Monschau is een sprookjesachtig dorpje in de Eifel waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Wanneer je door dit dorp wandelt, zul je meteen begrijpen waarom dit stadje de bijnaam ‘de parel van de Eifel’ heeft gekregen. In dit artikel geef ik je 7 tips voor Monschau!

DIT GA JE LEZEN:
1. Waar ligt Monschau?
2. Hoe kom je er?
3. Tips voor Monschau
3.1 De vakwerkhuizen
3.2 Mosterdmolen
3.3 De Burcht van Monschau
3.4 Bezoek het Rode Huis
3.5 Glasblazerij
3.6 Wandel naar het uitzichtpunt
3.7 De omgeving ontdekken

Waar ligt Monschau?

Monschau is een dorp in de deelstaat Noordrijn-Westfalen in het westen van Duitsland.

Hoe kom je er?

 • Auto: De afstand van Rotterdam naar Monschau is 255 km. Dit komt neer op een autorit van ongeveer 2 uur en 45 minuten.
 • Trein: Je kunt vanuit Nederland ook met NS International naar Aken. In Aken pak je vervolgens bus 66 naar Monschau die er ongeveer een uur over doet.

Tips voor Monschau

Of je Monschau nou bezoekt als dagtrip of als weekendje weg: er is genoeg te beleven. Hieronder deel ik al mijn tips voor Monschau.

1. De vakwerkhuizen

Monschau staat bekend om de kronkelende steegjes en prachtige vakwerkhuizen. Ik raad je daarom aan om gewoon lekker rond te dwalen. Je komt overal wel wat moois tegen. Wist je dat ongeveer 300 vakwerkhuizen in Monschau op de monumentenlijst staan? Sommige gebouwen herbergen boetiekjes, charmante cafés en restaurants. 

2. Mosterdmolen

De culinaire specialiteit van Monschau is mosterd. Net buiten de stad vind je een oude mosterdmolen (Duits: Senfmühle) waar nog steeds mosterd wordt gemaakt. Ook vind je hier een winkeltje waar je mosterd kunt proeven en kopen. Leuk souveniertje voor thuis!

 • Adres: Laufenstr. 118, 52156 Monschau
 • Prijs: €3,00.

3. De Burcht van Monschau

De Burcht van Moschau (Duits: Burg Monschau) is gebouwd aan het eind van de 12e eeuw en torent hoog boven de stad uit. Ondanks dat de burcht niet van binnen te bezichtigen is, raad ik je toch aan om de klim naar boven te maken. De binnenplaats en de torens zijn namelijk wel open voor bezoekers. Leuk feitje: in de westvleugel van de burcht bevindt zich sinds de Eerste Wereldoorlog een jeugdherberg.

 • Adres: Auf dem Schloß, 52156 Monschau, Duitsland

Burcht van Monschau

4. Bezoek het Rode Huis

Wist je dat Monschau vroeger bekend stond als textielstad? Lakenfabrikant en handelaar Johan Heinrich Scheibler wist van de Monschause lakens een luxeproduct van hoge kwaliteit te maken en ze in heel Europa te verkopen. Als teken van succes liet hij rond rond 1760 een patriciërshuis bouwen, dat destijds als woonhuis, kantoor, magazijn en wolwasserij dienst deed. Tegenwoordig huisvest zich een museum in het Rode Huis (Duits: Rotes Haus) waar je alles te weten komt over de textielindustrie en de vroegere ‘hogere’ burgerij.

 • Adres: Laufenstraße 10, 52156 Monschau, Duitsland
 • Openingstijden: Van 1 april t/m 30 november: dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 13:00 uur en 14:00 tot 17:00 uur.
 • Prijs: €5,00

Rode Huis Monschau

5. Glasblazerij

Ben je gek op glasproducten die stuk voor stuk op een traditionele manier worden gemaakt? Dan moet je bij de Glasblazerij (Duits: Glashütte Monschau) zijn. Naast de producten die je hier kunt kopen, kun je hier ook terecht voor tentoonstellingen. De demonstraties vinden dagelijks plaats.

 • Adres: Burgau 15 – 52156 Monschau
 • Openingstijden: Maandag t/m zondag om 10:15 uur, 11:15 uur, 12:15 uur, 13:45 uur, 14:45 uur, 15:45 uur en 16:45 uur.
 • Prijs: €2,50.

6. Wandel naar het uitzichtpunt

Wil je genieten van een spectaculair uitzicht over Monschau? Volg dan de panaromaweg de Rahmenberg op. Eenmaal boven heb je een super gaaf uitzicht over het dorpje en de omgeving. Ook vind je hier de Haller ruïne en als je geluk hebt lopen er wat geitjes.

Uitzichtpunt Monschau

7. De omgeving ontdekken

Heb je wat langer de tijd en wil je meer van de omgeving ontdekken? Dan raad ik je aan om andere dorpjes in de Eifel te bezoeken. Aanraders zijn Stolberg & Cochem. Wat ook erg leuk is om te doen, is wandelen in Nationaal Park Eifel. Hier vind je meer dan 240 kilometer aan wandelpaden.

HANDIG VOOR JE BEZOEK AAN MONSCHAU:

Hotels in Monschau
Reisgidsen & Taalgidsen Duits

Georganiseerd naar de Eifel?
TUI

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links.