Staat er een stedentrip Istanbul op de planning? Goede keus want Istanbul is hot, hip en happening. Met alle bezienswaardigheden, de kleurrijke straten en het lekkere eten zul je je hier geen moment vervelen. In dit artikel deel ik al mijn tips voor een onvergetelijke stedentrip naar Istanbul!

DIT GA JE LEZEN:
1. Waar ligt Istanbul?
2. Hoe kom je er?
3. Tips voor een stedentrip Istanbul
3.1 Bezoek de Hagia Sophia
3.2 Sultan Ahmet moskee – Blue Mosque
3.3 Bezoek een wateropslagplaats
3.4 Treed in de voetsporen van sultans in het Topkapipaleis
3.5 Hagia Irene
3.6 Dwaal door de kleurrijke wijk Balat
3.7 Maak een boottocht over de Bosporus
3.8 Beklim de Galata toren
3.9 Dolmabacepaleis
3.10 Bezoek de Grand Bazaar
3.11 Egyptische bazaar (kruidenbazaar)
3.12 Eet balik ekmek (broodje vis) in Eminönü
3.13 Spot toffe street art
3.14 Ga lekker shoppen
3.15 Bezoek de Aziatische kant van Istanbul: Kadiköy
3.16 Ontdek Istanbul per fiets
4. Tips voor accommodaties in Istanbul

Waar ligt Istanbul?

Istanbul (Istanboel) ligt in het noordwesten van Turkije en is de grootste stad van het land. Bijzonder aan Istanbul is dat de stad is gelegen op twee continenten: Europa en Azië.

Hoe kom je er?

 • Vliegtuig: Istanbul heeft twee vliegvelden. Dit zijn Istanbul Airport (IST) (in het Europese deel van de stad) en Istanbul Sabiha Gökçen Airport (SAW) (in het Aziatische deel van de stad). De vluchtduur van Amsterdam naar Istanbul is zo’n 3 uur en 15 minuten.

Vergelijk hier vliegtickets
vliegtickets Istanbul

Tips voor een stedentrip Istanbul

In dit artikel deel ik 16 leuke tips voor een stedentrip Istanbul.

1. Bezoek de Hagia Sophia

De Hagia Sophia (Turks: Ayasofya) is één van de bekendste bezienswaardigheden van Istanbul. Het gebouw stamt uit de 6e eeuw en diende lange tijd als kerk. Na de verovering van Constantinopel in 1453 door de Ottomanen werd de Hagia Sophia een moskee. Tijdens het bewind van Atatürk van 1934 tot 2020 heeft de Hagia Sophia gediend als museum en tegenwoordig is het weer een moskee. Het bijzondere aan deze moskee is dat je er nog mozaïeken aantreft die stammen uit de Byzantijnse tijd.

 • Adres: Sultan Ahmet, Ayasofya Meydanı No:1, 34122 Fatih/Istanbul, Turkije
 • Openingstijden: Elke dag van 09:00 tot 17:00. Gesloten tijdens gebedsuren.
 • Prijs: Gratis.

Tips stedentrip Istanbul: Hagia Sophia

LET OP: Houd er rekening mee dat je je aan bepaalde kledingvoorschriften dient te houden bij een bezoek aan een moskee.

2. Sultan Ahmet moskee – Blue Mosque

De Sultan Ahmet moskee, ookwel the Blue Mosque, vind je op hetzelfde plein als de Hagia Sophia. De moskee is gebouwd tussen 1609 en 1616 in opdracht van sultan Ahmed I en heeft zijn naam te danken aan de vele blauwe tegels die te zien zijn aan de binnenkant van de moskee. Bijzonder aan deze moskee is dat the Blue Mosque het op twee na hoogste aantal minaretten ter wereld heeft, namelijk 6. Het aantal minaretten stond vroeger voor rijkdom.

 • Adres: Sultan Ahmet, Atmeydanı Cd. No:7, 34122 Fatih/Istanbul, Turkije
 • Openingstijden: elke dag van 09:00 tot 17:00. Gesloten tijdens gebedsuren.
 • Prijs: Gratis.

Tips stedentrip Istanbul: Blue Mosque

TIP: Bezoek de Hagia Sophia & de Blauwe Moskee onder leiding van een gids.

3. Bezoek een wateropslagplaats

Door heel Istanbul heen vind je verschillende wateropslagplaatsen. De wateropslagplaatsen stammen uit de 6e eeuw en zorgden voor schoon drinkwater. De bekendste wateropslagplaats is de Basilica Cisterne (Turks: Yerebatan Sarayi). Op het moment dat wij in Istanbul waren was deze helaas gesloten wegens onderhoud dus kozen we voor een andere wateropslagplaats: de Cisterne van Theodosius. Hier hebben we een schitterende lichtshow gezien.

4. Treed in de voetsporen van sultans in het Topkapıpaleis

Het Topkapıpaleis was eeuwenlang het paleis van de heersende sultans van het Ottomaanse Rijk. Tegenwoordig is het paleis een museum en kun je er zelf ervaren hoe de sultans hier geleefd hebben. Het paleis bestaat uit 4 verschillende hoven waarvan het derde hof het centrum is. Ik raad je aan een halve dag uit te trekken voor een bezoek aan het Topkapıpaleis

 • Adres: Cankurtaran, 34122 Fatih/İstanbul, Turkije
 • Openingstijden: Het paleis is gesloten op dinsdag. De overige dagen is het paleis geopend van 09:00 tot 18:00 uur.
 • Prijs: Combinatie ticket Topkapipaleis + Hagia Irene 200 TL. Combinatie ticket Topkapipaleis + Hagia + harem 285 TL. Dit paleis kun je gratis bezoeken met de Museum Pass.

tips stedentrip Istanbul: Topkapipaleis

TIP: Sla de wachtrij over en ga mee met een rondleiding door het Topkapipaleis & de harem.

5. Hagia Irene

Als je het Topkapıpaleis bezoekt, raad ik je aan om ook meteen een kijkje te nemen bij de Hagia Irene (Turks: Aya Irini). Dit is een voormalige Byzantijnse kerk gelegen in het voorhof van het Topkapıpaleis. Wat bijzonder is aan de Hagia Irene is dat het, in tegenstelling tot de Hagia Sophia, nooit omgebouwd is tot moskee. De kerk heeft namelijk dienst gedaan als opslag plaats van het leger. Sinds 2018 is de Hagia Irene toegankelijk voor publiek en daarnaast wordt de locatie geruikt voor culturele activiteiten en tentoonstellingen.

 • Adres: Je vindt de Hagia Irene op de eerste binnenplaats van het Topkapipaleis.
 • Openingstijden: De kerks is op dinsdag gesloten. De overige dagen is het kerk open van 09:00-16:30.
 • Prijs:

tips stedentrip Istanbul: Hagia Irene

6. Dwaal door de kleurrijke wijk Balat

Balat is een gezellige kleurrijke wijk in Istanbul. De wijk wordt vooral bezocht door mensen die het perfecte plaatje voor op Insta willen schieten. In Balat vind je namelijk veel kleurrijke Instagram hotspot. Daarnaast vind je er ook veel antiekwinkeltjes, leuke cafeetjes en bezienswaardigheden. Wanneer je op stedentrip in Istanbul bent, raad ik je zeker aan een bezoek te brengen aan de kleurrijke wijk Balat.

7. Maak een boottocht over de Bosporus

Wil je Istanbul op een andere manier ontdekken dan te voet? Wat dacht je van een boottocht? Dagelijks vertrekken er boten vanaf de Galatabrug aan de kant van Eminönu. Je kunt kiezen uit verschillende soorten boottochten. Zo kun je met een georganiseerde boottocht mee met eten en drinken aan boord, maar voor een klein prijsje kun je ook zelf op de boot stappen en een tocht maken. Tijdens de boottochten vaar je langs verschillende bezienswaardigheden van Istanbul.

Tips stedentrip Istanbul: Bosporus boottocht

8. Beklim de Galata toren

Waar je ook bent in Istanbul je ziet hem (bijna) overal bovenuit steken: de bekende Galata toren (Turks: Galata kulesi). De Galata toren is één van de oudst bestaande torens van de wereld. Vanaf de top van de toren heb je een prachtig 360° uitzicht over de stad.

 • Adres: Bereketzade, Galata Kulesi, 34421 Beyoğlu/İstanbul, Turkije
 • Openingstijden: Elke dag van 08:30 tot 00:00.
 • Prijs: 100 Turkse Lira.

9. Dolmabahçepaleis

Het Dolmabahçepaleis (Turks: Dolmabahçe Sarayı) is gebouwd tussen 1843 en 1856 en diende tot het einde van het Ottomaanse Rijk als bestuurlijk centrum. De sultans besloten hier te gaan wonen en weg te gaan uit het Topkaipaleis, omdat het daar aan luxe ontbrak waar het Dolmabahçepaleis wel in voorzag. De stichter van de Turkse Republiek, Mustafa Kemal Atatürk, heeft ook in het paleis gewoond en is hier overleden.

 • Adres: Vişnezade, Dolmabahçe Cd., 34357 Beşiktaş/İstanbul, Turkije
 • Openingstijden:
 • Prijs: Alleen Dolmabaçepaleis 100 TL. Dolmabaçepaleis + Harem150 TL. Dolmabaçepaleis + Harem + Painting Museum 200 TL.

tips stedentrip Istanbul: Dolmabahçepaleis

TIP: Bezoek het Dolmabahçepaleis onder leiding van een gids.

10. Bezoek de Grand Bazaar

De Grand Bazaar (Turks: Kapalıçarşı) is met zestig straten en vierduizend winkels één van de grootste overdekte markten ter wereld. Je vindt er heel veel verschillende soorten winkeltjes. Van sieraden, tapijten, kleding tot specerijen. Ook als je van plan bent om niets te kopen, raad ik je aan om een bezoek de brengen aan de bazaar.

 • Adres: Beyazıt, Kalpakçılar Cd. No:22, 34126 Fatih/İstanbul, Turkije
 • Openingstijden: Maandag t/m zaterdag van 8.30 tot 19.00 uur. Zondag gesloten.
 • Prijs: Gratis.

11. Egyptische Bazaar (kruidenbazaar)

Iets verderop ligt de Egyptische bazaar (Turks: Mısır çarşısı) oftewel de Kruidenbazaar. Door de felle kleuren en de geur van specerijen is dit een feest voor de zintuigen. Je kunt hier onder andere terecht voor kruiden, specerijen, thee, gedroogd fruit en gedroogd vlees.

 • Adres: Mısır Çarşısı No: 92 Eminönü – Fatih / İstanbul / Türkiye
 • Openingstijden: van 08.00 tot 19:30
 • Prijs: Gratis.

tips stedentrip Istanbul: Egyptische bazaar

12. Eet balık ekmek (een broodje vis) in Eminönü

Wanneer je in Istanbul bent, moet je ook zeker balık ekmek (een broodje vis) proeven. Je doet dit in Eminönü, bij de Galata brug. Hier liggen langs het water enkele boten waarbij je de hele dag door een broodje vis kunt kopen. Balık ekmek is een broodje verse vis met sla. Het broodje zelf is misschien niet heel bijzonder, maar het is wel een leuke ervaring om hier tussen de locals aan het water een broodje te eten.

13. Spot toffe street art

Wist je dat Istanbul vol toffe street art zit? In verschillende wijken in de stad vind je de meest mooie muurschilderingen en graffiti. Waar je precies moet zijn om street art te spotten? Dat lees je hier.

14. Ga lekker shoppen

Wie van shoppen houdt, zit goed in Istanbul. De bekendste winkelstraat van Istanbul is ongetwijfeld ‘Istiklal Caddesi’. Dit is een 3 km lange winkelstraat vlakbij het Taksimplein. Je vindt hier winkels van grote modeketens, maar ook Turkse merken. Vergeet niet om ook de zijstraatjes in te lopen. Verder vind je in Istanbul ook veel overdekte winkelcentra en boetiekjes.

15. Bezoek de Aziatische kant van Istanbul: Kadiköy

Wat Istanbul zo bijzonder maakt, is dat de stad is gelegen in twee continenten. Tijdens een stedentrip Istanbul kan een bezoek aan de Aziatische kant van de stad dan natuurlijk niet overgeslagen worden. Om hier te komen kun je het best een ferry pakken vanaf Eminönü. Wanneer je aankomt in Kadiköy zul je merken dat het er net zo gezellig is, maar wel wat rustiger. Het centrum van Kadiköy is Altıyol.

16. Ontdek Istanbul per fiets

Wil je Istanbul als echte Nederlander ontdekken? Denk dan eens aan een fietstour door Istanbul met Bajabikes. Onder leiding van een Nederlandse local fiets je langs alle highlights van de stad.

Tips voor accommodaties in Istanbul

Hieronder deel ik mijn tips voor accommodaties in Istanbul:

Europese kant:

Aziatische kant:

TIPS VOOR EEN STEDENTRIP ISTANBUL

vliegtickets Istanbul
Hotels in Istanbul
Taalgidsen Turks
Activiteiten & tours in Istanbul

GEORGANISEERD NAAR ISTANBUL?
Vergelijk dan de volgende aanbieders:

TUI
Vakantiediscounter
Prijsvrij

Meer lezen over Turkije? Lees dan ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest om later te herlezen:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links