Leestijd: 5 minuten.

Staat de Camino Francés op de planning en ben je van plan om met de trein naar het beginpunt in Saint-Jean-Pied-de-Port te reizen? In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over de treinreis naar Saint-Jean-Pied-de-Port. Ik geef je praktische tips en deel mijn persoonlijke ervaring zodat jij met een gerust hart op pad kunt!

DIT GA JE LEZEN:
1. Treinticket boeken naar SJPDP.
2. Mijn treinreis naar Saint-Jean-Pied-de-Port.
3. Aankomst Saint-Jean-Pied-de-Port.
4. Tips voor een treinreis naar SJPDP.

Voorbereiding: treinticket boeken naar SJPDP.

Om vanuit Nederland met de trein in Saint-Jean-Pied-de-Port te komen, boekte in mijn tickets bij NSInternational. Bij het boekingsproces kun je elk gewenst treinstation in Nederland selecteren. Houd er wel rekening mee dat de eerste trein die je pakt de Thalys is en deze vanaf Amsterdam via Schiphol en Rotterdam naar Parijs rijdt. Je zult dus eerst naar één van deze plekken moeten (Amsterdam, Schiphol of Rotterdam) om vanaf hier je reis te starten. Omdat ik in de buurt van Rotterdam woon, was de keuze voor mij snel gemaakt. Ik koos er dus voor om op te stappen op Rotterdam Centraal. De treinreis die ik kocht, zag er als volgt uit:

 • Ticket gekocht op: 31 januari 2023.
 • Reisdatum: 15 april 2023.
 • Ticket prijs: €171,70.
 • Reis route: Rotterdam Centraal – Paris Nord – Paris Montparnasse – Bayonne – Saint-Jean-Pied-de-Port.

Mijn treinreis van NL naar Saint-Jean-Pied-de-Port.

In dit artikel neem ik je mee naar de treinreis die ik heb gemaakt vanuit Rotterdam Centraal naar Saint-Jean-Pied-de-Port: het beginpunt van de Camino Francés.

Thalys van Rotterdam Centraal naar Paris Nord.

Lees ook: Paklijst Camino Francés: dit zit er in mijn tas!

1. Trein van Nederland naar Parijs.

Het eerste traject van de treinreis naar Saint-Jean-Pied-de-Port is vanuit Nederland naar Paris Nord. Ruim op tijd kom ik aan op het station van Rotterdam Centraal en ga ik in alle rust op zoek naar het juiste spoor. Eenmaal in de Thalys ga ik op zoek naar mijn aangewezen zitplekje. Ik neem plaats en even later loop ik naar de restaurtiewagon om daar een kaartje te kopen voor de metro in Parijs. Zo hoef ik dit in Parijs niet meer bij de automaat te doen. Een kaartje kost €2,10.

 • Vertrek vanuit Rotterdam: 09:58 uur.
 • Aankomst in Parijs: 12:35 uur.
 • Duur: 2 uur & 37 minuten.

2. Metro van Paris Nord naar Paris Montparnasse.

Eenmaal aangekomen in Paris Nord moet je een stuk met de metro reizen naar het treinstation van Paris Montparnasse. Alleen dit stuk van de reis naar Saint-Jean-Pied-de-Port is niet inbegrepen in je ticket. Dit stuk leg je namelijk niet met de trein, maar met de metro af (als je wilt, kun je dit stuk trouwens ook lopend of met een taxi afleggen, maar ik denk dat de metro de makkelijkste en snelste optie is). Met mijn telefoon in mijn hand, en een overstaptijd van 88 minuten, volg ik netjes de aangegeven route en kom ik uit bij de juiste metro. Ik stap in en ga een aantal haltes mee tot Paris Montparnasse. Vanaf hier is het nog een stukje lopen naar het juiste spoor. Ik heb nog genoeg tijd om wat te eten en drinken te kopen voor later in de trein.

Tip: Download hier de route van Paris Nord naar Paris Montparnasse
(kies voor: Gare du Nord – Montparnasse – Metro 4).

3. Trein van Paris Montparnasse naar Bayonne.

Het tweede traject van de treinreis naar Saint-Jean-Pied-de-Port is de TGV trein van Paris Montparnasse naar Bayonne. Zo’n 20 minuten van te voren staat er op de borden vanaf welk spoor de trein vertrekt. Als het spoor bekend is, loop ik hier alvast naartoe. In de trein neem ik weer plaats op een vaste zitplek en haal ik mijn lunch te voorschijn. Nu het gedeelte van de metro achter de rug is voel ik me een stuk relaxter en kan ik in alle rust mijn lunch genieten van mijn lunch.

 • Vertrek Paris Montparnasse: 14:03 uur.
 • Aankomst Bayonne: 18:03 uur.
 • Duur: 4 uur.

4. Trein van Bayonne naar SJPDP.

Op het treinstation van Bayonne merk ik dat het al een stuk drukker begint te worden met pelgrims. Vanuit Bayonne pak ik vervolgens de laatste trein naar Saint-Jean-Pied-de-Port. Ik heb een overstaptijd van 16 minuten en dat is prima te doen. De route vanuit Bayonne naar Saint-Jean-Pied-de-Port voert vervolgens door prachtige Baskische landschappen en is een soort voorproefje op wat er later komen gaat.

 • Vertrek vanuit Bayonne: 18:19 uur.
 • Aankomst in SJPDP: 19:20 uur.
 • Duur: 1 uur & 1 minuut.

Aankomst Saint-Jean-Pied-de-Port.

En dan ben ik na een lange reisdag eindelijk aangekomen in Saint-Jean-Pied-de-Port. Vanaf het treinstation loop ik in zo’n 13 minuutjes naar Gite Compostella waar ik de aankomende 2 nachten zal verblijven. De reden dat ik twee nachtjes in SJPDP blijf, is omdat ik bij wil komen van de reis en goed uitgerust wil starten aan etappe 1 van de Camino Francés. En op deze manier heb ik de volgende dag ook alle tijd om het dorpje te ontdekken.

Treinstation Saint-Jean-Pied-de-Port.

Lees ook: Wat te doen in Saint-Jean-Pied-de-Port? Startpunt van de Camino Francés.

Tips voor een treinreis naar Saint-Jean-Pied-de-Port.

 • Boek je treintickets naar Saint-Jean-Pied-de-Port heel gemakkelijk bij NSInternational.
 • Boek je tickets op tijd, zo profiteer je van de voordeeligste prijzen.
 • Koop je metroticket voor het stuk van Paris Nord naar Paris Montparnasse alvast in de Thalys. De kosten van dit ticket zijn €2,10.
 • Is het ticket voor de op jouw gekozen datum nog niet beschikbaar? Stel dan een alert in.
 • Zorg ervoor dat je ruim op tijd op het treinstation aankomt om eventuele onverwachte vertragingen of problemen te voorkomen.
 • Neem wat snacks en drinken mee om onderweg te kunnen genieten. Veel treinen hebben ook een restauratiewagon waar je eten en drinken kunt kopen.

Bewaar dit artikel op Pinterest om later te herlezen:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links.