Córdoba is samen met Granada en Sevilla één van de drie koningssteden van Spanje. Waar veel mensen er voor kiezen deze stad alleen te bezoeken als dagtrip, is Córdoba wat mij betreft ook zeker de moeite waard als meerdaagse stedentrip. Zeker als je je bedenkt dat er zoveel meer te ontdekken valt dan alleen de bekende Mezquita. In dit artikel deel ik 13 tips voor een stedentrip Córdoba!

DIT GA JE LEZEN:
Waar ligt Córdoba?
Hoe kom je er?
Korte geschiedenis van Córdoba.
Wat doen in Córdoba? 13x tips.
Tips voor accommodaties in Córdoba.

Waar ligt Córdoba?

Córdoba is een Spaanse stad in Andalusië, gelegen in het zuiden van Spanje.

Hoe kom je er?

 • Vliegtuig: Het best vlieg je naar de steden Málaga of Sevilla. Vanaf daar kun je een auto huren of de bus of trein pakken richting Córdoba. Córdoba beschikt wel over een vliegeld, maar dat wordt meestal gebruikt voor binnenlandse vluchten.

Vergelijk hier vliegtickets
vliegtickets Málaga
vliegtickets Sevilla

Korte geschiedenis Córdoba.

Córdoba was ooit één van de belangrijkste steden ter wereld. De eerste vermeldingen over de stad dateren al uit de 3e eeuw voor Christus. Na de Carthagers en de Romeinen veroverden de Moren in 711 de stad en maakten Córdoba tot hoofdstad van hun rijk. Córdoba was het economische en politieke hart van het voormalige emiraat en vervolgens kalifaat Córdoba. Uit die tijd zijn veel monumenten overgebleven, waarvan de Mezquita de bekendste is. Op 29 juni 1236 werd de stad heroverd door de Katholieken en werd er in de moskee een kathedraal gebouwd. Aan het einde van de 17e eeuw raakte Córdoba in verval en trokken veel mensen weg uit de stad. Pas in de 20e eeuw brak er (mede dankzij het toerisme) een tijd van herstel aan.

Córdoba.

Wat doen in Córdoba? 13x tips voor een stedentrip Córdoba.

In dit artikel deel ik al mijn tips voor een onvergetelijke stedentrip naar de Spaanse stad Córdoba. Om het je makkelijk te maken, vermeld ik per activiteit en/of bezienswaardigheid waar deze zich bevindt en wat de openingstijden & prijzen zijn. Wel raad ik je aan om voor vertrek altijd zelf nog even de officiële website te checken.

1. Bezoek de Mezquita-Catedral

Eén van de mooiste Córdoba bezienswaardigheden is ongetwijfeld de Mezquita-Catedral. De Mezquita werd in de 8e eeuw door de Moren gebouwd en is een waar meesterwerk van Islamitische architectuur. Bijzonder aan de Mezquita is dat er na de herovering van de Katholieken op de Moren midden in de moskee een kathedraal is gebouwd. Vandaar ook de naam Mezquita-Catedral. Vergeet niet om ook de toren Torre Campanario te beklimmen. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht op de stad en zie je pas echt hoe groot de moskee daadwerkelijk is.

 • Adres: C. Cardenal Herrero 1 – 14003 Córdoba
 • Openingstijden & prijzen: Geopend van 10:00 tot 14:00 uur & van 16:00 tot 19:00 uur. Een kaartje voor de Mezquita kost €11,00. Een kaartje voor Torre Campanario kost €3,00. Bekijk hier actuele openingstijden & prijzen.

Mezquita Catedral.

2. Wandel over de Romeinse brug

De Romeinse brug (Spaans: Puente Romano) is een brug over de Guadalquivir rivier die de wijk Campo de la Verdad met het historische centrum verbindt. De brug is gebouwd in de eerste eeuw voor Christus en was gedurende twintig eeuwen de enige brug in de stad. Aan beide kanten van de brug vind je historische monumenten. Aan de kant van de wijk Campo de la Verdad is dit Torre de la Calahorra en aan de kant van het histrische centrum is dit stadspoort Puerta del Puente.

 • Adres: Av. del Alcázar s/n – 14003 Córdoba

Tips stedentrip Córdoba
Romeinse brug.

TIP: Ga mee met een hop on, hop off bus of fietstour met Nederlandstalige gids en ontdek alle bezienswaardigheden van de stad.

3. Alcázar de los Reyes Cristianos

Het Paleis van de Christelijke Vorsten (Spaans: Alcázar de los Reyes Cristianos) is een belangrijke bezienswaardigheid in Córdoba. Dit middeleeuws paleis in gelegen in het centrum en heeft naast koninklijke residentie ook dienst gedaan als militaire kazerne, gevangenis en administratief centrum. Binnen in het paleis bevindt zich Salón de los Mosaicos. Hier vind je mozaïeken uit de Romeinse tijd die zijn gevonden tijdens werkzaamheden aan Plaza de la Corredera. Maar waar het paleis vooral bekend om staat, zijn de prachtige tuinen met palmbomen, cipressen, sinaasappel- en citroenbomen, fonteinen en vijvers.

 • Adres: Pl. Campo Santo de los Mártires s/n – 14004 Córdoba
 • Openingstijden & prijzen: Geopend van maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 20:45 uur. Zaterdag van 08:30 tot 16:30 uur. Zondag van 08:30 tot 14:30 uur. Een kaartje kost €5,00.

Tips stedentrip Córdoba: Alcázar de los Reyes Christianos
Alcázar de los Reyes Cristianos.

4. Patios de Córdoba

Wat ik je ook zeker aanraad om te doen in Córdoba is de bekende patios bezoeken. Het leukste is om dit in de eerste twee weken van mei te doen. Dan vindt namelijk het Festival de los Patios Cordobeses plaats. Tijdens deze twee weken openen eigenaren van patio’s hun binnenplaats voor publiek. De binnenplaatsen die het mooist versierd zijn, winnen hierbij een prijs. Maar ook als je niet in de eerste twee weken van mei in Córdoba bent, kun je patios te bezichtigen. Sommige patios zijn gratis te bezoeken, andere alleen met een gids.

5. Plaza de la Corredera

Plaza de la Corredera is een historisch stadsplein uit de 17e eeuw. Vroeger werd dit plein onder andere gebruikt als arena en vonden er stierengevechten plaats. Tegenwoordig bevinden er zich allerlei barretjes waar je heerlijk in de zon kunt genieten van een hapje en een drankje.

 • Adres: Pl. de la Corredera s/n – 14002 Córdoba

Tips stedentrip Córdoba: Plaza de Corredera
Plaza de la Corredera.

6. Slenter door de Joodse wijk

Wat ook erg leuk is om te doen in Córdoba is lekker slenteren door de smalle straatjes van de Joodse wijk (Spaans: la Judería). Je vindt hier enkele bezienswaardigheden waaronder de eerder genoemde Mezquita, maar ook een synagoge uit 1315. Stap hier zeker even naar binnen, want een bezoek aan de synagoge is gratis. Ook raad ik je aan om op zoek te gaan naar het populairste straatje van Córdoba: Calleja de las Flores.

TIP: Ga mee met een hop on, hop off bus of fietstour met Nederlandstalige gids en ontdek alle bezienswaardigheden van de stad.

7. Breng een bezoek aan de Koninklijke stallen

Wist je dat het bekende paardenras Andalusiër in de Koninklijke stallen van Córdoba (Spaans: Caballerizas Reales de Córdoba) ontstaan is? Elke woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag kun je in de stallen tegen betaling een paardenshow bekijken. Erg leuk om te doen in Córdoba.

 • Adres: C. Caballerizas Reales, 1, 14004 Córdoba, Spanje
 • Prijs: Voor de paardenshow betaal je €16,50

Koninklijke stallen.

8. Shoppen rondom Plaza de las Tendillas

Houd je van shoppen? Dan moet je in de straatjes rondom Plaza de las Tendillas zijn. Hier vind je winkels als el Corte Inglés, H&M, ZARA en Stradivarius. Voor boetiekjes en ambachtelijke producten raad ik je aan om naar de eerder genoemde Joodse wijk te gaan.

Plaza de las Tendillas.

9. Bezoek de Arabische baden: baños del Alcázar Califal

Een tip voor Córdoba die je niet zoveel tegekomt, is het bezoeken van de de Arabische baden (Spaans: baños del Alcázar Califal). De overblijfselen van deze Arabische baden zijn in 1903 per toeval ontdekt. Zoals de naam al aangeeft, maakten de Arabische baden ooit deel uit van het Alcázar Califal. In die tijd waren de baden direct verbonden met het eerder genoemde paleis Alcázar de los Reyes Cristianos.

 • Adres: Pl. Campo Santo de los Mártires s/n – 14004 Córdoba
 • Openingstijden & prijzen: Geopend van dinsdag t/m zondag van 08:15 tot 14:45 uur. Een kaartje kost €3,00. Bekijk hier de actuele openingstijden & prijzen.

Arabische baden.

10. Ga naar een museum

In Córdoba is een aantal musea te vinden die zeker een bezoekje waard zijn. Denk hierbij aan:

11. Mercado Victoria

De Victoria Markt in Córdoba is de eerste gastronomische markt die haar deuren opende in Andalusië. Je vindt hier meer dan 20 kraampjes met het beste van zowel de Cordobaanse als de internationale keuken.

 • Adres: Paseo de la Victoria 3 – 14004 Córdoba
 • Openingstijden: 15 juni tot 15 september van 12:00 tot 01:00. 15 september tot 15 juni van 10:00 tot 00:00. Bekijk hier actuele openingstijden.

12. Bezoek Medina Azahara

Heb je wat langer de tijd in Córdoba? Dan raad ik je aan om ook naar Medina Azahara te gaan. Deze ruïnes van een Islamitische stad liggen op ongeveer 8 km. vanaf Córdoba. Je kunt hier met een tour naartoe, met de bus of met de auto.

Medina Azahara
Photo by: Joycelyn

13. Ontdek de omgeving van Córdoba

Ik sluit mijn tips stedentrip Córdoba af met de omgeving van Córdoba ontdekken. Zelf heb ik mijn citytrip Córdoba bijvoorbeeld gecombineerd met een stedentrip Málaga, maar Córdoba is ook heel goed te combineren met bijvoorbeeld een citytrip Sevilla of Ronda. Heb je nog langer de tijd en wil je meer van de regio Andalusië zien? Dan is deze 14-daagse route door Andalusië ook een leuk idee.

Tips voor accommodaties in Córdoba

Nu ik alle leuke dingen om te doen in Córdoba met je heb gedeeld, wil ik je ook nog een leuke accommodatie aanraden. Mijn favoriete (slaap)plekje in Córdoba is Boutique Hotel Patio del Posadero. Dit hotel ligt op 800 meter van de Mezquita en beschikt over een heerlijk zwembad. Maar de echte reden waarom dit hotel favoriet is, komt door de uitgebreide ontbijtjes. Ook als je niet in het hotel verblijft, kun je komen ontbijten. Aanrader!

TIPS VOOR JE STEDENTRIP CÓRDOBA

Vergelijk hier de goedkoopste vliegtickets naar Málaga en Sevilla.
Belijk hier de leukste hotels in Córdoba.
Koop een reisgids en ga goed voorbereid op pad.
Boek hier je activiteiten & tours in Córdoba.
Auto huren in Córdoba

Bekijk hier reisaanbieder naar Córdoba:
Vakantiediscounter

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links.