Ontsnappen aan alle drukte van de wereldstad Rotterdam? Dan raad ik je aan een wandeling te maken door Trompenburg Tuinen & Arboretum. Deze prachtige aangelegde tuin in hartje Rotterdam is maar liefst 8 hectare groot en is een echte oase van rust.

Trompenburg Tuinen & Arboretum

Trompenburg Tuinen & Arboretum bevindt zich op historische grond aan de rand van Rotterdam centrum in de wijk Kralingen. Deze voormalige buitenplaats uit 1820 kent een grote collectie aan bomen, struiken en planten. Sinds 1958 zijn de tuinen opengesteld voor publiek en kunnen groenliefhebbers en rustzoekers hier hun hart ophalen.

Trompenburg tuinen

De tuin

De tuin is onderverdeeld in verschillende hofjes en lanen. Terwijl je door de tuin loopt, kom je langs de bijzondere collectie bomen, vaste planten, bollen en knollen. Denk hierbij onder andere aan eiken, beuken en hosta’s. Deze zijn allemaal voorzien van bordjes met informatie. Ook kom je enkele standbeelden en bruggetjes tegen.

Trompenburg tuinen

De kas & volière

Aan de achterkant van de tuin vind je een kas met verschillende cactussen en vetplanten. Ook deze zijn weer voorzien van bordjes met informatie. Op de bordjes staat hoe de plant heet en waar deze vandaan komt. Naast de kas bevindt zich een volière met verschillende vogeltjes.

Trompenburg tuinen

Het theehuis

Rechtsachter in de tuin bevindt zich theehuis de Uithoek. Hier kun je terecht voor een drankje, lekker gebakje of een lunch. Met goed weer kun je hier heerlijk in de tuin zitten, bij slecht weer kun je binnen aan een tafeltje aanschuiven. Het theehuis is alleen te bezoeken in combinatie met een entreeticket voor de Trompenburg Tuinen.

Het voedselbos

Sinds 2018 heeft Trompenburg Tuinen & Arboretum ook een voedselbos. Dit is een landschap opgezet als een natuurlijk ecosysteem. Om bij voedselbos de Overtuin te komen, moet je naar de achterkant van de tuin lopen en daar de straat oversteken. Eenmaal bij het voedselbos kun je het hek openen doormiddel van het scannen van een kaartje.

Trompenburg tuinen: voedselbos

Hoe kom je er?

Het adres van Trompenburg Tuinen & Arboretum is: Honingerdijk 86 (beneden), 3062 NX, Rotterdam. Je kunt er heel makkelijk met het openbaar vervoer en de auto komen.

  • Openbaar vervoer: Tramlijn 21 en 24 richting De Esch, uitstappen bij Woudestein.
  • Auto: Vanaf de A16 neemt je afrit 25 en volgt je de borden Centrum. Vervolgens hou je de borden Honingerdijk/ Trompenburg aan. Het parkeren bij de tuinen is betaald. Wil je liever gratis parkeren? Hou dan de borden P4 aan. Je parkeert dan bij de Maasboulevard.

Meer plekjes ontdekken in Nederland? Lees dan ook:

*Dit artikel bevat affiliate links