Leestijd: 2 minuten.

Verscholen achter de duinen van Den Haag bevindt zich een bijzonder en kwetsbaar natuurgebied: Solleveld. Vooral in de nazomer, wanneer de heide in bloei staat, is het hier prachtig wandelen. Een deel van het landschap kleurt hier dan namelijk helemaal paars. In dit artikel vertel ik alles wat je moet weten over wandelen in duingebied Solleveld.

DIT GA JE LEZEN:
1. Over duingebied Solleveld.
2. Heidewandeling Solleveld.
3. Wanneer staat de heide in bloei?
4. Persoonlijke ervaring.
5. Praktische info + tips.

Over duingebied Solleveld.

Duingebied Solleveld is vlakbij Den Haag gelegen en maakt deel uit van Nationaal Park Hollandse Duinen. Het natuurgebied bestaat uit een uitgestrekt landschap van duinen, bossen en open heidevelden. Het is een heerlijke plek om te wandelen en te ontsnappen aan de drukte van de stad.

Duingebied Solleveld.

Heidewandeling in duingebied Solleveld.

Tijdens het wandelen in duingebied Solleveld geniet je van adembenemende uitzichten over de duinen, het gezang van vogels en als je geluk hebt, spot je misschien nog wat konijnen, vossen of reeën die hier in het gebied leven. Vooral in de nazomer, wanneer de heide in bloei staat, is het hier prachtig wandelen. Een deel van het landschap kleurt dan namelijk helemaal paars.

Wanneer staat de heide in bloei?

Wanneer de heide in Solleveld precies in bloei staat, hangt natuurlijk helemaal af van moeder natuur. Daarom is de exacte datum moeilijk te zeggen maar over het algemeen kun je voor een heidewandeling in Solleveld het duingebied het best in augustus of september bezoeken.

Heide in bloei duingebied Solleveld.
De heide in bloei.

Persoonlijke ervaring.

Samen met Mehtap maakte ik in september 2023 een heidewandeling in natuurgebied Solleveld. De heide stond op dat moment nog aardig goed in bloei en dat was enorm genieten. Toen we door de poort liepen, kwam de paarse bloeiende gloed ons meteen tegemoet. Verderop was er geen heide meer, maar wel een mooi bos, duinen en een vogelkijkhut met een aalscholverkolonie. Houd er dus rekening mee dat alleen het eerste stuk van de wandeling bestaat uit heide.

Praktische info + tips.

Hieronder nog wat praktische informatie voor wandelen in Solleveld:

  • Afstand: De route is ongeveer 5,5 km.
  • Parkeren: Je kunt de auto gratis parkeren op parkeerplaats Ockenburgh.
  • Openingstijden: Tussen zonsopkomst en zonsondergang.
  • Solleveld tickets: Om de zeldzame natuur te behouden is in dit gebied een dagkaart nodig. Klik hier om een Solleveld ticket te kopen.
  • Startpunt: Vanaf de parkeerplaats Ockenburg ga je richting het hyacintenbos. Wanneer je het bruggetje over bent ga je naar rechts en dan kom je vanzelf bij de ingang van duingebied Solleveld.
  • Honden: niet toegestaan.

Ingang duingebied Solleveld.
Ingang duingebied Solleveld.

Meer wandelinspiratie opdoen? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links.