Leestijd: 8 minuten.

Wil je een weekendje weg naar een stad die nog niet overspoeld is door toeristen? Dan is Riga, de hoofdstad van Letland een leuke optie. In het historische centrum van de stad vind je smalle straatjes met kinderkopjes en prachtige gebouwen in verschillende architecturale stijlen. In dit artikel deel ik al mijn tips voor een stedentrip Riga.

DIT GA JE LEZEN:
1. Waar ligt Riga?
2. Hoe kom je er?
3. Tips stedentrip Riga.
4. Tips voor accommodaties in Riga.

Riga is gelegen aan de monding in de Golf van Riga (Oostzee) in Letland.

 • Auto: Vanaf Rotterdam is het zo’n 1.888 km tot aan Riga. Dit is een autorit van ongeveer 21 uur.
 • Vliegen: De snelste manier om in Riga te komen is met het vliegtuig. Transavia heeft vaak mooie aanbiedingen. De vluchtduur vanaf Schiphol naar de luchthaven van Riga bedraagt zo’n 2 uur en 15 minuten.

Tip: Vergelijk hier vluchten van verschillende aanbieders!

Hieronder deel ik al mijn tips voor een stedentrip Riga. Ik bezocht deze stad samen met mijn zusje in januari 2024.

Het Zwarthoofdenhuis (Lets: Melngalvju nams) is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Riga. Dit gebouw werd in de 14 eeuw gebouwd door de Broederschap van de Zwarthoofden, een gilde voor ongetrouwde Duitse kooplieden. Helaas is het originele pand uit de 14e eeuw tijdens de oorlog verwoest en zijn alleen de Middeleeuwse kelders bewaard gebleven. Tussen 1993 en 1999 is het gebouw herbouwd en tegenwoordig bevindt zich er een museum in het pand. Het museum bied je de mogelijkheid om de Middeleeuwse kelders, het historisch kabinet, de zilvercollectie en de luxe zalen te bezichtigen.

Stedentrip Riga: Zwarthoofdenhuis.
Zwarthoofdenhuis.

Tip: Sla de wachtrijen over en koop je ticket voor het Zwarthoofdenhuis alvast online.

De Petrikerk, ook wel de Sint-Petruskerk genoemd, heeft de hoogste toren van alle kerken in Riga. Wat een bezoek aan deze kerk bijzonder maakt, is dat je de toren van de kerk kunt beklimmen. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over Riga. Wij kozen ervoor om dit ’s avonds te doen en genoten van alle mooie lichtjes.

 • Website: Petrikerk.
 • Adres: Reformācijas Laukums 1, Centra rajons, Rīga, LV-1050 (klik hier voor de locatie op Google Maps).
 • Openingstijden & prijzen: Zondag t/m donderdag geopend van 10:00 tot 18:00 uur. Vrijdag en zaterdag van 10:00 tot 21:00 uur. Een ticket kost €9,00.

Met de Drie Broers (Lets: Trīs brāļi) wordt verwezen naar de drie huizen aan de Maza Pilsstraat die samen het oudst bewoonde complex van Riga vormen. Het witte huis is het oudst en stamt uit de 15e eeuw, het gele huis uit de 16e eeuw en het groene huis uit de 17e eeuw. Tegenwoordig is het Lets architectuurmuseum in het complex gevestigd.

 • Website: De Drie Broers.
 • Adres: Mazā Pils iela 19, Centra rajons, Rīga, LV-1050 (klik hier voor de locatie op Google Maps).
 • Openingstijden & prijzen: Maandag van 09:00 tot 18:00 uur, dinsdag & donderdag van 09:00 tot 17:00 uur, woensdag van 09:00 tot 19:00 uur, vrijdag van 09:00 tot 16:00 uur. Gesloten op zaterdag en zondag. Een bezoek is gratis.

Stedentrip Riga: de Drie Broers
De Drie Broers, Riga.

De Dom van Riga (Lets: Rīgas Doms) is de grootste middeleeuwse kerk van de Baltische staten. Deze gotische kathedraal is gebouwd in het jaar 1211, maar kreeg haar huidige uiterlijk aan het einde van de 19e eeuw. Tijdens een bezoek aan de kerk kun je ook de kloostergangen en de tuin bezichtigen.

Stedentrip Riga: Dom van Riga.
Dom van Riga.

Heb je trek gekregen? Wandel dan naar de Centrale Markt van Riga (Lets: Rīgas Centrāltirgus). Hier kun je terecht voor allerlei soorten eten. Denk aan vis, vlees, groente, broodproducten en zoete lekkernijen. Bijzonder aan deze markthallen in Riga is dat ze zich bevinden in oude Duitse hangars van Zeppelins. In totaal zijn er maar liefst 5 hallen.

De Zweedse Poort (Lets: Zviedru vérti) is een goed bewaarde stadspoort in de stadsmuur van Riga. De stadspoort werd in 1698 gebouwd om het stadscentrum te verbinden met de kazerne, die toen net buiten de stad lag. De Zweedse poort bevindt zich in het grootste overgebleven deel van de middeleeuwse stadsmuren. Naast de Zweedse Poort waren er nog zeven andere stadspoorten, maar die bestaan niet meer.

Zweedse Poort, Riga.

Het Vrijheidsmonument in Riga is een belangrijk monument voor de inwoners van van de stad. Het is een beeld van een vrouw die drie sterren in de lucht houdt. Bij de inwoners van Letland staat de vrouw bekend als Milda. De drie sterren die zij vasthoudt, staan voor de provincies Koerland, Lijfland en Letgallen waaruit het zelfstandige Letland is ontstaan. Overdag houden twee soldaten de wacht bij het Vrijheidsmonument.

Stedentrip Riga: Vrijheidsmonument.
Vrijheidsbeeld, Riga.

Vanaf het observation deck bij de Letse Academie van Wetenschappen heb je een prachtig uitzicht op de stad. Beneden bij de balie koop je een ticket en vervolgens ga je met de lift een aantal etages omhoog om de laatste twee etages zelf te lopen. Vanaf het observation deck heb je een 360 graden panoramisch uitzicht op heel Riga.

Observation deck.

Wist je dat Riga ook wel klein Parijs wordt genoemd? Dit komt door de vele Art Nouveau gebouwen die er te vinden zijn. De meeste bevinden zich aan Alberta street en in de nabijgelegen ‘ambassadewijk’. Wanneer je in deze wijk bent, raad ik je aan om het Riga Art Nouveau Museum te bezoeken. Deze zit gevestigd in de woning van Konstantīns Pēkšēns. Ook op andere plekken in de stad zijn prachtige gevels te bewonderen. Vergeet dus niet om naar boven te kijken.

Art Nouveau, Riga.

Wil je wat meer te weten komen over de geschiedenis van Letland? Dan raad ik je aan om aar het Museum van de Bezetting van Letland te gaan. Dit museum is een door de staat erkend particulier museum opgericht in 1993. Je komt hier alles te ween over de bezetting van Letland. Eerst werd Letland bezet door de Sovjet-Unie, gevolgd door nazi-Duitsland en vanaf 1944 wederom door de Sovjet-Unie. nationaalsocialistische regime van 1940 tot 1991.

In mijn rijtje tips stedentrip Riga hoort ook zeker een avondje eten bij restaurant Rozengrāls thuis. Al is het alleen maar voor unieke de ervaring. Rozengrāls is een restaurant in middeleeuwse sferen waar de bediening in klederdracht loopt en het pand verlicht wordt doormiddel van kaarslicht. Op de menukaart vind je alleen middeleeuwse gerechten en drankjes. Een colaatje bestellen kan hier dus niet.

Het getto- en Holocaustmuseum van Riga is gelegen in de Joodse wijk van Riga en is gewijd aan het verhaal van het getto van Riga, de holocaust in Letland en het joodse leven in Letland vóór de holocaust. Het museum bevindt zich voornamelijk in de openlucht dus houd hier rekening mee als je het museum bezoekt. Het museum beschikt over een gerestaureerd huis dat ooit aan de Maza Kalnu Iela 21 stond. In dit huis kun je zien hoe de mensen tijdens de oorlog leefden.

 • Website: Rigas ghetto musuem.
 • Adres: Maskavas iela 14A, Latgales priekšpilsēta, Rīga, LV-1050 (klik hier voor de locatie op Google Maps).
 • Openingstijden & prijzen: Zondag t/m donderdag van 10:00 tot 18:00 uur. Vrijdag van 10:00 tot 14:30 uur. Zaterdag gesloten. Een bezoek aan dit museum is gratis. Een donatie wordt zeer gewaardeerd.

Holocaustmuseum, Riga.

Ik sluit mijn rijtje tips stedentrip Riga af met de omgeving ontdekken. Wanneer je tijdens je bezoek aan de stad nog wat tijd over hebt dan raad ik je zeker aan om de omgeving te ontdekken. Rondom Riga is er namelijk genoeg moois te zien. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Nationaal Park Kemeri: Hier kun je een hele mooie wandeling maken over houten planken door het moeras. Lees hier mijn artikel over een wandeling door Nationaal Park Kemeri.
 • Jūrmala: Een badplaats die zowel in de zomer als in de winter leuk is om te bezoeken.

Tip: Bekijk hier verschillende dagtrips vanuit Riga.

Hieronder deel ik mijn tips voor leuke accommodaties in Riga:

 • Wellton Riverside SPA Hotel: Dit hotel ligt in hartje Riga en serveert elke ochtend een uitgebreid ontbijtbuffet. Zin in ontspanning? Dan kun je terecht in de spa van het hotel.
 • Pullman Riga Old Town: Dit hotel ligt in het centrum van de historische binnenstad en is gevestigd in een voormalige Baron Munchausen paardenstal uit de 18de eeuw. In dit hotel kun je gratis gebruik maken van de volgende faciliteiten: massages en schoonheidsbehandelingen, zwembad, fitnessruimte en de sauna.

CHECKLIST STEDENTRIP RIGA:
Vergelijk hier de beste deals voor vliegtickets naar Riga.
Bekijk hier de leukste hotels in Riga.
Koop een reisgids en ga goed voorbereid op pad.
Boek hier je activiteiten & tours in Riga.
Huur hier je auto in Riga.

Georganiseerd naar Riga? Bekijk dan de volgende aanbieder:
de Vakantiediscounter.

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links