Houd je van wijn én van wandelen? Dan is een wijnwandeling in het groene heuvellandschap van Zuid-Limburg echt iets voor jou! Ik hoor je denken: huh dat kan toch alleen in Frankrijk? Nee hoor. Niets is minder waar. Ook in Zuid-Limburg kun je verschillende wijnwandelingen, oftewel Route des Vins, lopen. Wij kozen voor Route des Vins Winthagen en in dit artikel neem ik je graag mee naar deze interessante wijnwandeling.

Wijnwandeling Limburg: Route des Vins

In Zuid-Limburg kun je kiezen uit verschillende wijnwandelingen. De éérste bewegwijzerde wijnroute die onthuld is in Zuid-Limburg, is de route Wahlwiller-Eys. Dit is een route van ongeveer 10 km waarbij je 5 wijngaarden passeert. Na het succes van deze route zijn er nog 3 routes bijgekomen: Noorbeek, Ubachsberg en Winthagen. De wijnwandeling van Noorbeek is ongeveer 8 km en tijdens deze wandeling kom je langs maar liefst 7 wijngaarden. De route Ubachsberg is ongeveer 12 km en leidt je langs 3 wijngaarden. De route van Winthagen is ongeveer 8 km en ook hier kom je langs 3 wijngaarden.

Wijnwandeling: Route des Vins Winthagen

Tijdens ons weekendje Zuid-Limburg kiezen Mehtap en ik voor de wijnwandeling Winthagen. Bij deze wandeling kom je langs 3 wijngaarden waar je ook informatieborden vindt met interessante wijnweetjes. Op deze manier maak je kennis maken het bedrijf, de druivenrassen, wijnsoorten en het wijnproces. De route is heel makkelijk te lopen doormiddel van de paaltjes met daarop ‘Route des Vins Winthagen’ te volgen. Hieronder zal ik kort beschrijven wat je allemaal tegenkomt tijdens de wijnwandeling.

Landgoed Overst

Het eerste landgoed dat we tegenkomen tijdens de wandeling is Landgoed Overst. In jaar 2003 wordt dit landgoed voor het eerst bebouwd met druiven en in het jaar 2006 verschijnt hier de eerste wijn. Op het informatiebord naast de wijngaard staat dat de wijnen o.a. verkocht worden bij de Plus in Voerendaal en Simpelveld. Je kunt denk ik wel raden wat wij meteen na de wandeling hebben gedaan 😉 Wist je trouwens dat Landgoed Overst in het jaar 2010 is uitgeroepen tot beste wijnmaker van het jaar?

  • Adres: p/a Hunnecum 17 – Voerendaal.
Wijnwandeling Limburg: Landgoed Overst
Wijnwandeling Limburg: Wijngaard St. Martinus

Wijngaard St. Martinus

De tweede wijngaard waar we langs komen is Wijngaard St. Martinus. Ook hier staat weer een informatiebord met daarop enkele wijnweetjes. Zo komen we erachter dat Wijngaard St. Martinus al bestaat sinds 1988 en dit de eerste wijngaard is van Nederland die rode wijnen maakt.

  • Adres: Rott 21a – Vijlen.
Wijnwandeling Limburg:

Wijngaard Kunrader Vallei

De derde en laatste wijngaard waar we langs komen is Wijngaard Kunrader Vallei. Deze wijngaard is in 2009 aangelegd en telt nu ongeveer 3000 wijnstokken.

  • Adres: Karsstraat 25 – Voerendaal

Het dorpje Winthagen

Het dorpje Winthagen (of eigenlijk moet ik zeggen gehucht) wil ik ook graag even benoemen. Tijdens de wandeling loop je namelijk door dit dorpje heen en het is er echt prachtig. Wat ik zelf heel leuk vind aan Winthagen zijn de karakteristieke boerderijen uit Kunradersteen.

Wijnwandeling Limburg: Winthagen

Praktische informatie

  • Lengte: De lengte van Routes des Vins Winthagen is ongeveer 8 km.
  • Parkeren: Je kunt de auto parkeren bij de parkeerplaats van de Kunradersteengroeve in Voerendaal.
  • Route: De volledige route vind je hier.

Tips voor accommodaties

Mijn tip voor een toffe accommodatie in Zuid-Limburg is B&B Boven de Beek. Deze bed & breakfast bevindt zich in een monumentaal molencomplex in Munstergeleen. Hoe gaaf is dat? Is dit toch niet helemaal wat je zoekt. Dan zit er hier vast wel iets voor je bij.

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links