 6 molens: de Kameel, de Palmboom, de Noord, de Vrijheid, de drie Koornbloemen, en de Walvisch. Molen de Walvisch, in handen van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam, is tegewoordig een museummolen.

Molens Schiedam

2. Ga naar het Nationaal Jenevermuseum

Wat doe je als je in dé Jeneverstad van Nederland bent? Juist ja, een bezoekje brengen aan het Nationaal Jenevermuseum en jenever proeven natuurlijk. In het Nationaal Jenevermuseum kom je alles te weten over de jeneverindustrie. Naast de branderij kent het museum ook 2 vaste tentoonstellingszalen. Naast de vaste tentoonstelling zijn er ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen. Je kunt het museum ook combineren met een bezoek aan het molenmuseum.

  • Adres: Lange Haven 74 – 3111 CH Schiedam (klik hier voor de locatie op Google Maps).
  • Openingstijden & prijzen: Geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 t/m 17.00 uur. Een kaartje voor alleen het Jenevermuseum kost €12,50. Combinatieticket met molen de Walvisch €15,00.

3. Stedelijk museum Schiedam

Wil je wat meer over de geschiedenis van Schiedam te weten komen? Dan raad ik je aan het Stedelijk Museum Schiedam te bezoeken. Dit is een museum voor zowel kunst als geschiedenis. De collectie van het museum bestaat uit ruim 15.000 voorwerpen waarvan 8.000 historische voorwerpen en 7.000 moderne kunstwerken.

  • Adres: Hoogstraat 114, 3111 HL – Schiedam (klik hier voor de locatie op Google Maps).
  • Openingstijden: Geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Een ticket kost €12,50.

4. Korenbeurs

De Korenbeurs in Schiedam is een momumentaal pand dat verbonden is met de Jeneverindustrie van Schiedam. Sinds juni 2015 bevindt de Bibliotheek Schiedam zich in dit pand, maar vroeger werd er in de Korenbeurs moutwijn, granen en spoeling verhandeld. Loop hier zeker even naar binnen, want het atrium (de centrale, open ruimte in het midden van het gebouw) is prachtig.

  • Adres: Lange Haven 145 – 3111CD Schiedam

Bibliotheek de Korenbeurs

5. Bezoek het Nationaal Coöperatie Museum

Stap zeker ook even binnen bij het Nationaal Coöperatie Museum. In dit museum leer je alles over de opkomst, de bloei en de neergang van de Coöperatie in Nederland gedurende meer dan 100 jaar. Je betreedt het museum via het snoepwinkeltje. Hier vind je ouderwets snoep. Niet alleen leuk, maar vooral ook erg lekker.

6. Zakkendragershuisje

Het zakkendragershuisje is een ander bijzonder monument in de historische binnenstad van Schiedam. Het is een voormalig gildehuis van de zakkendragersgilde in Schiedam. Het gebouw heeft een toren met bijhorende klok. De klok werd geluid als er een schip binnenkwam. Als de klok luidde, gingen de zakkendragers naar hun Gildehuis om o.a. het graan te lossen voor de Jeneverindustrie. Tegenover het zakkendragers huisje staat een standbeeld van een zakkendrager.

Zakkendragershuishe Schiedam

7. Wandel door het mooiste straatje van Schiedam

Vergeet niet om ook door het mooiste straatje van Schiedam te wandelen: de Overmaassesteeg (klik hier voor de locatie op Google Maps).

8. Huis te Riviere – Slot Mathenesse

Wist je dat er vroeger een kasteel in Schiedam stond? Dit kasteel werd in 1262 door Aleid van Holland gebouwd en staat zowel bekend onder de naam Huis te Riviere als slot Mathenesse. De voorburcht van dit kasteel had veel overeenkomsten met de voorburcht van de Doornenburg in de Betuwe. Er is nu niet veel meer van het kasteel over, maar het is zeker de moeite waard om even langs de ruïnes te wandelen. Je vindt de ruïnes van dit kasteel naast het theater van Schiedam, aan de Broersvest. Naast de ruïne staat een standbeeld van Aleid van Holland. Dit beeld is in 1997 geplaatst.

Slot Mathenesse

9. Breng een bezoek aan Kethel

Ik sluit mijn tips voor Schiedam af met een bezoek aan Kethel. Dit was ooit een zelfstandig dorpje met twee stadskernen ten noorden van Schiedam. In 1941 is het dorp geannexeerd door Schiedam en sindsdien is het een wijk van de stad Schiedam. Als je wat tijd over hebt raad ik je zeker aan om hier naartoe te gaan.

Dorpje Kethel in Schiedam

Andere plekken in Nederland ontdekken? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links.