Op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee vind je het unieke tweelingdorp Middelharnis-Sommelsdijk. Wat een tweelingdorp precies is? En wat er allemaal te doen is in Middelharnis en Sommelsdijk? Dat vertel ik je in dit artikel!

DIT GA JE LEZEN:
1. Ontdek het tweelingdorp Middelharnis/Sommelsdijk
2. Wat te doen in Middelharnis?
2.1 Bezoek de Menheerse werf
2.2 Oude Raadhuis
3. Wat te doen in Sommelsdijk?
3.1 Bezoek het Streekmuseum
3.2 Drink een Flakkees biertje
3.3 Bezoek Molen de Korenbloem
4. Accommodatie tips Middelharnis/Sommelsdijk

Ontdek het tweelingdorp Middelharnis – Sommelsdijk

De dorpen Middelharnis en Sommelsdijk kunnen in één adem worden genoemd, omdat hier sprake is van een tweelingdorp. Nederland heeft wel meer tweelingdorpen, maar dit tweelingdorp is vrij uniek, want Middelharnis was vroeger een vissersdorp en Sommelsdijk een agrarisch dorp. Dit is ook nog steeds terug te zien in het huidige straatbeeld.

Wat te doen in Middelharnis?

Hieronder deel ik mijn tips met leuke dingen om te doen in Middelharnis. Om het je makkelijk te maken, vermeld ik per activiteit en/of bezienswaardigheid waar deze zich bevindt en wat de openingstijden & prijzen zijn. Wel raad ik je aan om voor vertrek altijd zelf nog even de officiële website te checken.

Middelharnis

1. Bezoek de Menheerse Werf

Wanneer je in Middelharnis bent, mag een bezoek aan de Menheerse Werf zeker niet ontbreken. Op dit historische scheepstimmerwerf, dat tot begin 20e eeuw in gebruik was, is de visserijhistorie weer helemaal tot leven gebracht. Tegenwoordig kun je hier verschillende activiteiten ondernemen. Zo kun je er vaartochten maken, een boot huren en overnachten in het Pekelhuis. Dit laatste hebben wij gedaan toen we in Middelharnis waren en kan ik je echt aanraden.

 • Website: Menheerse Werf
 • Adres: Spuistraat 1-3 (ingang t.o. Oosthavendijk 14) 3241 CZ Middelharnis
 • Openingstijden & prijzen: vrijdag en zaterdag van 16:00 tot 00:00. Een bezoek aan de Menheerse Werf is gratis.

Menheerse Werf Middelharnis

2. Oude Raadhuis

Nog iets waar je aan kunt zien dat Middelharnis van origine een visserplaats is, is het koperen gaffelscheepje op het torentje van het Oude Raadhuis van Middelharnis. Het Raadhuis is in 1639 gebouwd in Hollands Classicistische stijl en heeft in de periode1992-2006 dienst gedaan als museum.

 • Adres: Raadhuisstraat 1 – 3241 CP Middelharnis

Oude Raadshuis Middelharnis

3. De Grote Kerk

Achter het Oude Raadhuis vind je de kerk van Middelharnis die stamt uit het jaar 1312. De kerk staat zowel bekend als de Grote Kerk als St. Michaëlskerk en dankt zijn naam aan de aartsengel Michaël waaraan deze kerk oorspronkelijk was gewijd.

 • Website: Kerk Middelharnis
 • Adres: Ring 15 – 3241 CR Middelharnis

Wat te doen in Sommelsdijk?

En dan gaan we door naar het andere dorp. Wat er allemaal te doen is in Sommelsdijk? Dat vertel ik je hieronder.

Sommelsdijk

1. Bezoek het Streekmuseum

Wat erg leuk is om te doen in Sommelsdijk is een bezoek brengen aan het Streekmuseum. Hier kom je namelijk alles te weten over de geschiedenis het eiland Goeree-Overflakkee. Denk aan oude ambachten, landbouw & visserij, het dagelijksleven rond 1900 en de watersnood. Doormiddel van virtual reality word je meegenomen naar de rampnacht van 1953 en ervaar je zelf het verleden van het eiland.

 • Website: Streekmuseum
 • Adres: Kerkstraat 4-12 3245 – AK Sommelsdijk
 • Openingstijden & prijzen: dinsdag t/m zaterdag van 13:30 tot 16:30. Zondag en maandag gesloten. Een kaartje kost €5,00

2. Drink een Flakkees biertje

Wist je dat de enige bierbrouwerij van het eiland Goeree-Overflakkee in Sommelsdijk zit? Ik raad je aan om hier even naar binnen te stappen en een biertje te drinken. Bierbrouwerij Solaes heeft vijf verschillende vaste biersoorten in het assortiment en regelmatig hebben zij ook seizoensbieren.

 • Website: Solaes
 • Adres: Oostdijk 36 – 3245 AS Sommelsdijk
 • Openingstijden: Vrijdag van 15:00 – 19:00 uur & zaterdag van 14:00 – 19:00 uur.

3. Bezoek molen de Korenbloem

Molen de Korenbloem in Sommelsdijk is de oudste nog bestaande ronde stenen bovenkruiers van Nederland. Een bovenkruier is een windmolen waarbij alleen de kap met het wiekenkruis in het horizontale vlak draaibaar is. Daarnaast is dit ook de enige historische molen van Zuid-Holland met een houten bovenas en gietijzeren askop. Wil je molen de Korenbloem bezoeken? Als de blauwe wimpel uithangt, ben je van harte welkom!

 • Adres: Westdijk 1 – 3245 BM Sommelsdijk

Molen de Korenbloem Sommelsdijk

Tips voor accommodaties in Middelharnis/Sommelsdijk

Wil je blijven slapen in Middelharnis of Sommelsdijk? Hieronder deel ik mijn tips:

 • Pekelpakhuis Menheerse werf: unieke accommodatie gelegen op het oude scheefswerf van Middelharnis. Geschikt voor maximaal 4 personen.
 • B&B Casa Davina: een bed & breakfast in Sommelsdijk waar elke ochtend een ontbijt geserveerd wordt met continentale, vegetarische en veganistische opties.
 • B&B Buutegeweun: een bed & breakfast in Sommelsdijk met elke dag een ontbijtbuffet of een continentaal ontbijt.

Pekelpakhuis Menheerse Werf

Meer plekken in Nederland ontdekken? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links