De wijk Lagunillas in Málaga is een authentieke wijk vol street art en graffiti. De wijk is gelegen net achter het plein Plaza de la Merced, het plein waar het geboortehuis van Pablo Picasso zich bevindt. Veel mensen komen helaas niet verder dan dit plein en dat is zonde, want wie net iets verder loopt, ontdekt een kleurrijke wijk vol street art en graffiti.

De wijk Lagunillas in Málaga

De wijk Lagunillas in Málaga (Spaans: Barrio de Lagunillas) is een wijk waar street art wordt afgewisseld met braakliggende terreinen en vervallen gebouwen. Hoe dit komt? Aan het eind van de 20e eeuw had de gemeente Málaga een nieuw stedenbouwkundig plan om de wijk te moderniseren, maar dit mislukte.. Dit zorgde voor lege kavels, verlaten straten en veel armoede, drugs en criminaliteit. Om de wijk op te knappen besloot Miguel Chamorro, een inwoner van de wijk, om de kunstenaarsgroep ‘Lagunillas Barrio de Creadores‘ op te richten.

ONZE TIP VOOR LAGUNILLAS
Ga mee met een fietstour en ontdek de wijk

Een authentieke wijk vol street art

De kunstenaarsgroep ‘Lagunillas Barrio de Creadores‘ tovert elke hoek van de wijk om tot een openluchtmuseum. De street art heeft de wijk Lagunillas op de kaart gezet en zorgt er voor dat de wijk nu steeds vaker in reisblogs verschijnt. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de street art in deze wijk velen malen toffer vind dan in de bekendere wijk Soho. Wil je de wijk liever niet alleen verkennen? Dan raad ik je aan mee te gaan met een fietstour van Bajabikes. Zij maken o.a. een stop in de wijk Lagunillas.

Een wijk vol contrasten

Tijdens een rondje door de wijk zul je verlaten en vervallen gebouwen tegenover opgeknapte panden tegenkomen. De wijk wordt namelijk beetje bij beetje overgenomen door investeerders en toeristen. De toeristen en de Airbnb appartementen maken het bijna onbetaalbaar voor de oorsprokelijke bewoners. Vandaar ook de verschillende teksten op de muren zoals: ‘Lucha Málaga‘ (vecht Málaga) en ‘Málaga no se vende‘ (Málaga is niet te koop).

Meer lezen over street art? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links.