Tossa de Mar is een authentiek vissersdorpje aan de Costa Brava dat alle ingrediënten in huis heeft voor dé perfecte vakantie. Van cultuur, natuur, gastronomie tot strand. Je zult je hier geen moment vervelen. Wist je trouwens dat National Geographic het hoofdstrand van Tossa de Mar rangschikte als één van de 25 beste stranden ter wereld? Genoeg redenen dus om Tossa de Mar te bezoeken. In dit artikel deel ik 10 tips voor een vakantie in Tossa de Mar.

Waar ligt Tossa de Mar?

Tossa de Mar ligt in het noordoosten van Spanje in de provincie Gerona in de regio Catalonië.

Hoe kom je er?

  • Vliegtuig: Voor een vakantie naar Tossa de Mar kun je kiezen om te vliegen op Girona of Barcelona. Transavia heeft vaak mooie aanbiedingen. Vanaf het vliegveld kun je vervolgens de bus nemen of een auto huren.
  • Bus: Voor bustickets naar Tossa de Mar raad ik je Interbus.nu aan. Zij rijden rechtstreeks vanuit Nederland naar Tossa de Mar.
  • Auto: Vanaf Rotterdam is het ongeveer 1.450 km rijden naar Tossa de Mar. Hier doe je ongeveer 14 uurtjes over.

Tips voor een vakantie in Tossa de Mar

Tossa de Mar is een fijne bestemming voor een heerlijke strandvakantie. Naast alle mooie stranden en baaitjes zijn er in Tossa de Mar ook genoeg bezienswaardigheden. Hieronder deel ik mijn 10 tips voor Tossa de Mar.

1. Dwaal door de oude stad: Vila Vella

Eén van de hoogtepunten tijdens je vakantie in Tossa de Mar is ongetwijfeld een bezoek aan het oude stadsdeel Vila Vella. Dit is de enige volledig overgebleven vestingstad aan de Catalaanse kust. Het dorp is in de 12e eeuw achter een stadsmuur gebouwd om de stad te beschermen tegen piraterij en is gelukkig goed bewaard gebleven. In 1931 is Vila Vella dan ook uitgeroepen tot nationaal historisch monument. Om de oude stad binnen te komen, wandel je door één van de middeleeuwse poorten. Eenmaal binnen de poorten kijk je je ogen uit. Door de smalle pittoreske steegjes en middeleeuwse huisjes lijkt het namelijk net alsof je in een openluchtmuseum terecht bent gekomen. Binnen de stadsmuren van Vila Vella stond vroeger ‘Castillo de Tossa de Mar’ oftewel het kasteel van Tossa de Mar. Vandaag de dag is er helaas niet veel meer van het kasteel over. De grote toren van het kasteel werd in 1917 afgebroken voor de bouw van de huidige vuurtoren. Je vindt nog wel veel andere dingen terug binnen de stadsmuren zoals bijvoorbeeld de kanonnen en de 7 ronde torens.

2. Museo del Far de Tossa

Op de plek waar vroeger het kasteel stond, staat sinds 1917 een vuurtoren. Vanaf de vuurtoren heb je een adembenemend uitzicht over Tossa de Mar. Naast de vuurtoren vind je ‘Museo de Far de Tossa’: een museum waar je alles te weten komt over de geschiedenis van Tossa de Mar en de vuurtoren. Bovenop de heuvel, naast de vuurtoren en het museum vind je Mare Meva. Een super chill barretje met prachtig uitzicht op de Middellandse Zee. Na de klim naar boven raad ik je zeker aan om hier even bij te komen.

  • Kosten museum: €1,50 p.p.

HANDIG VOOR JE VAKANTIE NAAR TOSSA DE MAR

Hotels in Tossa de Mar
Reisgidsen Costa Brava & Taalgidsen Spaans
Activiteiten & tours Costa Brava
Auto huren Costa Brava

GEORGANISEERD NAAR TOSSA DE MAR?
Vergelijk hier de volgende reisaanbieders naar Tossa de Mar:

TUI
Sunweb
Prijsvrij
Vakantiediscounter

3. Wandel door de nieuwe stad: Vila Nova

Net zoals in Vila Vella is het ook heerlijk om even rond te wandelen door de nieuwe stad Vila Nova. De nieuwe stad ontwikkelde zich in de 18e eeuw net buiten de vestingmuren. Je vindt er enkele bezienswaardigheden zoals de parochiekerk van Sant Vicenç de kapel van Mare de Déu del Socors, het voormalig Sant Miquel ziekenhuis.

4. Relaxen op het strand

Relaxen op het strand hoort natuurlijk ook bij een vakantie en gelukkig kan dit heel goed in Tossa de Mar. Platja Gran is het belangrijkste en grootste strand van Tossa de Mar. Dit strand is ongeveer 400 meter lang en biedt verschillende faciliteiten. Zo vind je er douches, wc’s, strandwachters, parkeerplaatsen en barretjes. Daarnaast kun je vanaf dit strand ook verschillende activiteiten ondernemen zoals kayakken of peddelsurfen. Maar het mooiste is misschien nog wel het uitzicht dat je vanaf hier hebt. Wanneer je lekker op je handoekje ligt, kijk je aan de ene kant uit op de blauwe Middellandse Zee en aan de andere kant op de stadsmuren van Vila Vella. Kan het nog mooier?

Hieronder vind je een overzicht van de andere stranden in Tossa de Mar met daarachter de afstand vanaf Tossa de Mar:

Tips Tossa de Mar: Platja Gran

5. Baaitjes hoppen

Heb je een auto ter beschikking? Dan is baaitjes hoppen een perfect idee. Je zult je verbazen over de schoonheid van de baaitjes van Tossa de Mar: de één is namelijk nog mooier dan de ander. Denk aan: Cala Bona, Cala d’en Carlos, Cala Llevadó, Cala Figuera, Cala Pola, Cala Morisca, Cala Giverola, Cala Giveroleta, Cala Futadera en Cala Salions.

Tip: neem een snorkelmasker mee en aanschouw de onderwaterwereld.

Tips Tossa de Mar: baaitjes hoppen

6. Bezoek Villa Romana dels Ametllers

Een plek die veel mensen niet kennen of overslaan, is Villa Romana dels Ametllers. Deze Romeinse wijk is gesticht in de 1e eeuw voor Christus en hoort zeker thuis in het rijtje tips voor Tossa de Mar. Het bezoeken van Villa Romana dels Ametllers is gratis.

  • Adres: Av. del Pelegrí, 5-13. Tossa de Mar. Vlakbij het busstation.

7. De markt

Vind je het net als ik leuk om op vakantie de plaatselijke markt te bezoeken? Dan zit je goed in Tossa. De wekelijkse markt van Tossa de Mar vindt plaats op donderdag van 09:00 tot 14:00 uur. Met een totaal van ongeveer 100 kraampjes is dit een redelijk grote markt. Je kunt er onder andere groenten en fruit kopen, maar ook kleding en souvenirs.

  • Adres: Rambla Pau Casals en de omliggende straten

8. Uitzichtpunt Mirador de Tossa

Wil je een mooi uitzicht over heel de kustlijn van Tossa de Mar? Dan moet je zeker één van de uitzichtpunten van Tossa de Mar bezoeken. Wij kozen voor Mirador de Tossa.

  • Adres: Ctra. Blanes a Sant Feliu, 12A, 17320 Tossa de Mar

9. Wandelen: Camí de Ronda

Houd je van wandelen? Dan zit je goed in Tossa! Langs heel de Costa Brava vind je namelijk een wandelpad. Dit wandelpad met de naam Camí de Ronda is maar liefst 200 kilometer lang en komt ook langs Tossa de Mar. De route is goed aangegeven met witte en rode strepen en is makkelijk te volgen. Ga je in de zomer wandelen? Vergeet dan niet om je goed in te smeren en genoeg drinken mee te nemen.

Tips Tossa de Mar: wandelen

10. Bezoek andere steden in de buurt

Ik sluit mijn tips voor Tossa de Mar af met het bezoeken van andere steden en dorpjes in de buurt. Mocht je wat langer in Tossa zijn dan raad ik je zeker aan om wat meer van de omgeving gaan ontdekken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bezoek aan Barcelona (89 km.) of een Girona (40 km.)?

HANDIG VOOR JE VAKANTIE NAAR TOSSA DE MAR

Hotels in Tossa de Mar
Reisgidsen Costa Brava & Taalgidsen Spaans
Activiteiten & tours Costa Brava
Auto huren Costa Brava

GEORGANISEERD NAAR TOSSA DE MAR?
Vergelijk hier de volgende reisaanbieders naar Tossa de Mar:

TUI
Sunweb
Prijsvrij
Vakantiediscounter

Meer plekken ontdekken aan de Costa Brava? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links