Leestijd: 7 minuten.

Ben je op zoek naar een leuke Spaanse stedentrip? En wil je eens wat anders dan de populaire steden Sevilla, Barcelona of Málaga? Denk dan eens aan de noord Spaanse stad Burgos. Deze stad staat met name bekend onder pelgrims die de Camino Francés lopen. Maar ook als je de Camino niet loopt, is een bezoek aan Burgos zeker de moeite waard. In dit artikel geef ik je 9 tips voor een stedentrip Burgos.

DIT GA JE LEZEN:
1. Waart ligt Burgos?
2. Hoe kom je er?
3. Korte geschiedenis.
4. Wat te doen in Burgos?
5. Tips voor accommodaties.

Waar ligt Burgos?

Burgos is gelegen in de autonome regio Castilië en León (Spaans: Castilla y León) in het noorden van Spanje.

Hoe kom je er?

 • Auto: Vanaf Rotterdam is het zo’n 1.471 km tot aan Burgos. Dit is een autorit van ongeveer 14 uur.
 • Vliegen: Het is niet mogelijk om vanaf Nederland rechtstreeks naar Burgos te vliegen. De twee beste opties zijn om vanaf Amsterdam naar Bilbao of naar Madrid te vliegen en vanaf hier de bus op trein te pakken.

Vergelijk hier je vliegtickets
vliegtickets naar Bilbao.
vliegtickets naar Madrid.

Korte geschiedenis van Burgos.

De geschiedenis van Burgos gaat terug naar de middeleeuwen toen er in het jaar 884 op de top van de heuvel Cerro San Miguel een nederzetting werd gesticht. De strategische ligging, op het kruispunt van belangrijkste routes en wegen, zorgde ervoor dat Burgos snel groeide. In de 10e en 11e eeuw was Burgos zelfs de hoofdstad van Castilië en León, maar na de herovering nam Valladolid deze plek in. In 1200 werd de eerste brug over de Arlanzón voor pelgrims naar Santiago de Compostella. Kort daarna werd er begonnen met de bouw van de kathedraal die nu de belangrijkste bezienswaardigheid is van de stad.

Uitzicht op Burgos vanaf het kasteel.

Wat te doen in Burgos? 9 tips voor een stedentrip.

Hieronder deel ik al mijn tips voor een stedentrip Burgos. Voor mij was een bezoek aan deze stad onderdeel van de Camino Francés. Om het je makkelijk te maken, vermeld ik per activiteit en/of bezienswaardigheid waar deze zich bevindt en wat de openingstijden & prijzen zijn. Wel raad ik je aan om voor vertrek altijd zelf nog even de officiële website te checken omdat deze kunnen veranderen.

1. Bezoek de kathedraal.

Ik begin mijn rijtje tips voor een stedentrip Burgos met een bezoek aan de kathedraal. De kathedraal van Burgos (voluit: Catedral de Santa María de Burgos) is één van de hoogtepunten van de stad. De bouw begon in het jaar 1221 en gedurende 300 jaar werkten de beste Europese architecten en kunstenaars aan de kathedraal. De kathedraal is niet alleen heel erg mooi van buiten, maar ook zeker van binnen. Ik raad je daarom aan om de kathedraal ook van binnen te bezichtigen. Leuk feitje: de kathedraal van Burgos staat als enige kathedraal van Spanje op de werelderfgoedlijst van Unesco.

 • Website: Kathedraal Burgos.
 • Adres: Plaza de Santa María s/n – 09003 Burgos.
 • Openingstijden & prijzen: Maandag t/m zondag geopend van 09:30 t/m 18:30 uur. Een kaartje kost €10,00. Pelgrims krijgen korting op vertoon van hun pelgrimspaspoort.

Tips stedentrip Burgos: bezoek de kathedraal.
De kathedraal van Burgos.

2. Wandel door Arco de Santa María.

Tegenover de kathedraal van Burgos vind je de middeleeuwse poort Arco de Santa María. Dit is één van de twaalf middeleeuwse poorten die de stad ooit telde. De poort stamt uit de 11e eeuw en is in de 16e eeuw herbouwd door keizer Karel V. Op de gevel van de boog zie je verschillende mensen die belangrijk waren voor de stad Burgos. Denk aan: Diego Rodríguez Porcelos (de stichter van de stad) en el Cid.

 • Adres: Plaza Rey San Fernando 9 – 09003 Burgos.

Arco de Santa Maria.
Arco de Santa María.

3. Plof neer op een terrasje op Plaza Mayor.

Ik vind het altijd erg leuk om in een nieuwe stad op een terrasje neer te ploffen en mensen te kijken. Een leuke plek om dit in Burgos te doen is op Plaza Mayor. Dit is een mooi plein met talloze horeca gelegenheden en winkeltjes.

 • Adres: Plaza Mayor – 09003 Burgos.

Plaza Mayor.

4. Bewonder het kasteel van Burgos.

Het kasteel van Burgos (Spaans: Castillo de Burgos) is in de 9e eeuw gebouwd op de top van de heuvel Cerro de San Miguel en diende ter bewaking voor de christelijke gebieden. Door verschillende verwoestingen door de jaren heen is er helaas niet veel meer van het kasteel overgebleven. Je kunt dus beter spreken van kasteelruïnes. Desondanks is een bezoek aan het kasteel van Burgos zeker de moeite waard. Vanaf hier heb je namelijk een prachtig uitzicht over de stad.

 • Adres: Cerro de San Miguel – 09071 Burgos.
 • Openingstijden & prijzen: Elke dag geopend van 10:00 tot 14:00 uur en van 17:00 tot 20:30 uur. Een bezoek aan het kasteel is gratis.

Kasteel van Burgos.

5. Stadsmuren van Burgos.

In de late middeleeuwen zijn er stadsmuren in Burgos gebouwd om het kasteel en het centrum te beschermen. Een groot deel van de muren en de bijbehorende torens zijn bewaard gebleven en kun je vandaag de dag nog bezichtigen. De best bewaarde overblijfselen van de muren zijn ‘Los Cubos‘ (de kubussen) die je vindt op Paseo de los Cubos.

Stadmuur Burgos.

6. Iglesia de San Esteban/Altaarstuk Museum.

Aan de oostelijke kant van de stad bevindt zich de kerk Iglesia de San Esteban. Deze gotische kerk is gebouwd tussen de late 13e en vroege 14e eeuw. Tegenwoordig doet de kerk geen dienst meer als gebedshuis, maar bevindt zich hier een museum. In het Altaarstuk museum (Spaans: El Museo del Retablo) vind je tientallen altaarstukken van kerken, parochies en tempels van kleine of verdwenen steden. Naast altaarstukken vind je er ook sculpturen, kruisen en andere voorwerpen.

 • Website: San Esteban kerk
 • Adres: C. San Esteban1 – 09003 Burgos.
 • Openingstijden & prijzen: In de winter geopend van maandag t/m zaterdag van 10:00 tot 14:00 uur en van 16:00 tot 19:00 uur. In de zomer elke dag geopend van 10:00 tot 14:00 uur en van 17:00 tot 20:00 uur. Een kaartje kost €3,00.

Iglesia de San Esteban.

7. Standbeeld el Cid.

Wanneer je in Burgos bent, mag je het standbeeld van el Cid eigenlijk niet overslaan. El Cid, voluit: Rodrigo Díaz de Vivar is een bekende Spaanse nationale held die vele tweegevechten en veldslagen won in de middeleeuwen.  Het standbeeld is verder niet heel bijzonder maar wel leuk om gezien te hebben.

 • Adres: Plaza del Mío Cid
Standbeeld el Cid.

8. Ga op zoek naar toffe street art.

Overal waar ik kom, ga ik op zoek naar street art. Zo ook in Burgos. Alhoewel hier niet heel veel street art te vinden is, zijn er toch een aantal toffe muurschilderingen te vinden. Eén van de bekendste werken is die van MonkeyBird nabij de kathedraal van Burgos.

Tips stedentrip Burgos: street art.
Street art in Burgos.

9. Ontdek de omgeving van Burgos.

Heb je wat langer de tijd in Burgos? Dan raad ik je aan om de omgeving van Burgos ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan de Koninklijke Abdij van Las Huelgas (Spaans: Monasterio de Santa María la Real de las Huelgas) of het Natuurpark Cañón del Río Lobos.

Tips voor accommodaties in Burgos.

Hieronder deel ik mijn tips voor accommodaties in Burgos:

 • NH Collection Palacio de Burgos: dit hotel is gevestigd in een 16e eeuws gebouw en is gelegen middenin het centrum van Burgos op 4 minuten lopen van de kathedraal. Bekijk hier de boekingsmogelijkheden.
 • AC Hotel Burgos by Marriott: dit moderne hotel is gelegen op 2 minuten lopen van de katedraal . Bekijk hier de boekingsmogelijkheden.

CHECKLIST STEDENTRIP BURGOS:
Vergelijk hier de beste deals voor vliegtickets naar Bilbao of Madrid.
Bekijk hier de leukste hotels in Burgos.
Koop een reisgids en ga goed voorbereid op pad.
Boek hier je activiteiten & tours in Burgos.
Auto huren in Burgos.

Georganiseerd naar Burgos? Bekijk dan de volgende aanbieder:
TUI

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links.