Pals is een prachtig dorpje aan de Costa Brava dat bekend staat om zijn middeleeuwse centrum. En dat niet alleen, want Pals is ook nog eens omringd door schitterende natuur en strand. Dit alles maakt Pals totperfecte bestemming voor een vakantie aan de Costa Brava. In dit artikel deel ik 7 tips voor een vakantie in Pals!

Waar ligt Pals?

Pals ligt in het noordoosten van Spanje in de provincie Gerona in de regio Catalonië. Het is een gemeente die bestaat uit drie stadskernen: het middeleeuwse centrum van Pals, Masos de Pals en het strand van Pals (Platja de Pals).

Hoe kom je er?

  • Vliegtuig: Het dichtstbijzijnde vliegveld bevindt zich in Girona, maar je kunt er ook voor kiezen om naar Barcelona te vliegen. Transavia heeft vaak mooie aanbiedingen. Vanaf het vliegveld kun je vervolgens de bus nemen of een auto huren.
  • Bus: Voor bustickets naar Pals raad ik je Interbus.nu aan. Zij rijden rechtstreeks vanuit Nederland naar Pals.
  • Auto: Vanaf Rotterdam is het ongeveer 1.400 km rijden naar Pals. Hier doe je ongeveer 14 uurtjes over.

VAKANTIE BOEKEN NAAR PALS
Vergelijk hier alle reisaanbieders met vakanties naar Pals:

TUI
Sunweb
Vakantiediscounter
Prijsvrij

Tips voor een vakantie in Pals

In Pals is van alles te beleven. Van een middeleeuws centrum, rijstvelden tot een uitgestrekt strand. Ik zet mijn 7 tips voor een vakantie in Pals op een rijtje!

Tips Pals

1. Wandel door het middeleeuwse centrum

Eén van de hoogtepunten van Pals is het middeleeuwse centrum. Je vindt hier veel middeleeuwse gebouwen zoals Torre de les Hores en de oude Romaanse klokkentoren. Ook vind je in Pals delen van een oude stadsmuur terug. Ik vind het zelf heerlijk om door de steegjes van dit middeleeuws centrum te slenteren en ik raad je aan om dit ook doen als je op vakantie bent in Pals. Terwijl je langs de prachtige gebouwen loopt, kom je langs enkele (keramiek)winkeltjes, barretjes en restaurants.

Pals no merece una visita sino cien visitas.

Deze qoute is van Josep Pla en betekent: “Pals is goed voor niet één, maar wel honderd bezoeken.”

2. Bezoek de rijstvelden

Wist je dat Pals haar eigen rijst teelt? Tijdens een vakantie in Pals is het zeker de moeite waard om deze rijstvelden te bezoeken. Je kunt de rijstvelden uiteraard te voet of per fiets bezoeken, maar wat is er nou leuker dan dit met het toeristische treintje Xiulet te doen? De route begint in het oude centrum van Pals en gaat vervolgens langs de molen en de boerderijen van Pals. Tijdens de rit wordt er een stop gemaakt bij Molí de Pals, waar je kunt zien hoe de rijst gemaakt wordt. Na dit bezoek gaat het treintje weer verder door de rijstvelden terug naar het oude centrum van Pals. De rijst die in Pals gemaakt wordt, staat bekend onder de naam: ‘arroz de Pals‘, wat simpelweg rijst uit Pals betekent.

  • Duur: ongeveer 1,5 uur
  • Prijs: €10,00 voor volwassenen en €5,00 voor kinderen
  • Taal: Catalaans, Spaans, Engels en Frans

3. Bezoek het Natuurpark Montgri, Medes eilanden en Baix Ter

Een bezoek aan Natuurpark Montgri, Medes eilanden en Baix Ter mag ook zeker niet ontbreken tijdens een vakantie in Pals. Dit natuurpark strekt zich uit van L’Escala in het noorden tot aan Pals in het zuiden van Catalonië. Het park heeft een oppervlakte van ongeveer 8.000 hectare en omvat 8 gemeenten. Je vindt hier fijne zandstranden, duinen, moerassen etc.

4. Lekker relaxen op het strand

Bij vakantie hoort natuurlijk strand én laat Pals nou net beschikken over twee prachtige stranden. Dit zijn: Platja del Graula en Platja Gran. De stranden van Pals staan bekend om de dennenbossen en de lange, brede stranden. Op beide stranden vind je barretjes en restaurants. Ook kun je er verschillende watersporten beoefenen zoals duiken, snorkelen of windsurfen.

5. Ga golfen op de oudste golfbaan van de Costa Brava

Aan de Costa Brava kunnen golfliefhebbers hun lol op. Er zijn namelijk veel golfbanen te vinden aan de Costa Brava. De oudste golfbaan is gelegen in Pals en heet Golf de Pals. Het leuke aan deze golfbaan is dat hij aan het strand ligt.

6. Eet kip bij Can Padrès

Het meest populaire kippenrestaurant aan de Costa Brava vind je in Pals. Dit populaire restaurant met de naam Can Padrès wordt ook wel de kippenschuur genoemd. Vaak moet je hier even wachten voordat je een tafeltje hebt, maar de overheerlijke kip, is dat helemaal waard. Het restaurant heeft 2 locaties:

  • Can Padrès 1: C/ Puig Roig 1 – 17256 Masos de Pals
  • Can Padrès 2: Carretera de Pals a Regincós (1.111,04 km) 17256 Pals

7. Bezoek andere steden in de buurt

In de omgeving van Pals vind je tal van andere leuke steden en dorpjes die het bezoeken waard zijn. Mijn tip is om een auto te huren en lekker op pad te gaan. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de wereldstad Barcelona (140 km.) of ontdek Girona (45 km.). Vind je dorpjes bezoeken leuker? Ook die zijn er genoeg te vinden. Mijn favorieten zijn: Begur, Peratellada en Calella de Palafrugell.

Barcelona

Meer tips voor de Costa Brava? Lees dan ook:

*Dit artikel bevat affiliate links