Córdoba is samen met Granada en Sevilla één van de drie koningssteden van Spanje. Waar veel mensen er voor kiezen deze stad alleen te bezoeken als dagtrip, is Córdoba ook zeker de moeite waard als meerdaagse stedentrip. Zeker als je je bedenkt dat er zoveel meer te ontdekken valt dan alleen de bekende Mezquita. In dit artikel deel ik mijn 13 tips voor een stedentrip Córdoba!

Waar ligt Córdoba?

Córdoba is een Spaanse stad in Andalusië, gelegen in het zuiden van Spanje.

Hoe kom je er?

 • Vliegtuig: Het best vlieg je naar de steden Málaga of Sevilla. Vanaf daar kun je een auto huren of de bus of trein pakken richting Córdoba. Córdoba beschikt wel over een vliegeld, maar dat wordt meestal gebruikt voor binnenlandse vluchten.

Vergelijk hier vliegtickets
vliegtickets Málaga
vliegtickets Sevilla

Korte geschiedenis Córdoba

Aangezien Córdoba ooit één van de belangrijkste steden ter wereld was, begin ik met een korte geschiedenis van de stad. De eerste vermeldingen over Córdoba dateren uit de 3e eeuw voor Christus. Na de Carthagers en de Romeinen veroverden de Moren in 711 de stad en maakten Córdoba tot hoofdstad van hun rijk. Córdoba was het economische en politieke hart van het voormalige emiraat en vervolgens kalifaat Córdoba. Uit die tijd zijn veel monumenten overgebleven, waarvan de Mezquita de bekendste is. Op 29 juni 1236 werd de stad heroverd door de Katholieken en werd er in de moskee een kathedraal gebouwd. Aan het einde van de 17e eeuw raakte Córdoba in verval en trokken veel mensen weg uit de stad. Pas in de 20e eeuw brak er (mede dankzij het toerisme) een tijd van herstel aan.

Tips stedentrip Córdoba

In dit artikel deel ik 13 tips voor een onvergetelijke stedentrip naar de Spaanse stad Córdoba.

HANDIG VOOR JE STEDENTRIP CÓRDOBA

Hotels in Córdoba
Reisgidsen & Taalgidsen Spaans
Activiteiten & tours in Córdoba
Auto huren in Córdoba

GEORGANISEERDE STEDENTRIP CÓRDOBA?

Vakantiediscounter

1. Bezoek de Mezquita-Catedral

Het hoogtepunt van een stedentrip Córdoba is ongetwijfeld een bezoek aan de Mezquita-Catedral. De Mezquita werd in de 8e eeuw door de Moren gebouwd en is een waar meesterwerk van Islamitische architectuur. Bijzonder aan de Mezquita is dat er na de herovering van de Katholieken op de Moren midden in de moskee een kathedraal is gebouwd. Vandaar ook de naam Mezquita-Catedral. Vergeet niet om ook de toren Torre Campanario te beklimmen. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht op de stad en zie je pas echt hoe groot de moskee daadwerkelijk is.

 • Website: Mezquita-Catedral
 • Adres: C. Cardenal Herrero 1 – 14003 Córdoba
 • Prijs: volwassenen €11,00; studenten €9,00. Torre Campanario; €3,00.
 • Openingstijden: 10:00 tot 14:00 en van 16:00 tot 19:00.

2. Wandel over de Romeinse brug

De Romeinse brug (Spaans: Puente Romano) is een brug over de Guadalquivir rivier die de wijk Campo de la Verdad met het historische centrum verbindt. De brug is gebouwd in de eerste eeuw voor Christus en was gedurende twintig eeuwen de enige brug in de stad. Aan beide kanten van de brug vind je historische monumenten. Aan de kant van de wijk Campo de la Verdad is dit Torre de la Calahorra en aan de kant van het histrische centrum is dit stadspoort Puerta del Puente.

 • Adres: Av. del Alcázar, s/n, 14003 Córdoba

Tips stedentrip Córdoba

TIP: Ga mee met een hop on, hop off bus of fietstour met Nederlandstalige gids en ontdek alle bezienswaardigheden van de stad.

3. Alcázar de los Reyes Cristianos

Het Paleis van de Christelijke Vorsten (Spaans: Alcázar de los Reyes Cristianos) is een middeleeuws paleis in het centrum van Córdoba. Het paleis heeft naast koninklijke residentie ook dienst gedaan als militaire kazerne, gevangenis en administratief centrum. Binnen in het paleis bevindt zich Salón de los Mosaicos. Hier vind je mozaïeken uit de Romeinse tijd die zijn gevonden tijdens werkzaamheden aan Plaza de la Corredera. Maar waar het paleis vooral bekend om staat, zijn de prachtige tuinen met palmbomen, cipressen, sinaasappel- en citroenbomen, fonteinen en vijvers.

 • Adres: Pl. Campo Santo de los Mártires, s/n, 14004 Córdoba
 • Prijs: volwassenen €5,00; studenten €2,50.
 • Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 20:45. Zaterdag van 08:30 tot 16:30. Zondag 08:30 tot 14:30.

Tips stedentrip Córdoba: Alcázar de los Reyes Christianos

4. Patios de Córdoba

Wanneer je in Córdoba bent, mag een bezoek aan de bekende patios niet ontbreken. In de eerste twee weken van mei vindt het Festival de los Patios Cordobeses plaats. Tijdens deze twee weken openen eigenaren van patio’s hun binnenplaats voor publiek. De binnenplaatsen die het mooist versierd zijn, winnen hierbij een prijs. Maar ook als je niet in de eerste twee weken van mei in Córdoba bent, kun je patios te bezichtigen. Sommige patios zijn gratis te bezoeken, andere alleen met een gids.

5. Plaza de la Corredera

Het plein Plaza de la Corredera is een historisch stadsplein uit de 17e eeuw. Vroeger werd het plein onder andere gebruikt als arena en vonden er stierengevechten plaats. Tegenwoordig bevinden er zich allerlei barretjes waar je heerlijk in de zon kunt genieten van een hapje en een drankje.

 • Adres: Pl. de la Corredera, s/n, 14002 Córdoba
Tips stedentrip Córdoba: Plaza de Corredera

6. Slenter door de Joodse wijk

Een andere leuke tip voor je stedentrip Córdoba is om door de smalle straatjes van de Joodse wijk (Spaans: la Judería) te slenteren. In de Joodse wijk vind je enkele interessante bezienswaardigheden waaronder de bekende Mezquita en een synagoge. De synagoge van Córdoba stamt uit 1315 en is één van de drie overgebleven middeleeuwse synagogen van Spanje. Een bezoek aan de synagoge is gratis dus stap hier zeker even naar binnen. Ook raad ik je aan om op zoek te gaan naar Calleja de las Flores. Dit is het populairste straatje van Córdoba.

TIP: Ga mee met een hop on, hop off bus of fietstour met Nederlandstalige gids en ontdek alle bezienswaardigheden van de stad.

7. Breng een bezoek aan de Koninklijke stallen

Wist je dat het bekende paardenras Andalusiër in de Koninklijke stallen van Córdoba (Spaans: Caballerizas Reales de Córdoba) ontstaan is? Elke woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag kun je in de stallen tegen betaling een paardenshow bekijken. De stallen zijn gratis te bezoeken.

 • Adres: C. Caballerizas Reales, 1, 14004 Córdoba, Spanje
 • Prijs: Voor de paardenshow betaal je €16,50

8. Shoppen rondom Plaza de las Tendillas

Houd je van shoppen? Dan moet je in de straatjes rondom Plaza de las Tendillas zijn. Hier vind je winkels als el Corte Inglés, H&M, ZARA en Stradivarius. Voor boetiekjes en ambachtelijke producten moet je in de eerder genoemde Joodse wijk zijn.

9. Bezoek de Arabische baden: baños del Alcázar Califal

Een tip die je niet zoveel tegekomt, is het bezoeken van de de Arabische baden (Spaans: baños del Alcázar Califal). De overblijfselen van deze Arabische baden zijn in 1903 per toeval ontdekt. Zoals de naam al aangeeft, maakten de Arabische baden ooit deel uit van het Alcázar Califal. In die tijd waren de baden direct verbonden met het eerder genoemde paleis Alcázar de los Reyes Cristianos.

 • Adres: Pl. Campo Santo de los Mártires, s/n, 14004 Córdoba
 • Prijzen: volwassenen €3,00; studenten €1,50.
 • Openingstijden: dinsadag t/m zondag van 08:45 tot 15:15. Maandag gesloten.

10. Ga naar een museum

In Córdoba is een aantal musea te vinden die zeker een bezoekje waard zijn. Denk hierbij aan:

11. Mercado Victoria

De Victoria Markt in Córdoba is de eerste gastronomische markt die haar deuren opende in Andalusië. Je vindt hier meer dan 20 kraampjes met het beste van zowel de Cordobaanse als de internationale keuken.

 • Website: Mercado Victoria
 • Adres: Paseo de la Victoria 3
 • Openingstijden: 15 juni tot 15 september van 12:00 tot 01:00. 15 september tot 15 juni van 10:00 tot 00:00.

12. Bezoek Medina Azahara

Heb je wat langer de tijd in Córdoba? Dan raad ik je aan om ook naar Medina Azahara te gaan. Deze ruïnes van een Islamitische stad liggen op ongeveer 8 km. vanaf Córdoba. Je kunt hier met een tour naartoe, met de bus of met de auto.

Medina Azahara
Photo by: Joycelyn

13. Ontdek andere plekken in Zuid-Spanje

Ik sluit mijn tips voor een stedentrip Córdoba af met het combineren van Córdoba met andere steden in de buurt. Zelf heb ik een stedentrip Córdoba gecombineerd met een stedentrip Málaga, maar Córdoba is ook heel goed te combineren met bijvoorbeeld Sevilla of Ronda.

Tips voor accommodaties in Córdoba

Mijn absolute favoriet in Córdoba is Boutique Hotel Patio del Posadero. Dit hotel ligt op 800 meter van de Mezquita en beschikt over een heerlijk zwembad. De echte reden waarom dit hotel voor mij favoriet is, zijn de uitgebreide ontbijtjes. Ook als je niet in het hotel verblijft, kun je komen ontbijten. Aanrader!

HANDIG VOOR JE STEDENTRIP CÓRDOBA

Hotels in Córdoba
Reisgidsen & Taalgidsen Spaans
Activiteiten & tours in Córdoba
Auto huren in Córdoba

GEORGANISEERDE STEDENTRIP CÓRDOBA?

Vakantiediscounter

Meer leuke stedentrips ontdekken? Lees dan ook:

Meer plekken in Spanje ontdekken? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links.