Wist je dat Schoonhoven dé Zilverstad van Nederland is? In de straten van deze Zuid-Hollandse stad vind je dan ook alles wat met zilver te maken heeft. Denk aan zilversmeden, juweliers en een zilvermuseum. Maar er is meer… In dit artikel geef ik je 7 tips voor de Zilverstad Schoonhoven!

DIT GA JE LEZEN:
1. 7x zien & doen in Zilverstad Schoonhoven
1.1 Bezoek ateliers & galeries
1.2 Ga naar het Zilvermuseum
1.3 Maak je eigen sieraad bij Zilver aan de Lek
1.4 Shoppen in Schoonhoven
1.5 Lekker eten & drinken
1.6 Bezienswaardigheden Schoonhoven
1.7 Ontdek de Krimpenerwaard
2. Tips voor accommodaties in Schoonhoven

7x zien & doen Zilverstad Schoonhoven

Omdat Schoonhoven bekend staat om haar zilver, staan de tips in dit artikel voornamelijk in het teken van… juist ja: zilver! Om het je makkelijk te maken, vermeld ik per activiteit en/of bezienswaardigheid waar deze zich bevindt en wat de openingstijden & prijzen zijn. Wel raad ik je aan om voor vertrek altijd zelf nog even de officiële website te checken.

1. Bezoek ateliers & galeries

Wanneer je in dé Zilverstad van Nederland bent, is er natuurlijk niets leuker dan ateliers & galeries bezoeken. Hoe je die precies vindt? Heel simpel! Je volgt gewoon de Silver Walk of Fame, oftewel de tegels met zilverkleurig meesterteken. In de straten van de stad vind je er ongeveer 80. Ze liggen voor de voormalige of huidige werkplaatsen van de meesters. Het zilverkleurig meesterteken is de ‘handtekening’ van de smid. Leuke ateliers & galeries om te bezoeken zijn: Meesters van de Zilverstad, Marjon Kappers, Atelier Q & Rikkoert.

2. Ga naar het Zilvermuseum

Ook een bezoek aan het Zilvermuseum mag natuurlijk niet ontbreken wanneer je in de Zilverstad bent. In het Zilvermuseum ontdek je een unieke collectie Nederlands gebruikszilver, vanaf het jaar 1600 tot aan nu. Naast een vaste collectie heeft het museum ook elke 9 maanden wisselende exposities.

  • Website: Zilvermusuem
  • Adres: Kazerneplein 4 – 2871 CZ Schoonhoven
  • Openingstijden & prijzen: Geopend van dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur.

Zilvermuseum Schoonhoven

3. Maak je eigen sieraad bij Zilver aan de Lek

Hoe tof is het om je eigen zilveren sieraad te maken? Verschillende ateliers in Schoonhoven bieden dit aan. Een aanrader is om dit te doen bij Zilver aan de Lek. Marianne Klarenbeek geeft hier in haar twee werkplaatsen workshops. Daarnaast maakt ze ook sieraden die in de winkel worden verkocht.

  • Adres: Havenstraat 47A – 2871 DX Schoonhoven. De winkel is te vinden in de Koestraat 132.

4. Shoppen in Schoonhoven

Wist je dat je in Schoonhoven ook heel leuk kunt shoppen? Naast enkele grote winkelketens als Hema en Kruidvat vind je hier verder allerlei leuke boutiekjes. Denk bijvoorbeeld aan L.O.I.C. Concept Store waar je terecht kunt voor leuke spulletjes en een heerlijk bakkie koffie of thee.

5. Lekker eten & drinken

Bij een dagje uit hoort natuurlijk ook lekker & eten en drinken. Gelukkig kan dat ik Schoonhoven heel goed. Voor een lekkere lunch of koffie met gebak in het centrum van Schoonhoven raad ik Boutique café Lien aan. Net iets buiten het stadscentrum vind je meervoudig winnaar van de Gouden Pollepel: Brasserie Springer. Hier kun je terecht voor een heerlijke lunch & diner. Het lekkerste ijsje van de stad haal je bij het Ijsbuffet van Schoonhoven.

6. Bezienswaardigheden Schoonhoven

Naast alle zilvertips zijn er ook nog een aantal bezienswaardigheden in Schoonhoven die je echt niet mag overslaan. Denk aan:

  • de Veerpoort
  • de Watertoren
  • de Grote of Bartholomeüs Kerk
  • het Stadhuis

7. Ontdek de Krimpenerwaard

Wil je nog meer van de omgeving ontdekken? Huur dan een Steppi-E en ga op pad in de Krimpenerwaard. Hier maak je kennis met het karakteristieke Hollandse polderlandschap.

Krimpenerwaard

Tips voor accommodaties in Schoonhoven

Hieronder deel ik mijn tips voor fijne accommodaties in Schoonhoven:

  • B&B de Edelsmederij: een bed & breakfast gelegen in het centrum van Schoonhoven.
  • Belvédère: een hotel/restaurant gelegen aan de Lek en op loopastand van alle bezienswaardigheden.

Andere plekken in Nederland ontdekken? Lees dan ook:

Niks missen? Volg Nieuwe plekken Ontdekken op Instagram & Facebook!

*Dit artikel bevat affiliate links.