Wist je dat Vlaardingen bekend staat als dé haringstad van Nederland? Vanaf de middeleeuwen tot aan de 19e eeuw was de stad bijna geheel afhankelijk van de visserij. Alhoewel de visserij nu (bijna) geen rol meer speelt in Vlaardingen is er nog wel veel van terug te vinden in de stad. In dit artikel neem ik je mee naar de overblijfselen van de visserij in Vlaardingen!

DIT GA JE LEZEN:
1. Haringstad Vlaardingen: wat zien we er nog van terug?
1.1 De visbank.
1.2 De Lijnbaan en Touwbaan.
1.3 Museum Vlaardingen.
1.4 Zeilloger de Balder.
1.5 Straatnamen.
1.6 De Canon van Vlaardingen.
1.7 Het Haringbeeld.
1.8 Street art.
1.9 Typisch Vlaardingse producten.

Haringstad Vlaardingen: wat zien we er nog van terug?

Wat er nog terug is te vinden van de visserij in Vlaardingen? Dat vertel ik je hieronder.

1. De Visbank.

Bij een echte vissersstad hoort natuurlijk een visafslag en uiteraard heeft Vlaardingen er ook één. De Vlaardingse visafslag, beter bekend als de Visbank, bevindt zich aan de Westhavenkade en heeft van 1574 tot 1949 dienst gedaan als visafslag. In de jaren die volgden hebben er een bloemenwinkel en een lunchroom in het pand gezeten. Vanaf 2017 zit er een ijssalon in het pand waar je verschillende soorten sorbet- en roomijs kunt halen.

Leuk weetje: in Madurodam staat een miniatuur van de Visbank.

Vlaardingen: dé haringstad van Nederland

2. Lijnbaan en Touwbaan.

In het jaar 1611 kregen de lijndraaiers M. Cornelisz, L. Teunisz. en M. Jacobsz ieder een stuk grond in erfpacht waarop ze een touwbaan begonnen. In de Baanstraat ontstond een touwslagerij genaamd: de Oude Lijnbaan. Dit bedrijf is ruim 350 jaar actief geweest. Sinds 15 april 1975 is de Lijnbaan een beschermd rijksmonument.

Vlaardingen haringstad

3. Museum Vlaardingen.

Het Museum Vlaardingen, dat vroeger het ‘Visserijmuseum’ heette, beschikt over een vaste en een tijdelijke collectie. De vaste collectie bestaat uit: ‘Vondsten uit de Delta’, ‘Brood uit water‘, ‘Flardinga‘ en ‘Goud uit water‘.

  • adres: Westhavenkade 54, 3131 AG Vlaardingen
  • openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 uur. Zon- en feestdagen van 12.00 – 17.00 uur.
  • prijs: €10 voor volwassenen.
  • website: www.museumvlaardingen.nl

4. Zeillogger de Balder.

In de Vlaardingse haven ligt de oudste, nog varende, zeillogger van Nederland: VL.92 Balder. Deze logger hield zich van 1912 tot 1921 bezig met de haringvisserij. In de jaren die volgden, is de zeillogger in handen geweest van verschillende partijen tot hij in 2006 weer terugkeerde naar Vlaardingen. Wist je dat het mogelijk is om mee te varen met de Balder? Voor meer informatie kun je op de website terecht.

Vlaardingen: dé haringstad van Nederland

5. Straatnamen.

Als haringstad van Nederland, kent Vlaardingen ook veel straatnamen die zijn vernoemd naar de verschillende (vissers-)scheepstypen die Vlaardingen als thuishaven hadden. Denk bijvoorbeeld aan: Grote Visserijplein, Nettenboetsterstraat, Kuiperstraat, Touwbaan, Koggehaven, Haringbuisweg, Stoomloggerweg en Beugsloepweg.

6. De canon van Vlaardingen.

Hoe gaaf zijn deze bankjes bij de ingang van het stadspark ’t Hof? De bankjes zijn hier in april 2017 geplaatst en tonen de Canon van Vlaardingen. Ook hierin komt weer terug dat Vlaardingen de haringstad van Nederland was.

7. Haringbeeld.

Dit haringbeeld van maar liefst 4,20 meter hoog bevindt zich aan de Westhavenkade in Vlaardingen en moet net zoiets voorstellen als de liefdesslotjes in Parijs. Een slotje ophangen in de haring gaat doormiddel van een donatie. Vervolgens wordt het slotje gegrafeerd en mag je het slotje ophangen. In totaal kunnen er 456 slotjes in de het beeld die de schubben van de haring voor moeten stellen. Mijn opa en oma hebben er ook een slotje in hangen. Schattig toch?

Vlaardingen: dé haringstad van Nederland

7. Street art.

Wij zijn gek op street art en sinds kort vind je in de Bleekstraat in Vlaardingen ook een super toffe historische muurschildering van een vissersvrouw in klederdracht. De muurschildering is gemaakt door Loes Henger en Patricia Kornaat.

Vlaardingen: dé haringstad van Nederland

8. Typisch Vlaardingse producten.

Producten die vroeger populair waren onder de vissers in Vlaardingen zijn: schelvispekel en ijzerkoekjes. Schelvispekel is een kruidenbitter dat gemaakt wordt door distilleerderij H. van Toor Jz. Voor wie ijzerkoekjes nog niet kent: ijzerkoekjes zijn smeuïge koekjes die worden gebakken op een speciaal gietijzeren bakplaat. Door de lange houdbaarheid van koekjes waren ze enorm populair bij vissers. Bij de meeste banketbakkers zijn de koekjes nog steeeds te koop.

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!