Het Topkapipaleis in Istanbul is een immens groot paleis met 4 verschillende hoven. Gedurende maar liefst 400 jaar was dit de residentie van de sultans van het Ottomaanse Rijk. Ga je naar Istanbul en wil je het Topkapipaleis bezoeken? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over een bezoek aan het Topkapipaleis!

Geschiedenis van het Topkapipaleis

Het Topkapipaleis (Turks: Topkapı Sarayı) is halverwege de 15e eeuw gebouwd door sultan Mehmet II. In de eeuwen die volgden werd het paleis door verschillende sultans uitgebreid. Tot 1853 was het Topkapipaleis het centrum van de Ottomaanse Rijk. In het paleis woonde de sultan samen met zijn familie, de harem en de bedienden.

Topkapipaleis Istanbul

ONZE TIP VOOR HET TOPKAPIPALEIS:
Sla de wachtrij over en koop je tickets online
tickets Topkapıpaleis

Het Topkapipaleis in Istanbul bezoeken

Tijdens een stedentrip Istanbul mag een bezoek aan het Topkapipaleis zeker niet ontbreken. Tickets voor het paleis kun je kopen bij de balie in het eerste hof. Wil je de wachtrij liever overslaan? Dan raad ik je aan om je tickets online te kopen. Het is ook mogelijk om een 5-daagse museumpas of een Istanbul Welcome Card te kopen. Hiermee heb je ook toegang tot het paleis.

1. Het eerste hof

Het eerste hof van het paleis betreed je via de de poort Bab-i Hümayun oftewel de Keizerlijke Poort. Dit is het enige hof dat toegankelijk was voor publiek. In het eerste hof vind je de Hagia Irene (Turks: Aya Irene), een byzantijnse kerk uit de 6e eeuw. Deze kerk is in tegenstelling tot veel andere kerken niet omgebouwd tot moskee, maar heeft dienst gedaan als opslag plaats van het leger.

Hagia Irene

2. Het tweede hof

Het tweede hof betreed je via de poort Babüselam, de Poort van de Groet. Dit hof staat ook wel bekend als het Divan plein en werd gebruikt voor het besturen van het rijk. Meteen bij binnenkomst, aan de rechterkant, kun je terecht voor een audioguide. Ook vind je aan de rechterkant de paleiskeukens. Aan de linkerkant van het hof bevinden zich het keizerlijk raadsgebouw, de toren van gerechtigheid en de schatkamers waar een collectie Ottomaanse en Europese wapens en wapenrustingen worden tentoongesteld.

Topkapipaleis Istanbul

3. Het derde hof

Het derde hof wordt beschouwd als het hart van het paleis. Dit hof hof betreed je via de poort Babüssaade, de Poort van Geluk. Allereerst vind je hier de audiëntiekamer waar de sultan de grootvizier, raadsleden en hoge functionarissen ontving. Achter de audiëntiekamer bevindt zich de bibliotheek van Ahmed III die ooit meer dan 3.500 boeken bevatte. Verder bevinden zich hier ook de harem met meer dan 400 kamers en de schatkamer.

ONZE TIP VOOR HET TOPKAPIPALEIS:
Sla de wachtrij over en koop je tickets online
tickets Topkapıpaleis

4. Het vierde hof

Het vierde hof van het paleis was de privétuin van de sultan en bestaat uit verschillende terrassen en paviljoens. Hier bevindt zich ook een restaurant waar je kunt genieten van een Turkse thee met uitzicht op de Bosporus.

Praktische info – Topkapipaleis

  • Website: Topkapipaleis
  • Prijs: Een combinatieticket Topkapipaleis + Hagia Irene kost 200TL. Een combinatieticket Topkapipaleis + Hagia Irene _ Harem kost 285 TL.
  • Adres: Cankurtaran, 34122 Fatih/İstanbul, Turkije
  • Openingstijden: Elke dag geopend behalve dinsdag van 09:00 tot 18:00.

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links.